Events und Wechselausstellungen

Expositie Schilder Jan Groenhart

Vanaf 5 juni dagelijks open van 11.00 - 17.00 uur (m.u.v. maandag)
Museum In 't Houten Huis, Tuingracht 13 heet u weer van harte welkom. Om zeker te zijn van toegang wordt geadviseerd te reserveren (zie onder). In andere gevallen kunt je bij het museum informeren of toegang op dat moment mogelijk is.De coronamaatregelen zoals die zijn vastgesteld voor musea worden gevolgd.

 

Schilder Jan Groenhart

Jan Groenhart is succesvol landschapsschilder met een voorliefde voor het Noord-Hollandse platteland. Wat past dan, als locatie voor een tentoonstelling, beter dan Museum In ’t Houten Huis in De Rijp, temidden van dat landschap waar hij woont en dat hem inspireert? De kust, het strand is het andere thema dat Groenhart aanstipt mede naar aanleiding van zijn wandeltocht Strandlopers langs de Nederlandse kust. Vanaf 24 april tot en met 19 september 2021 toont het museum zijn vele werken op deze tentoonstelling 'Landschap, van kust tot polder'.

 Jan Groenhart Zonsondergang

Jan Groenhart is opgegroeid in Wormer, temidden van veenpolders die hem altijd hebben geïnspireerd in zijn aquarellen en zijn olieverfschilderijen. Jan Groenhart leerde op de avondopleiding van de Gerrit Rietveld academie de ambachtelijke opleiding en de basis van het schildersvak. Zijn werk is in de loop van de tijden geliefd geworden bij een breed publiek. Figuratieve landschappen zijn soms duidelijk herkenbaar maar vaak ook spelen kleur en abstractie een grote rol in zijn werk.
Als Strandlopers wandelden Groenhart samen met socioloog/schrijver Herman Vuijsje langs het hele Nederlandse strand, van Cadzand via de Waddeneilanden tot aan Rottumeroog. “Ik schilder, al lopend zonder penseel in mijn hand. Sla de beeld op in mijn hoofd en maak af te toe een schetsje”, beschrijft Jan Groenhart zijn manier van werken. Rekenschap geven aan de Nederlandse liefde voor ‘uitwaaien aan het strand’ was de aanleiding voor de wandeling. Van deze 350 km lange tocht, dat in 2019 ook in NRC verscheen, verschijnt het gelijknamige boek, dat niet zal ontbreken op de tentoonstelling in De Rijp.
Jan Groenhart exposeert ‘Landschappen, van kust tot polder’ in De Rijp van 24 april tot en met 19 september 2021 www.houtenhuis.nl

Expositie in de Dorpskerk Grootschermer: Elsbeth Pilz en Hester Pilz

Expositie Elsbeth Pilz (fotografie) en Hester Pilz (objecten). Opening zaterdag 3 juli om 16.00 uur.

Elsbeth Pilz Hold and Let go 380x150

Tijdens de expositie zullen de beide kunstenaars tot een afstemming van hun werk komen rondom het thema “Herinneringen in het Landschap”. Een beweging van foto’s naar objecten en van objecten naar foto’s. Ook ander werk zal tijdens deze expositie te zien zijn, zoals de foto’s en beelden van “ de zwemmers”. Een project waarin de creatieve zussen hun werk op elkaar afstemden. Tevens zal Elsbeth een keuze uit haar documentaire foto werk laten zien en zal Hester op zichzelf staande objecten tentoonstellen.

Als documentair fotograaf vertelt Elsbeth Pilz het liefst verhalen. Verhalen over mensen, over passie, over keuzes maken in het leven. Wat maakt elk mens zo bijzonder? Elsbeth laat graag met beeld en verhaal zien hoe uniek ‘gewone’ mensen zijn. Maar niet alleen mensen , ook de natuur en het landschap zijn inspiratiebronnen om tot verhalen te komen. Het mystieke landschap vol emoties en gevoelens is een terugkerend thema dat blijft boeien.

Hester Pilz studeerde beeldhouwen en monumentale vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch, o.a. bij Karin Daan. Haar monumentale beelden, vaak gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout of wilgentenen, hebben het landschap tot onderwerp en zijn tegelijk ook onderdeel van het landschap. Hester voerde opdrachten uit voor o.a. het Waterliniemuseum en EuroLandArt en zij nam deel aan tentoonstellingen en Land Art projecten in zowel Nederland als in het buitenland. In samenwerking met Elsbeth Pilz exposeert zij nu vooral keramisch werk.

De expositie duurt van 3 t/m 25 juli 2021 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur, evenals de monumentale dorpskerk, vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk.

 

Zie verder de websites:
Elsbeth Pilz http://elsbethpilz.nl/
Hester Pilz http://hesterpilz.nl

 


 

Expositie in de Dorpskerk Grootschermer: Barbara Jonk

Expositie Barbara Jonk: keramiek, beelden en schilderijen.

Barbara Jonk loeloe 321 205x300

Zaterdag 5 juni start de eerste expositie van deze zomer in de Dorpskerk. Veelzijdig kunstenaar en dorpsgenoot Barbara Jonk uit Grootschermer zorgt voor een gevarieerd aanbod van keramiek, bronzen beelden en schilderijen. De expositie wordt op 5 juni om 16.00 uur door Marion Venema, kunstliefhebber en voormalig ballerina bij het Nationaal Ballet. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Barbara Jonk, geboren in 1955, groeit op met de kunst van haar vader, Nic Jonk. In 1972 heeft zij haar eerste tentoonstelling in galerie Facet. De jaren daarna exposeert zij succesvol in het binnen- en buitenland. Barbara is een veelzijdige kunstenares die naast keramiek en brons ook op diverse andere terreinen goed haar weg weet te vinden, zoals olieverf, aquarel, pentekeningen en collages. Zij heeft diverse opdrachten mogen uitvoeren, zoals een serie keramische kistjes voor het weekblad Viva, een beeld voor het bedrijf Pecoma en een keramisch fontein voor het museum ‘Hannema de Stuers’ in Heino. Ook kunstverzamelaars hebben haar werk over de hele wereld meegenomen.

Het werk van Barbara laat zich misschien het best omschrijven als prettig kleurrijk en modern romantisch of zoals Dhr. A.P. Versloot, toenmalig directeur van het Nederlandse Rode Kruis, omschreef: “De kunst van Barbara ademt een heel persoonlijk gevoel uit, soms lyrisch, soms wat meer verstild, maar altijd eigen, altijd Barbara Jonk”.

De expositie duurt van 5 t/m 27 juni 2021 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 -17.00 uur, evenals de monumentale dorpskerk, vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk.

Zie ook de website van Barbara Jonk. http://barbarajonk.nl

 

 


 

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

20180628 184338

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden met De Rijp. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Jan Jansz. Weltevree, Museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis.
De tentoonstelling is op de verdieping in de oude secretarie en gaat over de drie waterhelden die in De Rijp geboren zijn: Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Jan Jansz. Weltevree (1595-1657) en Jan Boon (1758-1847).
De Rijp was in de zeventiende eeuw het meest welvarende dorp van het voormalige Schermereiland. Rijper reders zoals Jan Boon hebben De Rijp met de haringvisserij en walvisvaart tot rijkdom gebracht. Dit is te zien aan de kolossale Grote Kerk en het rijk versierde raadhuis, van de hand van Jan Adriaansz. Leeghwater. En aan avonturiers zoals Jan Jansz. Weltevree die erop uit trok om de wereld te verkennen. De tentoonstelling in het raadhuis biedt een eerste kennismaking met hun verhaal en verwijst naar het museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis, zodat de bezoeker een totaalbeeld krijgt van de geschiedenis van het dorp.
Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding in het raadhuis kunt u terecht op de website www.dagjederijp.nl .

 

Das Fremdenverkehrsamt ist in der Waage im Rathaus (de Waag):

 

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telefoon: 0299-671979
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!


Im Winter sind wir nur erreichbar durch e-mail.

Öffnungszeiten 2021:

Himmelfahrtstag (13-05-2021) und anschliessend Freitage, Samstage und Sonntage , 2n. Pfinkstentag (24-05-2021): 12.00-15.00 Uhr.

Ab juli bis ende September alle Tage von 12:00 bis 15.00 Uhr.

 

 

logo Alkmaar Marketing liggend fc transparant Hart van Noord-Hollandbanner laaghollandbanner museummolenMetropool AmsterdamHouten huis Logo ballen

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.