Events und Wechselausstellungen

De Walvisweken

De WalvisWeken zijn weer terug.
Van 14 juli tot en met 2 september 2018 staan Het Scheepvaartmuseum, Museum In ’t Houten Huis, het Zaans Museum, Ecomare en Museum Kaap Skil in het teken van de walvis.

 

Glas in lood Rijper WalvisvaartBijna 400 jaar waren Nederlanders actief in de walvisvaart. In de loop van de 17de eeuw vond zelfs de verwerking van het walvisspek tot traan in ons land plaats. Na vier eeuwen walvisvaart dreigde de walvis uit te sterven en werd de zeereus een beschermde diersoort. Maar door de illegale jacht op walvissen, vervuiling van de oceanen en bijvangst door visnetten worden walvissen nog steeds bedreigd. Alle locaties en partners: het Wereld Natuur Fonds, Plastic Whale en SOS Dolfijn, vertellen tijdens de WalvisWeken, vanuit hun eigen collectie of expertise, het verhaal van de walvis.
Tijdens de WalvisWeken leren jong en oud van alles over dit bijzondere zoogdier en het belang van een schone leefomgeving: de oceanen.
Van walvissen spotten en familiecolleges tot walvisspellen en het maken van een walvisanimatiefilmpje: er zijn in de zomervakantie volop activiteiten voor het hele gezin.
De walvisvaart, heeft in de 17de eeuw een belangrijke rol gespeeld in De Rijp. Bij de walvisvitrine in de vaste collectie wordt de spannende geschiedenis van de walvisvaarders van De Rijp verteld. Met de speciaal voor de jeugd gemaakte speurtocht WalvisWeken kom je nog meer te weten over walvisvaart.
In de galerij staan diverse walvisspellen, kleurplaten, een kist met Kapla en een Play Mobiltafel met het zeeaquarium waar dagelijks, tijdens de openingstijden, mee gespeeld kan worden.
Vanaf 18 juli wordt er iedere woensdagmiddag (Zie de agenda) een extra activiteit georganiseerd, o.a. kunnen families meevaren met de museumboot met een walvisverteller aan boord of mee met de historische walvisvaartwandeling door De Rijp. Kinderen kunnen een eigen walvis-animatiefilmpje maken.
Kortom: Voor zowel de jeugd als ouders en opa’s en oma’s is een bezoek aan het museum tijdens de WalvisWeken bijzonder aantrekkelijk.
Bezoekers krijgen op vertoon van een entreeticket / kassabon van één van de deelnemende musea 20% korting op de entreeprijs. Deze zijn geldig vanaf 14 juli t/m 2 september (1 persoon per ticket).
Museum In ’t Houten Huis Openingstijden:
Tuingracht 13, 1483 AP De Rijp dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur
T. 0299 671286
E. Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! 
W. www.houtenhuis.nl

 

Expositie 'Schermer Kunstroute'

Twee dagen ‘Schermer Kunstroute’

Na het succes van afgelopen jaar heeft de organisatie van de Kunst- en Cultuurroute Schermer besloten om eind augustus een ‘Schermer Kunstroute’ te houden. Op zaterdag 25 en zondag 26 augustus exposeren kunstenaars uit Schermer en omgeving hun werk aan het grote publiek.

In augustus 2017 werd een eerste Kunstroute in de Schermer gehouden. Bijna 1.000 mensen bezochten de verschillende kunstexposities in de droogmakerij en haar randdorpen. Uit de evaluatie van de dag bleek dat de exposanten behoefte hadden aan een tweedaags evenement. De organisatie komt de kunstenaars in hun wensen tegemoet.

Meeuw Wilma Houbee 2

Daarnaast hebben de organisatoren, Kees Paradies, Janny Tensen en Marion Leijen, de Stichting ‘Cultuur Platform Schermer’ opgericht. ‘Wij geloven in het succes van dit evenement en daarom gaan we verder als onafhankelijke Stichting,’ legt penningmeester Paradies uit.

Evenals afgelopen jaar wordt er in het laatste weekeinde van augustus een route uitgezet langs plekken waar kunstenaars exposeren. ‘We kiezen voor een brede opzet, waarbij we ook nadrukkelijk kunstenaars uit de regio uitnodigen om hun werk te tonen,’ vertelt voorzitter Marion Leijen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij voorzitter Marion Leijen, telefoonnummer 06-23664604
of te e-mailen naar Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
De website is www.cultuurplatformschermer.nl
Facebook : Cultuur platform schermer

 

 


Expositie Keramiek in Het Zwarte Kerkje

Keramiek in Het Zwarte Kerkje in Zuidschermer.

 keramiek1.jpgOp elke zondagmiddag in juli van 13.00 uur tot 16.00 uur, de expositie ‘Kleizusters in de polder’.
Op deze dagen is het kerkje gevuld met keramiek van Karin Melchers (gedraaid werk), Ti Fens, Jolanda van Leeuwen, Tuny van Ojen, Ria Onderdelinden en Anita Wiersma (handgevormd keramiek).
Er zijn ook enkele mozaïekwerken te zien, maar draait het toch vooral keramische werk bestaande uit beelden en gebruikskeramiek. Vrijwel al het tentoongestelde werk is te koop.
Net als tijdens de expositie van vorig jaar worden er loten verkocht ten behoeve van het onderhoud van Het Zwarte Kerkje. Er zijn weer leuke en mooie mozaïek en keramiek objecten te winnen. 

U bent van harte welkom in het Zwarte Kerkje Zuidervaart 20-22, Zuidschermer.

 


 

Expositie Jannie van der Wel en Peter Kromhout

Expositie in de Dorpskerk Grootschermer Jannie van der Wel - keramiek en Peter Kromhout - schilderijen

 

Peter Kromhout – schilderijen

Peter Kromhout
De natuur vormt voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron. Als bioloog/schilder geeft hij haar in haar vele facetten weer. Vaak staan dieren of mensen centraal: geen uitgewerkte portretten, maar sfeervolle weergaven waarin hij een verbinding weet te leggen tussen gevoel en werkelijkheid. Ook het waterleven boeit hem: boten scherend over het water, het schuim opspattend. Wind en water staan hierin centraal. www.peterkromhout.nl

 

Jannie van der Wel – Keramiek

Jannie van der Wel kunstlijn zeilboot35 300x252

Jannie van der Wel maakt objecten die verwijzen naar de architectuur en de natuur. Kenmerkend voor haar werk is het lijnenspel en het contrast tussen gladde en ruwe vlakken. Zij experimenteert met verschillende stooktechnieken. Zij maakt spannende vormen die erom vragen aangeraakt te worden. Voor meer afbeeldingen van haar werk: www.jannievanderwel.nl

 

De expositie duurt van zaterdag 4 augustus t/m zondag 2 september en is elke zaterdag + zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur evenals de monumentale dorpskerk, vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5.

De opening van de expositie is op zaterdag 4 augustus 2018 om 16.30 uur in de Dorpskerk Grootschermer.

 

 Voor meer informatie: www.dorpskerkgrootschermer.nl

 


 

Expositie "Alex' Kijk Op Water"

Stichting Museumgemaal Wilhelmina.

Alle Leeghwaterdagen: de 1e zondag van april, mei, juni, juli, augustus en september van 11.00 tot 17.00 uur geopend.
Vanaf 1 juli is er een nieuwe tentoonstelling met de titel:
"ALEX' KIJK OP WATER"

Wilhelmina museumgemaal

Dan is het museum alle zondagen in juli en augustus geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Tijdens Nationale Molen en Gemalendag op zondag 13 mei en het Open Monumentenweekend  op zaterdag 8 september in samenwerking met Noorderpolderhuis met toegangskaart en op zondag 9 september van 11.00 tot 17.00 uur, vrije toegang!
U bent van harte welkom bij ons : Molendijk 9, 1636 VK,  Schermerhorn.

Lees meer: https://www.museumgemaalwilhelmina.nl/

 

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

20180628 184338

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden met De Rijp. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Jan Jansz. Weltevree, Museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis.
De tentoonstelling is op de verdieping in de oude secretarie en gaat over de drie waterhelden die in De Rijp geboren zijn: Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Jan Jansz. Weltevree (1595-1657) en Jan Boon (1758-1847).
De Rijp was in de zeventiende eeuw het meest welvarende dorp van het voormalige Schermereiland. Rijper reders zoals Jan Boon hebben De Rijp met de haringvisserij en walvisvaart tot rijkdom gebracht. Dit is te zien aan de kolossale Grote Kerk en het rijk versierde raadhuis, van de hand van Jan Adriaansz. Leeghwater. En aan avonturiers zoals Jan Jansz. Weltevree die erop uit trok om de wereld te verkennen. De tentoonstelling in het raadhuis biedt een eerste kennismaking met hun verhaal en verwijst naar het museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis, zodat de bezoeker een totaalbeeld krijgt van de geschiedenis van het dorp.
Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding in het raadhuis kunt u terecht op de website dagjederijp .

 

Nederlands Kampioen Meubelmaken exposeert in Museum Jan Boon

Nederlands Kampioen Meubelmaken exposeert in Museum Jan Boon
Hij is negentien jaar en mag zich de beste meubelmaker van ons land noemen: Guus van Velthuijsen uit Graft. In de maand juli exposeert hij in Museum Jan Boon in De Rijp meubelen van zijn hand. De officiële opening is op zaterdag 7 juli om 16.00 uur.

Guus en Laura 5 2
Guus heeft van jongs af aan een passie voor hout. Als kleuter was hij niet weg te slaan uit de werkplaats van zijn opa. Na de basisschool koos hij voor PCC Oosterhout in Alkmaar waar hij de opleiding Vakcollege Techniek, richting Fijnhout volgde. Daarna ging hij naar het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam. Inmiddels zit hij in het derde jaar van de richting Ondernemend Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer. Samen met klasgenoot en vriendin Laura Bosman richtte hij de onderneming Velthout (www.velthout.nl) op. Na de zomervakantie beginnen ze aan hun meesterstuk.
Guus deed op school mee met de voorronde voor de Skills Heroes wedstrijden. Hij won die voorronde en mocht in maart naar Zwolle voor het Nederlandse kampioenschap meubelmaken. Ook daar werd hij eerste, waarmee hij officieel de beste meubelmaker van Nederland is. In september gaat hij Nederland vertegenwoordigen op de Euroskills in Boedapest (http://www.euroskills2018.com/). Volg zijn weg naar Boedapest via Instagram (guusteamnl).
Guus van Velthuijsen is de derde exposant in de reeks lokale kunstenaars en ambachtsmensen die dit jaar hun werk in Museum Jan Boon tonen. De meeste meubels hebben Guus en Laura samen gemaakt. Vanaf 1 tot en met 29 juli is de tentoonstelling op zaterdag en zondag (13.00-17.00 uur) open voor publiek.
 

Museum Jan Boon is gevestigd in Het Walhuis. De ingang van het museum bevindt zich aan de Rechtestraat in de Rijp, tussen de percelen 146 en 148. Gratis entree en gratis Jan Boon wandelroute (zolang de voorraad strekt).

www.museumjanboon.nl. Kijk voor actuele informatie op de Facebookpagina.

 

 

Expositie schilder Paul Hugo ten Hoopen in museum Nic Jonk

Expositie schilder Paul Hugo ten Hoopen in museum Nic Jonk
Museum en beeldentuin Nic Jonk toont vanaf 30 mei  tot 27 augustus een collectie schilderijen van de schilder Paul Hugo ten Hoopen.

Ten Hoopen bij Nic Jonk 6

Paul Hugo ten Hoopen ( Doetinchem, 1927) schildert zijn vrouwen onder de douche, op het strand, naast een stilleven, met kleding , of helemaal naakt. Allemaal in de stijl van de expressionisten van rond 1900. Zijn leermester was Oscar Kokoschka en zijn held Picasso.
Paul Hugo ten Hoopen is 90 jaar. Ondanks die hoge leeftijd staat hij nog dagelijks achter zijn schildersezel. Een van zijn mooiste naaktportretten die hij ooit maakte is die van zijn overleden vrouw. Met deze ode aan haar verwerkte hij haar plotselinge dood.
De expositie van Paul Hugo ten Hoopen in museum en beeldentuin Nic Jonk kwam tot stand in samenwerking met kunsthandel studio 2000 in Blaricum.

Museum en beeldentuin Nic Jonk,
haviksdijkje 5
1843 JG Grootschermer.
Geopend van woensdag t/m vrijdag van 11-17 uur, zaterdag en zondag van 13-17 uur. Juli en augustus ook op dinsdag geopend van 11-17 uur.

 

 

DUO expositie. Puur Natuur en Over Grenzen

DUO expositie. Puur Natuur en Over Grenzen in de Noordeinder Vermaning

Schilderijen van Liesbeth Havik - Reurslag en Ria Verdonk

Noordeinde

Liesbeth Havik-Reurslag en Ria Verdonk exposeren hun schilderijen weer samen in de Noordeinder Vermaning.

DSCN4985 2

Liesbeth uit De Beemster, toonde in 2013 haar warme Afrika schilderijen, maar dit keer neemt zij u mee door de ruige ongerepte natuur van o.a. Noorwegen en Nieuw-Zeeland.

 

  Ria Verdonk uit West-Graftdijk, liet eerder het Noord-Hollandse landschap zien, maar is voor deze expositie over grenzen gegaan, zowel in onderwerp als in kleur en stijl. Haar werk is geïnspireerd op o.a. de USA, Engeland en Noorwegen.

 

 

 

2018 Cornwall bewerkt 2

De expositie is te zien in de weekenden van 14-15 juli en 21-22 juli 2018.

Van 11.00 tot 17.00 uur. Noordeinder Vermaning, Noordeinde 18, Noordeinde.

 

Bij mooi weer ook door de week open of op afspraak.

Informatie: Ria 0655944015, www.riaverdonk.nl

Liesbeth 0643798195. www.liesbethhavik.nl 

 

 

 

 

 

 

Expositie Con Bello en Irma van de Zande

Gon Bello en Irma van de Zande exposeren in Dorpskerk Grootschermer

 

Gon Bello 2 Gon Bello en Irma van de Zande zorgen gezamenlijk voor een gevarieerd aanbod van beelden in steen en schilderijen.  

Gon Bello exposeert met haar beelden in steen, variërend van figuratief tot abstract. Haar voorkeur ligt bij het werken met zachtere steensoorten, zoals albast, seleniet, diverse soorten speksteen en serpentijn. Gon: “Mijn werkwijze om beelden te maken kan anders zijn dan gebruikelijk. Ik maak nooit een voorbeeld in klei, maar ga direct aan de slag met de steen. Bij het uitzoeken van de steen laat ik mij vooral leiden door de vorm die al in de steen zit en de kleuren. Dat voelt voor mij min of meer als het ‘lezen’ van de steen. Vooral de vorm en de kleuren die al in de steen zitten, zijn bepalend voor het uiteindelijke resultaat.” Gon Bello legde de basis in de 60-er jaren met een opleiding als kunstschilder bij Adriaan Bosboom in Beverwijk. Daarna leerde Gon om te werken met was en klei voor het maken van bronzen beelden en sinds de 90-er jaren heeft zij vooral cursussen gevolgd voor werken in steen. Hoewel Gon vooral kunstwerken voor zichtzelf ontwerpt, neem zij ook deel aan exposities.

 

 

 

Irma van de Zande 2 Irma van de Zande ontwikkelde al op jonge leeftijd een sterke interesse in het tekenen en op de middelbare school hield zij haar eerste expositie. Om haar talent verder te ontwikkelen, was goede scholing voor haar een grote voorwaarde. Tot op heden neemt zij deel aan masterclasses, vooral om haar eigen stijl verder uit te kristalliseren. Zij gaf vele jaren les aan kleine groepen en is momenteel nog gastdocente bij verschillende schilderverenigingen. Irma: “Schilderen is een ontdekkingstocht, een spel van lijnen en kleuren. Ik schilder graag de beweging. In mijn jazzschilderijen en tekeningen moet je de muziek horen als je naar mijn werk kijkt.” Ook het landschap en dieren hebben haar bekoring, dan werkt ze het liefst ter plekke. Irma werkt tegenwoordig veel met pastel, olieverf en acryl. Haar werk zou je modern impressionistisch kunnen noemen.

 

De expositie duurt van 7 t/m 29 juli 2018 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur, evenals de monumentale dorpskerk, vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk. Voor meer informatie: www.dorpskerkgrootschermer.nl

 


 

Das Fremdenverkehrsamt ist in der Waage im Rathaus (de Waag):

 

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telefoon: 0299-671979
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!


Im Winter sind wir nur erreichbar durch e-mail.

Öffnungszeiten 2018:

Der erster Tag wird sein Freitag den 30. März und anschliessend zum Osternferien.

 

Im April, Mai, Juni, und September:

Montag bis Donnerstag von 12.00 - 15.00 Uhr

Freitag bis Sonntag von 11.00 - 17.00 Uhr

 

Im Juli und August: 

Montags bis Sonntag  von 11.00 - 17.00 Uhr

 

Im Oktober:

Nur am Sonntag 7.en geöffnet von 12.00 - 15.00 Uhr

 

Extra geöffnet im Oktober:

ab Samstag 13.en bis Sonntag 28.en von 12.00 - 15.00 Uhr

 

Geschlossen ab Montag 10.en September bis Montag 17.en September (Festwoche in de Rijp).

Metropool AmsterdamNationaal Landschap Laag Holland Museummolen Schermer Hart van Noord-Holland

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.