Events und Wechselausstellungen

Rijke Rijpers in arme tijden

Molen De Liefde bij De Rijp ca. 1819 De tentoonstelling is geënt op het nieuwe boek ‘Koopman in De Rijp’ van Leo den Engelse, dat handelt over drie Rijper families, doorgaans welgesteld en soms zelfs puissant rijk. Wat in de geschiedenis is weggezakt is dat De Rijp in de zeventiende eeuw samen met de Zaanstreek het eerste industriegebied van Europa was. Daar is met deze tentoonstelling, die loopt van 21 augustus tot 17 januari 2021, weer aandacht voor.

De tentoonstelling volgt het verhaal van drie elkaar opvolgende families van kooplieden in De Rijp: Glazekas, De Wit en Nat. Zij waren handelaars in graan, hennep, hout en haring. Hun activiteiten beslaan een periode van twee eeuwen, ongeveer van 1790 tot 1990.
De tentoonstelling ‘Rijke Rijpers’ heet zo omdat de rijkdom van een aantal van hen in schril contrast stond met de armoede van de meeste dorpsbewoners na de Franse tijd, eind 18e eeuw. De tentoonstelling staat stil bij de handelsgeest van die families, hun rijkdom maar ook hun creativiteit om onder steeds veranderende omstandigheden handel te drijven. Hun handel was niet beperkt tot De Rijp maar omvatte in de hoogtijdagen heel Noord-Holland boven het IJ.
Naast hun handelsnetwerk probeerden de kooplieden, vooral de families De Wit en Glazekas, ook een sociaal netwerk ‘op stand’ op te bouwen. Daarvan getuigen huwelijken met invloedrijke partners uit onder meer Alkmaar en Edam en hun openbare functies, bijvoorbeeld als lid van de vroedschap, raadslid of burgemeester. Het speelveld van deze families strekte zich over half Noord-Holland uit.
De tentoonstelling toont, naast objecten en beeldmateriaal uit eigen collecties, weer vele bruiklenen uit verschillende musea, archieven en particuliere collecties.

Boek ‘Koopman in De Rijp’
Leo den Engelse, vrijwilliger bij de Oudheidkundige Vereniging Schermereiland en Museum In ’t Houten Huis, is de auteur van het boek ‘Koopman in De Rijp’. Het is met veel beeldmateriaal verlevendigd. Twee jaar heeft Den Engelse gewerkt aan het schrijven van het boek. Het boek wordt officieel gelanceerd tijdens de opening van de tentoonstelling, die loopt van 21 augustus tot 17 januari 2021. In Museum In ’t Houten Huis is het boek vervolgens ook te koop.

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

20180628 184338

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden met De Rijp. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Jan Jansz. Weltevree, Museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis.
De tentoonstelling is op de verdieping in de oude secretarie en gaat over de drie waterhelden die in De Rijp geboren zijn: Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Jan Jansz. Weltevree (1595-1657) en Jan Boon (1758-1847).
De Rijp was in de zeventiende eeuw het meest welvarende dorp van het voormalige Schermereiland. Rijper reders zoals Jan Boon hebben De Rijp met de haringvisserij en walvisvaart tot rijkdom gebracht. Dit is te zien aan de kolossale Grote Kerk en het rijk versierde raadhuis, van de hand van Jan Adriaansz. Leeghwater. En aan avonturiers zoals Jan Jansz. Weltevree die erop uit trok om de wereld te verkennen. De tentoonstelling in het raadhuis biedt een eerste kennismaking met hun verhaal en verwijst naar het museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis, zodat de bezoeker een totaalbeeld krijgt van de geschiedenis van het dorp.
Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding in het raadhuis kunt u terecht op de website www.dagjederijp.nl .

Öffnungszeiten 2020:

Dieses Jahr ist das Buro (ab 8-10-2020) geschlossen.

Öffnungszeiten 2021:

Der erster Tag wird sein Karfreitag den 2. April und anschliessend zum Osternferien.

2. Osterferientag (05-04-2021), Himmelfahrtstag (13-05-2021), 2. Pfinkstentag (24-05-2021): 11.00-17.00 Uhr.

Im April, Mai, Juni, Juli,  August und September:

Montag bis Donnerstag von 12.00 - 15.00 Uhr;

Freitag bis Sonntag von 11.00 - 17.00 Uhr.

Nur am Sonntag 3.n und 10.n  geöffnet von 12.00 - 15.00 Uhr.

Ab Samstag 16.n bis Sonntag 24.en von 12.00 - 15.00 Uhr;

ab Samstag 23.n bis Sonntag 31.n Oktober van 12.00 -15.00 Uhr.

Geschlossen ab Montag 13. September bis Montag 20. September 2020 (Festwoche in de Rijp).

logo Alkmaar Marketing liggend fc transparant Hart van Noord-HollandMetropool Amsterdambanner laaghollandbanner museummolen