Webcam De Rijp: KIJK !

Evenementen & Exposities

Op deze pagina besteden wij graag wat extra aandacht aan speciale evenementen en exposities in De Rijp en omgeving. Voor een completer aanbod kunt u ook een kijkje nemen in onze agenda.

 


Expositie in dorpskerk Grootschermer

-Locatie: Dorpskerk Grootschermer, Zuideinde 5
--Exposanten:
Ria Rijser met schilderijen en Cock Witte met keramiek

 

Cock Witte

Keramiste Cock Witte uit Ursem is in 1992 gestart met een cursus in keramiek, gevolgd door draai- en glazuurcursussen. Sindsdien heeft ze haar draai in de keramiek goed gevonden. Haar handgevormde objecten worden vaak Raku gestookt. De natuur en natuurvolkeren, zoals de 'Native Americans', zijn voor haar vaak inspiratiebronnen. Veel natuurelementen, waaronder dieren, komen terug in haar werk. Cock schuwt hierbij de humor zeker niet. Haar draaiwerk bestaat voornamelijk uit gebruiksvoorwerpen zoals kommen, bekers, schalen, theepotten en vazen. Atelier De Kruik is gelegen aan de Ringvaart met uitzicht op de unieke Mijzer polder: dit uitzicht werkt vaak inspirerend.

 

 

 

 

 

 

 

Ria Rijser uit Zuidoostbeemster was al op jonge leeftijd was geïnteresseerd in schilder- en beeldhouwkunst. Pas jaren later is zij, na het volgen van diverse cursussen, zelf actief gaan schilderen. Gebruikmakend van gouache-, acryl- of olieverf kent haar schilderkunst diverse stijlen, zowel in techniek als thematiek. De personen die zij ontmoet tijdens haar reizen zijn een grote bron van inspiratie. Ria wil haar omgeving, de dingen die om haar heen gebeuren, ‘het (on)gewone alledaagse’ overbrengen op papier of doek.

 

De expositie duurt van 5 t/m 27 augustus 2017 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk.

 

 

 

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Van Bikkels tot Playmobil

VAN BIKKELS TOT PLAYMOBIL IN MUSEUM IN ’t HOUTEN HUIS
Blikken autoDe tentoonstelling SPEELGOED - van Bikkels tot Playmobil, in museum In ’t Houten Huis, toont speelgoed vanaf de 17e eeuw tot nu. Dit speelgoed is voor een groot deel afkomstig uit het depot van het Stedelijk Museum Alkmaar, gedeeltelijk uit de eigen collectie van museum In ’t Houten Huis en aangevuld met enkele stuks van particulieren. Tevens zijn enkele sponsors bereid gevonden om ons te laten kennismaken met het moderne speelgoed.
De tentoonstelling loopt van16 april tot eind augustus 2017.

Het speelgoed is thematisch gegroepeerd, zoals: Huishouden, Poppen, Constructie, Geluid, Ontwikkeling, Bordspellen en Buitenspelen. Met deze tentoonstelling krijgt jong en oud een indruk van de ontwikkeling van het speelgoed. Knikkers, tollen, poppen, bordspelen, blikken auto’s, maar ook Lego en Playmobil. Speelgoed van vroeger en nu, oftewel van bikkels tot Playmobil.
Bij deze tentoonstelling hoort ook een educatief programma voor de basisscholen om in groepen spelenderwijs wijzer te worden. Maar ook de oudere bezoeker kan via een filmpje de regels van het bikkelspel leren. Leerlingen van De Balein zijn al betrokken bij het speelgoedproject. Onder leiding van een educatief medewerkster van het museum zijn ze de straat op gegaan om bewoners van het dorp te interviewen.
Marisa van 10 jaar vindt een boemerang stom, want het werkt helemaal niet!
Ad, 71 jaar, was bevangen door auto’s en vindt dat nog steeds leuk.
Een van de schaalmodellen is het nieuwste racemonster van Max Verstappen, dus ook Ad kan weer zijn hart ophalen.

Openingstijden museum:
16 april t/m 31 mei: di t/m zo 13 – 17 uur
juni, juli, augustus: di t/m zo 11 – 17 uur
2e Paas- en Pinksterdag open.

Museum In 't Houten Huis
Tuingracht 13, 1483 AP De Rijp (Noord-Holland)
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W.www.houtenhuis.nl
T. www.twitter.com/@mushoutenhuis
F. www.facebook.com/museumhoutenhuis
Y. www.youtube.com/houtenhuisderijp

Tentoonstelling Soete * Lief *

SOETE * LIEF *

GebruiksaardewerkKookkanIn het raadhuis van Graft is dit seizoen een tentoonstelling ingericht met 17e eeuws slib en gebruiksaardewerk uit de bodem van Graft en Noordeinde.
De tentoonstelling loopt van 15 april t/m 15 oktober 2017.

Dit jaar staat de rijke collectie aan aardewerk in de tentoonstellingsagenda van het museum. In De Rijp gaat de volle aandacht naar de rijk versierde majolica schotels, in de dependance van het museum, het raadhuis van Graft, zijn het de bodemvondsten aan gebruiksaardewerk. Dit aardewerk is gemaakt van rood- en slibaardewerk en veelal prachtig versierd met een slib- en/of krastechniek.

Met een ‘ringeloor’ werd een slibdecoratie aangebracht op de bijna droge, maar ongebakken klei. Hiervoor gebruikte de pottenbakker een koehoorn met een klein gaatje. Dunne kleipap, van een contrasterende kleur, liep hier langzaam doorheen. Ook bewerkte de pottenbakker met een puntig houtje het oppervlak; hij schaafde en kraste in de bijna droge klei. Deze decoratietechniek komt voor op o.a. kommen, schotels, vuurklokken, kookpotten, kannen, zoutschaaltjes, spaarpotten en kinderspeelgoed.
De motieven variëren van eenvoudige abstracte vormen tot mensen, dieren, bloemen, namen en jaartallen. De decoratie had vaak ook een symbolische functie, bijvoorbeeld rond huwelijk, vruchtbaarheid of het afweren van onheil.

In de collectie van het museum is een prachtige pispot, met de volgende tekst in slibtechniek: Soete * Lief * Komt * Te * Bet * .
De titel van de tentoonstelling SOETE * LIEF * is hiervan afgeleid en de prachtig pot is een van de pronkstukken in het Grafter raadhuis.

Openingstijden raadhuis Graft:
Vanaf 15 april, mei en juni zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Juli en augustus: woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.
September t/m 15 oktober zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Grafter raadhuis, Raadhuisstraat 22, 1484 Graft.

 

www.houtenhuis.nl

Evenementen & Exposities

Prev Next

Van Bikkels tot Playmobil

VAN BIKKELS TOT PLAYMOBIL IN MUSEUM IN ’t HOUTEN HUISDe tentoonstelling SPEELGOED - van Bikkels tot Playmobil, in museum In ’t Houten Huis, toont speelgoed vanaf de 17e eeuw tot nu. Dit speelgoed is voor een groot deel afkomstig uit...

Lees verder...

Tentoonstelling Soete * Lief *

SOETE * LIEF *

In het raadhuis van Graft is dit seizoen een tentoonstelling ingericht met 17e eeuws slib en gebruiksaardewerk uit de bodem van Graft en Noordeinde.De tentoonstelling loopt van 15 april t/m 15 oktober 2017.

Dit jaar staat de rijke...

Lees verder...

Expositie in dorpskerk Grootschermer

-Locatie: Dorpskerk Grootschermer, Zuideinde 5--Exposanten:Ria Rijser met schilderijen en Cock Witte met keramiek

 

Keramiste Cock Witte uit Ursem is in 1992 gestart met een cursus in keramiek, gevolgd door draai- en glazuurcursussen. Sindsdien heeft ze haar draai in de keramiek goed...

Lees verder...

Uit in De Rijp omgeving

Expositie van Ria Rijser en Cock Witte

zaterdag 19 augustus 2017
Locatie: Dorpskerk, Zuideinde 5 - Grootschermer - Andere gemeente(n)

 

Boeken- en Kunstmarkt in het oude Centrum

zondag 20 augustus 2017
Locatie: Centrum - De Rijp

 

Expositie van Ria Rijser en Cock Witte

zondag 20 augustus 2017
Locatie: Dorpskerk, Zuideinde 5 - Grootschermer - Andere gemeente(n)

 

Kinderactiviteiten tijdens de Walvisweken

woensdag 23 augustus 2017
Locatie: Tuingracht 13, 1483 AP - De Rijp

 

Warenmarkt op het Wollandje in de Rijp

donderdag 24 augustus 2017
Locatie: Wollandje, 1483 WG, - De Rijp

 

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.