Webcam De Rijp: KIJK !

Een korte geschiedenis de dorpen Graft en De Rijp

Wapen Graft-De RijpDe Rijp kende begin 17e eeuw een enorme bloei dankzij de haringvangst. Het dorp had zich in 1607 losgemaakt van het moederdorp Graft. Beide dorpen kregen een eigen bestuur en een raadhuis: Graft in 1613 en De Rijp in 1630. In 1650 werd (zelfs) een derde haven in De Rijp gegraven voor circa 75 haringbuizen. Grafter en Rijper reders zochten naar meer expansie en vonden die in de walvisvaart. Rond 1680 bestond de walvisvloot uit 19 Groenlandvaarders die echter niet tot De Rijp konden varen. Ze bleven bij Zaandam liggen en met kleinere schepen werden traan en walvisproducten naar De Rijp overgevaren.

 

De Grote Brand van De RijpIn de 17e eeuw woedde er driemaal een grote brand in het dorp. De grootste was wel die van 1654 toen op 6 januari tweederde van het dorp werd verwoest. De drooglegging van de Beemster in 1612 en van de Schermer in 1633 betekende ook dat Graft en De Rijp geen directe doorgang meer hadden tot de Zuiderzee. Aanvankelijk was er door de welvaart genoeg geld om het dorp weer op te bouwen. In de 18e eeuw verminderde de welvaart geleidelijk: de walvissen waren zo goed als uitgeroeid en daarnaast speelden de Hollands-Engelse zeeoorlogen de walvisvaarders parten. Dit leidde uiteindelijk tot economische stilstand die het oude dorpsgezicht conserveerde. 

Het schilderij van de Grote Brand van De Rijp van Egbert van der Poel is in het Museum In 't Houten Huis te bewonderen.

Jan Adriaenszoon LeeghwaterJan Adriaenszoon Leeghwater (1575-1650)
Leeghwater, de beroemste bewoner geboren in De Rijp was een groot voorstander van de droogmaking van o.a. de Beemster (1612). Hij was een veelzijdig mens: timmerman net als zijn vader, molenmaker, ingenieur, architect en ontwerper van windwatermolens. 

Hij ontwierp het Raadhuis met Waag in 1630: zijn initialen J.A.L.W.: Jan Adriaenszoon Leegh Water met het jaartal 1632 staan op de houten balansarm van de weegschaal. 

Helaas zult u in De Rijp tevergeefs naar het geboortehuis van deze beroemde inwoner zoeken: het staat er niet meer. Een buste van Leeghwater vindt u in het dorp Middenbeemster. 

Jan BoonJan Boon (1758-1847)
Laatste koopman en reder van De Rijp; tevens laatste Nederlander die in een kerk mocht worden begraven (Grote Kerk).

Jan Boon was steenrijk en overleed kinderloos. Hij liet bij testament zijn vermogen na aan De Rijp. De Stichting Jan Boon beheert het kapitaal en steunt locale activiteiten.

In museum Jan Boon (In 't Walhuis) treft u informatie over deze laatste reder van De Rijp. Tijdens de zomermaanden worden hier ook wisselende exposities gehouden. 

 

Jan Janszn. Weltevree

Jan Janszn. Weltevree (1595 - 1657)
Rijper zeeman die als eerste Europeaan werkzaam was aan het hof van de koning van Korea, nadat hij in 1626 als schepeling op de Koreaanse kust was aangeland om water in te nemen voor de bemanning van het jacht 'Ouwerkerck'. Hij werd gevangen genomen en zijn verhaal is door latere schipbreukelingen (w.o. Hendrick Hamel) van het fluitschip 'De Sperwer' opgetekend.

Als herinnering aan Weltevree (in Korea 'Pak Yŏn Sang' genaamd) treft u naast de Grote Kerk in De Rijp een beeld gemaakt door Elly Baltus. Een kopie van dit beeld staat in Seoel (Zuid Korea).

Evenementen & Exposities

Prev Next

Van Bikkels tot Playmobil

VAN BIKKELS TOT PLAYMOBIL IN MUSEUM IN ’t HOUTEN HUISDe tentoonstelling SPEELGOED - van Bikkels tot Playmobil, in museum In ’t Houten Huis, toont speelgoed vanaf de 17e eeuw tot nu. Dit speelgoed is voor een groot deel afkomstig uit...

Lees verder...

Tentoonstelling Soete * Lief *

SOETE * LIEF *

In het raadhuis van Graft is dit seizoen een tentoonstelling ingericht met 17e eeuws slib en gebruiksaardewerk uit de bodem van Graft en Noordeinde.De tentoonstelling loopt van 15 april t/m 15 oktober 2017.

Dit jaar staat de rijke...

Lees verder...

Uit in De Rijp omgeving

Maak je eigen houten huis in het Museum in 't Houten Huis

woensdag 03 mei 2017
Locatie: Tuingracht 13, 1483 AP - De Rijp

 

Warenmarkt op het Wollandje in de Rijp

donderdag 04 mei 2017
Locatie: Wollandje, 1483 WG, - De Rijp

 

Bevrijdingsvuurestafette 5 mei 2017

vrijdag 05 mei 2017
Locatie: Kleine Dam 1, 1483 BJ - - De Rijp

 

Leeghwaterdagen 2017

zondag 07 mei 2017
Locatie: Gemeente Alkmaar, Schermer, Graft en De Rijp. - De Rijp

 

Warenmarkt op het Wollandje in de Rijp

donderdag 11 mei 2017
Locatie: Wollandje, 1483 WG, - De Rijp

 

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.