Noordeinder Vermaning: Pieter Wispelwey

Pieter Wispelwey

Celloconcert door meestercellist Pieter Wispelwey

Vermaning Pieterwithcello1

Pieter Wispelwey speelt  de 6 suites voor cello solo van Johan Sebastiaan Bach.

Pieter Wispelwey behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello meester is. Met zijn gevoel voor stijl, gecombineerd met zijn eigen authentieke interpretatie en een fenomenale techniek won hij de harten van vele recensenten en publiek. Zijn repertoire reikt van Bach tot hedendaagse werken en speciaal voor hem geschreven composities. De in Haarlem geboren Wispelwey werd bij de ontwikkeling van zijn muzikale persoonlijkheid begeleid door verschillende grootheden: in zijn jeugdige jaren in Amsterdam door Dicky Boeke en Anner Bijlsma, en later door Paul Katz in de Verenigde Staten en William Pleeth in Groot-Brittanië. In 1992 ontving hij als eerste cellist de Nederlandse Muziek Prijs.

De Bach Suites nam hij driemaal op en de Bach-Marathon waarbij hij tijdens één enkel concert de 6 suites voor cello solo van JS Bach uitvoert, behoren tot de absolute wereldtop.
Zijn indrukwekkende discografie, behelst ruim 40 CD-titels bij de labels Onyx, Channel Classics en Evil Penguin, waarvan er meerdere met internationale prijzen bekroond werden. Momenteel neemt hij samen met pianist Paolo Giacometti een zesdelige CD-serie met originele en bewerkte kamermuziekwerken van Brahms en Schubert op.

Meer info www.noordeindervermaning.nl

www.noordeindervermaning.nl