Events und Wechselausstellungen

Heel Bijzonder - Mijn unieke verzameling

BIJZONDERE TENTOONSTELLING IN MUSEUM IN ‘T HOUTEN HUIS
De tentoonstelling HEEL BIJZONDER - Mijn unieke verzameling, in museum In ’t Houten Huis, toont interessante objecten van verzamelaars uit de regio. Er is een keuze gemaakt uit aanmeldingen die het museum ontving na een oproep twee maanden geleden. Dit leverde verrassende inzendingen op. En omdat dit ook de laatste tentoonstelling is onder supervisie van de huidige conservator/-beheerder Jenny Mulder is gekozen voor de hoofdtitel: Heel Bijzonder. Verzameling Olielampjes 2
De tentoonstelling is te bewonderen op zondagmiddagen vanaf 9 december 2018 tot 24 maart 2019,

Elf inzenders zorgen voor een gevulde tentoonstellingsruimte. De gedrevenheid van de echte verzamelaar is ervan af te lezen; stuk voor stuk unieke verzamelingen. Iconen, rekenlinialen, lieveheerbeestjes, paperclips, sojakruikjes, schaatsen, stoeltjes, olielampjes, rozenkransen, chocolademallen tot pop-upboeken zijn geëtaleerd.
Iconen, met de fijne penselen en speciaal geprepareerde verf op hout vastgelegd, zijn bij velen wel bekend. Minder bekend zijn de rekenlinialen; een handig hulpmiddel bij het maken van ingewikkelde berekeningen. Een vliegenier had bijvoorbeeld een rekenliniaal om zijn koers te bepalen, rekening houdend met snelheid en zijwinden.
De lieveheerbeestjes zijn tegenwoordig een gewild object als symbool van geweldloosheid en verdraagzaamheid. Bij paperclips kun je niet voorstellen dat ze in vele vormen en kleuren zijn gemakt, vaak als reclame voor bedrijven.
Dit verrassende effect geldt eigenlijk voor alle objecten.
In de vitrine liggen ook pop-upboeken. Opengevouwen tonen ze het geraffineerde knip- en plakwerk. Deze laatste verzameling is van de scheidende museumbeheerder Jenny Mulder zelf.

Openingstijden museum: Zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Museum In 't Houten Huis, Tuingracht 13, 1483 AP De Rijp

W. www.houtenhuis.nl

Expositie: Was getekend - Tekeningen van Henk Tol

Was Getekend - Tekeningen van Henk Tol - Nu verlengd t/m 31 maart 2019!
Deze tentoonstelling toont pentekeningen en gouaches van de veelzijdige kunstenaar. De werken zijn door het museum en mevr. R. Tol-Beers uitgezocht uit de rijke privéverzameling en voor een deel afkomstig uit onze eigen collectie. Het droogmalen van de Schermer

Henk Tol (1931 – 1987) had zijn werkkamer/atelier in Middenbeemster in de schaduw van het museum Betje Wolff. Hij werd geïnspireerd door het cultureel erfgoed. Rond zijn tekentafel stond een verzameling aan voorwerpen ‘model’.

Henk zijn ogen gingen tollend rond in het polderlandschap; Beemster, Schermer, Eilandspolder, met de molens, het water, de dijken en de bijhorende flora en fauna. Maar ook buiten de eigen regio tot Zaanstreek en West-Friesland. Veel contacten had Henk in de waterschapswereld, daardoor ook opdrachten om (historische)boekwerken te illustreren. De tentoonstelling toont de bezoeker een greep uit de vele illustraties.
Hierbij is gezocht naar een combinatie van de originele prenten mét de boekwerken. Met name zijn de uitgaven: De Schermeer, Verscholen in Noord-Holland, Het Noordhollands Landschap en In de ban van de dijk gebruikt voor een ‘tentoonstellingsroute’.
Ook is er aandacht voor de walvisvaart, de ambachtslieden, de mensen uit het voorbije dagelijkse leven, die de kunstenaar zo meesterlijk aan het papier wist vast te leggen.

Wij zijn elke zondagmiddag open van 13-17 uur. De tentoonstelling is te zien in de gallerij van het museum en loopt van 11 november en is verlengd tot 31 maart 2019!

Openingstijden museum: Van 17 oktober t/m 14 april zondag 13 - 17 uur.

Museum In 't Houten Huis
Tuingracht 13
1483 AP De Rijp
W. www.houtenhuis.nl

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

20180628 184338

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden met De Rijp. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Jan Jansz. Weltevree, Museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis.
De tentoonstelling is op de verdieping in de oude secretarie en gaat over de drie waterhelden die in De Rijp geboren zijn: Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Jan Jansz. Weltevree (1595-1657) en Jan Boon (1758-1847).
De Rijp was in de zeventiende eeuw het meest welvarende dorp van het voormalige Schermereiland. Rijper reders zoals Jan Boon hebben De Rijp met de haringvisserij en walvisvaart tot rijkdom gebracht. Dit is te zien aan de kolossale Grote Kerk en het rijk versierde raadhuis, van de hand van Jan Adriaansz. Leeghwater. En aan avonturiers zoals Jan Jansz. Weltevree die erop uit trok om de wereld te verkennen. De tentoonstelling in het raadhuis biedt een eerste kennismaking met hun verhaal en verwijst naar het museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis, zodat de bezoeker een totaalbeeld krijgt van de geschiedenis van het dorp.
Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding in het raadhuis kunt u terecht op de website www.dagjederijp.nl .