Events & Exhibitions

Raadhuis Graft (gratis) open -"Vang Corona in beeld" .

Raadhuis Graft (gratis) open

De Rijp – Het Grafter raadhuis gaat vanaf 17 juli weer open in de weekenden. Nieuw is dat de toegang gratis is om de drempel te verlagen het raadhuis eens van binnen te bekijken. Behalve het prachtige pand zijn er ook foto’s te bewonderen. Het gaat om beelden rond de fotowedstrijd ‘Vang corona in beeld’, die eerder in Museum In ’t Houten Huis te zien waren. Vrijwilligers zijn aanwezig om bezoekers te ontvangen.

Fatma Ulukaya

Lege straten, lange rijen wachtenden, anderhalve meter, mondkapjes, gesloten horeca, thuiswerken. Er was nogal wat aan de hand het afgelopen jaar met Covid 19, dat zich prachtig laat vastleggen. Veel amateurfotografen hebben gehoor gegeven aan die uitdaging. Uit de inzendingen heeft een vakbekwame jury de inzendingen beoordeeld. Daaruit volgde een selectie van werk dat nu in raadhuis Graft is te zien. De overige inzendingen zijn op een beeldscherm te zien. De afgebeelde foto is van Fatma Ulukaya.
Museum In 't Houten Huis organiseert de tijdelijke tentoonstellingen het raadhuis.

Het raadhuis van Graft is gratis geopend vanaf 17 juli tot en met eind september in de weekenden van 13.00 – 17.00 uur. Het raadhuis is niet te missen in het straatbeeld van Graft maar als adres heeft het Raadhuisstraat 22, 1484 EN, Graft.

 

Museum In ’t Houten Huis,

Tuingracht 13, 1487 AP De Rijp

www.houtenhuis.nl

 

 


 

Expositie in de Dorpskerk Grootschermer: Jan Scholtus en Peter Stet

Expositie 31 juli t/m 29 augustus 2021

Jan Scholtus 1

Expositie Jan Scholtus (schilderijen) en Peter Stet (beelden). Opening zaterdag 31 juli om 16.00 uur.

Jan Scholtus (1953) studeert in 1976 af aan de Rietveld Academie. Opgeleid als ontwerper. Docent Herman Gordijn gaf het advies om vooral in de portretkunst verder te gaan. Vanaf 1980 schildert Jan portretten. Zijn krachtige portret van Beatrix kreeg een eervolle vermelding bij de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ in 2013. Hij exposeert regelmatig met zijn portretten, waarbij hij de uitdaging zoekt in krijt, houtskool, olieverf, college en gebruik van diverse materialen. Naast de vele portretten maakt Jan vrij werk met veelal ‘vissen’ als thema. Na enkele zeer succesvolle exposities met portretten, nu een expositie met vrij werk.

Peter Stet Slobeend

Peter Stet heeft zijn gehele werkzame leven gewerkt in de psychiatrie. Daarnaast ontwikkelde hij zijn interesse in kunst en ontdekte als autodidact na zijn pensionering, dat boetseren in was zijn talent bleek te zijn. In nauwe samenwerking met de bronsgieter ontstaan beelden in brons van vogels en andere dieren.

Op 21 & 22 augustus doet de Dorpskerk mee met de Schermer Kunstroute.

 

 

Zie verder de websites:
www.janscholtus.nl
www.peterstetbeelden.nl

 

 

 

Splinternieuwe "Groenharts" in Museum in 't Houten Huis

Vanaf 5 juni dagelijks open van 11.00 - 17.00 uur (m.u.v. maandag)
Museum In 't Houten Huis, Tuingracht 13 heet u weer van harte welkom. Om zeker te zijn van toegang wordt geadviseerd te reserveren (zie onder). In andere gevallen kunt je bij het museum informeren of toegang op dat moment mogelijk is.De coronamaatregelen zoals die zijn vastgesteld voor musea worden gevolgd.

 

Splinternieuwe ‘Groenharts’ in De Rijp

Veel bezoekers genieten in Museum In ’t Houten Huis van het werk van de succesvolle landschapschilder Jan Groenhart. De tentoonstelling is uitgebreid met 9 splinternieuwe werken die voor het eerst te zien zijn. Groenhart haalt zijn inspiratie in dit geval van Terschelling. Tot en met 19 september toont het museum zijn vele werken op deze tentoonstelling. Op zondag 15 augustus vindt er vanaf 13.00 uur een ‘meet & greet’ met de kunstenaar plaats in het museum. 1. Wolken op het wad

Jan Groenhart heeft een voorliefde voor het Noord-Hollandse platteland. De kust, het strand is het andere thema dat Groenhart aanstipt mede naar aanleiding van zijn wandeltocht Strandlopers langs de Nederlandse kust. Nu aangevuld met olieverfschilderijen van zijn geliefde Waddeneiland. Jan Groenhart is opgegroeid in Wormer, temidden van veenpolders die hem altijd hebben geïnspireerd in zijn aquarellen en zijn olieverfschilderijen. Zijn werk is in de loop van de tijden geliefd geworden bij een breed publiek. Figuratieve landschappen zijn soms duidelijk herkenbaar maar vaak ook spelen kleur en abstractie een grote rol in zijn werk.
‘Made on Terschelling’ noemt Jan Groenhart zijn nieuwe werken, speciaal voor deze tentoonstelling Landschappen, van kust tot polder gemaakt. Na zijn woonplaatsen Wormer en Bergen is nu Terschelling zijn domicilie waar zijn atelier hem de werkruimte biedt voor zijn kleurrijke weidsheid van polders, Hollandse kusten en Waddengebied.
Jan Groenhart exposeert ‘Landschappen, van kust tot polder’ voor het eerst in De Rijp tot en met 19 september 2021 www.houtenhuis.nl

 Jan Groenhart Zonsondergang

“Ik schilder, al lopend zonder penseel in mijn hand. Sla de beeld op in mijn hoofd en maak af te toe een schetsje”, beschrijft Jan Groenhart zijn manier van werken. Rekenschap geven aan de Nederlandse liefde voor ‘uitwaaien aan het strand’ was de aanleiding voor de wandeling. Van deze 350 km lange tocht, dat in 2019 ook in NRC verscheen, verschijnt het gelijknamige boek, dat niet zal ontbreken op de tentoonstelling in De Rijp.

 

 

 

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

20180628 184338

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden met De Rijp. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Jan Jansz. Weltevree, Museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis.
De tentoonstelling is op de verdieping in de oude secretarie en gaat over de drie waterhelden die in De Rijp geboren zijn: Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Jan Jansz. Weltevree (1595-1657) en Jan Boon (1758-1847).
De Rijp was in de zeventiende eeuw het meest welvarende dorp van het voormalige Schermereiland. Rijper reders zoals Jan Boon hebben De Rijp met de haringvisserij en walvisvaart tot rijkdom gebracht. Dit is te zien aan de kolossale Grote Kerk en het rijk versierde raadhuis, van de hand van Jan Adriaansz. Leeghwater. En aan avonturiers zoals Jan Jansz. Weltevree die erop uit trok om de wereld te verkennen. De tentoonstelling in het raadhuis biedt een eerste kennismaking met hun verhaal en verwijst naar het museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis, zodat de bezoeker een totaalbeeld krijgt van de geschiedenis van het dorp.
Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding in het raadhuis kunt u terecht op de website www.dagjederijp.nl .

 

The tourist office is situated in the weighing house:

 

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telephone: +31 (02)99-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


During the winter you can only reach us by e-mail.

Openinghours 2021

From july 1st. till end of September all days open between 12.00 and 15.00 hours.

 

logo Alkmaar Marketing liggend fc transparant Hart van Noord-Hollandbanner laaghollandbanner museummolenMetropool AmsterdamHouten huis Logo ballen

Travel to De Rijp from Amsterdam

De Rijp is an easy 45-minute trip from Amsterdam. Busline 305 travels to De Rijp twice an hour. Look out for the bus on the river side of Amsterdam Central Station.

bus de rijp

Take advantage of the Amsterdam & Region Travel Ticket which offers unlimited travel on buses, trams, trains and metros in the Amsterdam Area for 24 hours for: 1 day - € 19.50, 2 days - € 28.00, 3 days - € 36.50.

 

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.