Events und Wechselausstellungen

Expositie Rijke Rijpers

Rijke Rijpers

In aanloop naar de tentoonstelling ‘Rijke Rijpers’ (21 augustus – 6 december 2020) op deze plek eerst aandacht voor het boek dat inspireerde tot deze tentoonstelling over drie Rijper families, doorgaans welgesteld en soms zelfs puissant rijk, in het Museum in 't Houten Huis.

Leo den Engelse, vrijwilliger bij de Oudheidkundige Vereniging Schermereiland en Museum In ’t Houten Huis, heeft een prachtig boek met veel beeldmateriaal gemaakt, getiteld ‘Koopman in De Rijp’. Het boek is nu via voorinschrijving voor € 15,- te bestellen: mail Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
of bel hem op, 0299 673044. Dit kan tot 1 juli. Het boek wordt officieel gelanceerd tijdens de opening van de tentoonstelling.

Expositie Museum in 't Houten Huis: Beklemmend en BEVRIJDEND!

Beklemmend & BEVRIJDEND!
Beklemmend & Bevrijdend is de tilel van de nieuwe tentoonstelling, die ingaat op enkele beklemmende regionale gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdend is de aandacht die er is vanwege 75 jaar bevrijding. Indringende interviews van Gervien Pielage en Cora Bruin zijn te beluisteren, objecten uit 1940-1945 van verzamelaars Johan Vet en Jan Wullink zijn te bewonderen net als originele foto's en documenten van de Oudheidkundige Vereniging Schermereiland en van het museum zelf. Ook heel veel aangeleverd materiaal van diverse dorpsbewoners, waaronder een inmiddels bijzondere collectie bevrijdingsrokken, zijn te bewonderen.

Beklemmend & Bevrijdend is verlengd tot en met 9 augustus 2020.
Is De Rijp gered?, een kleine presentatie rondom heruitgave Gebouwd in De Rijp 2.
Presenteer het verleden, 9 minipresentatie van leerlingen van groep 8 van basisschool De Balein.
Beklemmend en bevrijdend KLEIN1

Het Museum is weer open vanaf 1 juni 2020.
Wij hopen u snel weer in het museum te verwelkomen. Wij vragen u een datum en aankomsttijd te reserveren: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! (Indien deze link niet direct werkt, dan kunt u beter via uw mailaccount Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! intypen).
U krijgt van ons dan spoedig een bevestiging. De openingstijden zijn van donderdag tot en met zondag. U kunt een tijdslot reserveren, dat is elk half uur tussen 13.00 en 15.30 uur.

Adres: Museum in 't Houten Huis, Tuingracht 13, de Rijp.

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

20180628 184338

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden met De Rijp. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Jan Jansz. Weltevree, Museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis.
De tentoonstelling is op de verdieping in de oude secretarie en gaat over de drie waterhelden die in De Rijp geboren zijn: Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Jan Jansz. Weltevree (1595-1657) en Jan Boon (1758-1847).
De Rijp was in de zeventiende eeuw het meest welvarende dorp van het voormalige Schermereiland. Rijper reders zoals Jan Boon hebben De Rijp met de haringvisserij en walvisvaart tot rijkdom gebracht. Dit is te zien aan de kolossale Grote Kerk en het rijk versierde raadhuis, van de hand van Jan Adriaansz. Leeghwater. En aan avonturiers zoals Jan Jansz. Weltevree die erop uit trok om de wereld te verkennen. De tentoonstelling in het raadhuis biedt een eerste kennismaking met hun verhaal en verwijst naar het museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis, zodat de bezoeker een totaalbeeld krijgt van de geschiedenis van het dorp.
Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding in het raadhuis kunt u terecht op de website www.dagjederijp.nl .

Öffnungszeiten 2020:

Der erster Tag wird sein Karfreitag den 10. April und anschliessend zum Osternferien.

Montag bis Donnerstag von 12.00 - 15.00 Uhr;

Freitag bis Sonntag von 11.00 - 17.00 Uhr.

Montags bis Sonntag  von 11.00 - 17.00 Uhr.

Nur am Sonntag 4.en geöffnet von 12.00 - 15.00 Uhr.

ab Samstag 10.en bis Sonntag 25.en von 12.00 - 15.00 Uhr.

Geschlossen ab Donnertag 14.  September bis Dienstag 21. September 2020 (Festwoche in de Rijp).