Events und Wechselausstellungen

Verbonden Verleden in Museum In ’t Houten Huis

Museum In ’t Houten Huis
Verbonden Verleden – oude en nieuwe bekenden van het Schermereiland Rijper Zeepostil
Museum In ’t Houten Huis licht in de tentoonstelling historische figuren uit die de afgelopen 450 jaar op het Schermereiland hebben gewoond en bekendheid hebben vergaard. Aan ieder historisch figuur heeft het museum huidige Schermereilanders gekoppeld die vertellen op welke manier zij een verbintenis hebben met hun historische ‘match’. Het heden en het verleden ontmoeten elkaar dus in de tentoonstelling, die vanaf nu tot en met 23 april 2023 te bewonderen is in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp.

Het idee van de tentoonstelling kwam naar aanleiding van het jubileum jaar ‘450 jaar Nederland’ en meer specifiek ‘450 jaar Alkmaars ontzet’. In dit jaar staan de pijlers: Verbondenheid, Verscheidenheid, Verdraagzaamheid en Vrijheid centraal. Het museum heeft ervoor gekozen om de pijler ‘Verbondenheid’ als uitgangspunt van deze nieuwe tentoonstelling te nemen.

Wat verbond deze mensen aan het schermereiland? Sommige werden hier geboren, andere kwamen hiervoor werk of de liefde. Naast de zeer bekende figuren zoals Jan Adriaanszoon Leeghwater of Betje Wolff en Aagje Deken geven we juist ook aandacht aan de minder bekende figuren.Maarten Michielszoon 

 

Denk aan Marten Michiel Michielszoon, die in den Rijper Zeepostil uit 1699 wordt omschreven als de eerste Nederlandse Harpoenier. Een geboren Rijper. Onze geschiedenis bracht niet alleen maar knappe koppen en slimme geesten voort maar ook mensen die nu in onze ogen het verkeerder pad kozen. Zo hadden we Wessel van der Lee, de wonderdokter uit Schermerhorn. Zonder geneeskundige achtergrond hield hij praktijk op het gebied van magnetisme, dit zou een genezende werking hebben op reumatische en atretische pijnen. Als snel komen er klachten, Van der Lee wordt vervolgd en krijgt een gevangenisstraf opgelegd.

Bent u benieuwd naar de andere historische figuren en aan wie zij gekoppeld zijn? Hieronder de praktische informatie.

 De tentoonstelling ‘Verbonden Verleden’ loopt tot en met 23 april 2023.

 

Rijper Zeepostil

 
Museum In ’t Houten Huis
Tuingracht 13
1487 AP De Rijp

T 0299 671 286
E Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! 

 

www.houtenhuis.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verhalende audiotour in Museum In ’t Houten Huis

Verhalende audiotour in Museum In ’t Houten Huis, Tuingracht 13, 1483 AP, De Rijp.

Het zijn de verhalen die een bezoek aan Museum In ’t Houten Huis zo boeiend maken. Nu is er de audiotour die verhalend is ingesproken door een bekende acteur. Vanaf heden is die tour langs 20 topstukken en thema’s gratis te volgen, naar eigen interesse.
Wie leest er nog? In de wereld van podcasts worden teksten teruggedrongen in musea. Ieder heeft een voorkeur. Museum In ’t Houten Huis laat die keuze aan de bezoeker per 1 november. Met een audiotour om de nek – zonder koptelefoon – wordt de historie zeer aanstekelijk verteld. Door een prachtige stem van een bekende acteur, , muzikant en schrijver aan wie we hebben beloofd zijn naam niet te promoten, omdat hij vindt dat het om het verhaal gaat en niet om hem. Maar hij heeft een fijne, professionele stem om naar te luisteren, hoort het museum terug van de bezoekers.
Het voordeel van de audiotour is dat men niet de hele tour hoeft te volgen. Er hangen 20 zogeheten identifiers bij topstukken of thema’s in het museum. Per onderwerp valt een verhaal te volgen; de keuze is aan de luisteraar. Een ander voordeel is weggelegd voor de bezoeker die liever luistert dan leest, maar de lezer houdt het museum evengoed in ere. De beperking dat een audiotour een gezamenlijke beleving in de weg staat, gaat niet op omdat het apparaat nabij het oor gehouden kan worden, waardoor afsluiting van de omgeving niet aan de orde is. Interactie blijft mogelijk.
De audiotour is gratis verkrijgbaar, dankzij een genereuze subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds. Een mooie reden om het verhaal van Museum In ’t Houten Huis weer eens met andere oren te beluisteren.

 

audiotour Museum In t Houten HuisT 0299 671 286
E Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! 

 

www.houtenhuis.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Das Fremdenverkehrsamt ist in der Waage im Rathaus (de Waag):

 

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telefoon: 0299-671979
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!


Im Winter sind wir nur erreichbar durch e-mail.

 Öffnungszeiten 2022:

Beim Winterfest Graft-de Rijp: Am Samstag 10. Dezember  zwischen 11:00 und 22:00 Uhr, und am Sonntag 11.n Dezember zwischen 11:00 und 18:00 Uhr.

 
Öffnungszeiten 2023:

Ab 1n. April bis Ende September alle Tage, von 12:00 bis 15.00 Uhr. Geschlossen zwischen 11 und 18 September wegen Kermesse.

Oktober: nur am Sonntag 1n, Samstag 7n und Sonntag 8r zwischen 12.00 und 15.00 Uhr;
Während den Herbstferien: 14n bis 29n Oktober 12.00-15.00 Uhr.

 

 

logo Alkmaar Marketing liggend fc transparant Hart van Noord-Hollandbanner laaghollandbanner museummolenMetropool AmsterdamHouten huis Logo ballen

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.