Events und Wechselausstellungen

Streekdrachten, van kust tot kust.

Grafter Vrou staat model
De aanleiding van de komende tentoonstelling over streekdrachten komt voort uit de vraag of er een specifieke dracht bestond voor het Schermereiland. Het antwoord krijgt u op de tentoonstelling, die met inbreng van onze gastconservator, Leontine Kuijvenhoven, is vormgegeven. Die vraag borrelde op na de bewondering van een van de kleine portretten van Noord-Hollandse vrouwen die in 1556 door anonieme schilders zijn vastgelegd. Onder hen de Grafter Vrou. Zij wordt de beeldbepaler van ‘Streekdrachten, van kust tot kust’. Haar kleding is gedetailleerd, vervaardigd door Aaf Steur uit Volendam en het fotomodel is haar kleindochter Lisanne, die poseert als een volleerde vrouw uit 1556. Model Grafter Vrou 2

Vanaf 12 oktober is de tentoonstelling over streekdrachten met prachtige kleding van Marken en Volendam, uit de Zaanstreek, West-Friesland en de Egmonden (van kust tot kust) te bewonderen. Met hulp van kenner, historica en gastconservator Leontine Kuijvenhoven, maken we een interessante expositie over 18e en 19e eeuwse klederdracht met uitstapjes naar hedendaagse ontwerpers. De thema’s die voorbij komen zijn visserij, landbouw en handel. Niet alleen voor vrouwen!

Terug naar de Grafter Vrou. Dat paneeltje is onderdeel van een reeks in 1556 geschilderde Noord-Hollandse vrouwen uit de agrarische sector. De schilderijtjes op paneel (43,5 x 31,5 cm.) zijn zeer zeldzaam en worden om die reden niet uitgeleend. Niet voor één gat te vangen hebben we gemeend dan maar de kleding na te laten maken aan de hand van een reproductie van de Grafter Vrou. Dan komt ambacht om de hoek kijken en die heeft onze gastconservator gevonden in Aaf Steur uit Volendam. Gewend om met klederdracht van haar beroemde woonplaats bezig te zijn, gaf Aaf aan de kleding na te willen maken.

foto:Gervien Pielage

Aangezien vrouwen uit de 16e eeuw van geringere omvang en lengte waren dan hun 21e eeuwse seksegenoten, moest de kleindochter Lisanne er aan te pas komen om de jurk te showen. En dat deed ze met verve! Het leverde een serie prachtige modefoto’s op geschoten door onze hoffotograaf Gervien Pielage. Daarmee is de Grafter Vrou nieuw leven ingeblazen dankzij twee 21e eeuwse Volendammer vrouwen. Voor het complete verhaal komt u tussen 12 oktober en 24 april 2022 naar Museum In ’t Houten Huis!

Grafter Vrouw klein

Vanaf 5 juni dagelijks open van 11.00 - 17.00 uur (m.u.v. maandag)
Museum In 't Houten Huis, Tuingracht 13 heet u weer van harte welkom. Om zeker te zijn van toegang wordt geadviseerd te reserveren (zie onder). In andere gevallen kunt je bij het museum informeren of toegang op dat moment mogelijk is.De coronamaatregelen zoals die zijn vastgesteld voor musea worden gevolgd.

www.houtenhuis.nl

Raadhuis Graft (gratis) open -"Vang Corona in beeld" .

Raadhuis Graft (gratis) open

De Rijp – Het Grafter raadhuis gaat vanaf 17 juli weer open in de weekenden. Nieuw is dat de toegang gratis is om de drempel te verlagen het raadhuis eens van binnen te bekijken. Behalve het prachtige pand zijn er ook foto’s te bewonderen. Het gaat om beelden rond de fotowedstrijd ‘Vang corona in beeld’, die eerder in Museum In ’t Houten Huis te zien waren. Vrijwilligers zijn aanwezig om bezoekers te ontvangen.

Fatma Ulukaya

Lege straten, lange rijen wachtenden, anderhalve meter, mondkapjes, gesloten horeca, thuiswerken. Er was nogal wat aan de hand het afgelopen jaar met Covid 19, dat zich prachtig laat vastleggen. Veel amateurfotografen hebben gehoor gegeven aan die uitdaging. Uit de inzendingen heeft een vakbekwame jury de inzendingen beoordeeld. Daaruit volgde een selectie van werk dat nu in raadhuis Graft is te zien. De overige inzendingen zijn op een beeldscherm te zien. De afgebeelde foto is van Fatma Ulukaya.
Museum In 't Houten Huis organiseert de tijdelijke tentoonstellingen het raadhuis.

Het raadhuis van Graft is gratis geopend vanaf 17 juli tot en met eind september in de weekenden van 13.00 – 17.00 uur. Het raadhuis is niet te missen in het straatbeeld van Graft maar als adres heeft het Raadhuisstraat 22, 1484 EN, Graft.

Museum In ’t Houten Huis,

Tuingracht 13, 1487 AP De Rijp

www.houtenhuis.nl

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

20180628 184338

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden met De Rijp. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Jan Jansz. Weltevree, Museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis.
De tentoonstelling is op de verdieping in de oude secretarie en gaat over de drie waterhelden die in De Rijp geboren zijn: Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Jan Jansz. Weltevree (1595-1657) en Jan Boon (1758-1847).
De Rijp was in de zeventiende eeuw het meest welvarende dorp van het voormalige Schermereiland. Rijper reders zoals Jan Boon hebben De Rijp met de haringvisserij en walvisvaart tot rijkdom gebracht. Dit is te zien aan de kolossale Grote Kerk en het rijk versierde raadhuis, van de hand van Jan Adriaansz. Leeghwater. En aan avonturiers zoals Jan Jansz. Weltevree die erop uit trok om de wereld te verkennen. De tentoonstelling in het raadhuis biedt een eerste kennismaking met hun verhaal en verwijst naar het museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis, zodat de bezoeker een totaalbeeld krijgt van de geschiedenis van het dorp.
Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding in het raadhuis kunt u terecht op de website www.dagjederijp.nl .

Öffnungszeiten 2021:

Ab Juli bis Ende September alle Tage,  von 12:00 bis 15.00 Uhr. Geschlossen zwischen 13  und 20  September wegen Kermesse.

logo Alkmaar Marketing liggend fc transparant Hart van Noord-Hollandbanner laaghollandbanner museummolenMetropool AmsterdamHouten huis Logo ballen