Events & Exhibitions

Expositie in Raadhuis Graft: Gedateerd in Graft

Expositie in Raadhuis Graft: Gedateerd in Graft

Vanaf half april tot half oktober is het raadhuis in Graft weer open voor publiek. Museum In ’t Houten Huis organiseert jaarlijks een presentatie op de begane grond van dit fraaie stadhuis in renaissance bouwstijl uit 1613. Dit jaar wordt slibaardewerk met jaartallen uit de Gouden Eeuw tentoongesteld onder de noemer Gedateerd in Graft.

Houten Huis Graft KL slibaardewerk met jaartallen1
De presentatie is een onderdeel van een grote tentoonstelling die gaat over symboliek, teksten en jaartallen op dit specifieke Noord-Hollandse aardewerk. In Museum In ’t Houten Huis, vanaf deze week ook weer geopend van dinsdag tot en met zondagmiddag, komt vanaf 19 mei een tentoonstelling met de titel Symbolen voor het oprapen. Andere afgeleide presentaties zijn te zien in Museum Jan Boon (vanaf juni) in De Rijp en in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Adres: Raadhuis Graft, Raadhuisstraat 24, 1484 EN Graft

Openingstijden Raadhuis Graft:

Van 14 april t/m juni: za en zo 13 - 17 uur,
In juli en augustus: woe tot en met zo 13 - 17 uur,
September tot en met 13 oktober: za en zo 13 - 17 uur,

 


 

Expositie Museum in 't Houten Huis: Symboliek & slibaardewerk uit Gouden Eeuw

Expositie Museum in 't Houten Huis:  Symboliek & slibaardewerk uit Gouden Eeuw
van 21 mei tot en met 27 oktober 2019

Houten Huis Slibaardewerk IMG 15501


Beeld spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Communiceren met symbolen is nog steeds dagelijkse kost en bevindt zich om ons heen, op de apps van onze smartphones en als verkeersbord in het verkeer. Museum In ’t Houten Huis duikt aan de hand van Noord-Hollands slibaardewerk uit de Gouden Eeuw in de wereld van de symboliek, met de tentoonstelling Symbolen voor het oprapen. Met een centrale plek voor slibaardewerk uit eigen collectie, aangevuld met veel bruiklenen van diverse bekende verzamelaars. Dit type keramiek is vooral opgegraven op het Schermereiland en vele voorwerpen zijn prachtig gerestaureerd.

Adres: Tuingracht 13, de Rijp.

 

 


 

Expositie Museum In 't Houten Huis: Door vrouwen, voor vrouwen

Expositie Museum in 't Houten Huis:  Door vrouwen, voor vrouwen
van woensdag 3 april 2019 tot zondag 23 juni 2019
De tentoonstelling Door vrouwen, voor vrouwen, de Rijper jaren van Wolff & Deken loopt van 9 april t/m 23 juni 2019.

Houten Huis klein Betje
Van september 1777 tot mei 1782 heeft het bekende schrijversduo Betje Wolff en Aagje Deken in De Rijp gewoond. Mogelijk vanwege de stank van traankokerijen in het dorp waren de dames vaak ziek maar dat hinderde hun productiviteit niet. Hun bekendste literaire werk Sara Burgerhart werd geschreven in de Rechtestraat in De Rijp. Met een tentoonstelling van vroege uitgaven, originele handschriften en levendige prenten uit de boeken die zij in De Rijp schreven, besteedt Museum In ’t Houten Huis aandacht aan dit bijzondere schrijversduo.

Adres: Tuingracht 13, de Rijp.

 


 

Expositie Frea May en Martin Griek in Dorpskerk Grootschermer

Expositie in de Dorpskerk Grootschermer:  Frea May en Martin Griek

Schilderijen en beelden

Zaterdag 6 juli 2019 start de tweede expositie van deze zomer in de Dorpskerk Grootschermer.

Frea May en Martin Griek exposeren gezamenlijk hun schilderijen en beelden. De expositie wordt op 6 juli om 15.30 uur officieel geopend door Willem Messchaert uit Kolhorn. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

 Frea May

Frea May past verschillende schildertechnieken toe zoals olieverf, acryl, pastel, aquarel en gemengde technieken. Haar visie op de wereld verbeeld zij in verschillend werk, zowel qua onderwerp, materiaalgebruik als werkwijze. Voor Frea is schilderen iets wat uitstijgt boven het logisch begrijpelijke en direct waarneembare. Kortom een middel om achter de dingen te kijken waar misschien niets of misschien alles is. Een persoonlijke ervaring, emotie of gebeurtenis vormt vaak de aanleiding voor een nieuwe schilderij. Kleurkracht, een natuurlijke ingetogenheid, harmonie, evenwicht en een spannende expositie bepalen het beeld. Frea ziet haar werk als “het mooiste vak van de wereld”.

 

 

 

 

Martin Griek BedachtzaamMartin Griek exposeert met zijn werk in steen. Voor zijn beelden laat Martin zich inspireren door de natuur en door het karakter van de steen waarmee hij werkt. De vormen zijn rond, vloeiend en glad en daarbij zo helder mogelijk. Door de voorkeur voor hardere steensoorten zoals marmer en hardsteen, zijn de beelden over het algemeen geschikt om buiten geplaatst te worden.
Martin was tot 2010 docent beeldende vorming in het voorgezet onderwijs. Sinds hij is gestopt met lesgeven, en er rust kwam om tijd te besteden aan eigen creatief werk, is hij dagelijks aan het beeldhouwen.

 

De expositie duurt van 6 t/m 28 juli 2019 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk. Voor meer informatie zie www.dorpskerkgrootschermer.nl.

 

 

Voor meer informatie: www.dorpskerkgrootschermer.nl

 


 

Expositie Maarten Bakker in Museum Jan Boon in de Rijp

Maarten Bakker uit De Rijp exposeert in Museum Jan Boon

Museum Jan Boon toont in de maand juni tekeningen en aquarellen van Maarten Bakker uit De Rijp. Zijn werk is op zaterdag en zondag (13.00-17.00 uur) te zien. De opening is op zaterdag 1 juni om 16.00 uur. Ook mensen zonder uitnodiging zijn welkom!

Maarten Bakker (1969) kreeg het tekenen met de paplepel ingegoten. Als zoon van architect (en begenadigd tekenaar) Rens Bakker was hij vaak in diens atelier te vinden. Terwijl zijn vader aan het werk was, zat Maarten aan de andere kant van het tekenbord eindeloos vellen vol te tekenen met auto’s, vrachtwagens, treinen, schepen en vogels.

Maarten studeerde aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, waar hij de richting advertising volgde. Een loopbaan als reclamemaker was het logische vervolg. Hij werkte in de afgelopen dertig jaar bij verschillende reclamebureaus in Amsterdam en Rotterdam, waar hij campagnes bedacht voor talloze opdrachtgevers. Tegenwoordig is Maarten creative director en mede-eigenaar van BVH, een Rotterdams reclamebureau. Hoewel het snel kunnen schetsen van ideeën in zijn vak handig meegenomen is, vormt het niet de hoofdmoot van Maartens dagelijkse werk; in de praktijk schrijft hij meer dan dat hij tekent.

Het werk op de expositie in Museum Jan Boon staat helemaal los van Maartens beroepsmatige bezigheden. Het zijn tekeningen en aquarellen die uit pure liefhebberij en inspiratie zijn ontstaan, vaak tijdens vakanties of op onbewaakte ogenblikken thuis, of tijdens tekenreizen met vader Rens. Al het werk is after nature getekend, dat wil zeggen ter plekke – of dat nou op straat is, langs de kant van de weg, midden in een veld of op het perron van een treinstation. Ook de portretten zijn naar het leven getekend.

Museum Jan Boon is gevestigd in Het Walhuis. De ingang van het museum bevindt zich aan de Rechtestraat, tussen de percelen 146 en 148. Gratis entree en gratis Jan Boon wandelroute.
www.museumjanboon.nl. Kijk voor actuele informatie op de Facebookpagina.

 

 


 

Expositie Anne Hoogland: Fotografie, glaskunst en beelden

Expositie in de Dorpskerk Grootschermer: Fotografie, glaskunst en beelden in Dorpskerk

Anne Hoogland exposeert in Grootschermer.

Anne Hoogland 2Zaterdag 1 juni 2019 start de eerste expositie van deze zomer in de Dorpskerk Grootschermer. Veelzijdig kunstenaar Anne Hoogland zorgt voor een gevarieerd aanbod van fotografie, glaskunst en beelden. De expositie wordt op 9 juni om 16.30 uur officieel geopend, alle belangstellenden zijn van harte welkom.

 

Vakfotograaf en glaskunstenaar Anne Hoogland exposeert met zijn bijzondere objecten. Zijn fotografische afbeeldingen zijn meestal geïnspireerd door de natuur en ook zijn stads- en zeegezichten roepen een aparte verbeelding op. De glasfusion-objecten van Anne ontstaan door het snijden van speciaal fusionglas en het samenstellen van kleurrijke composities met heldere glassoorten en gedeeltelijk en geheel lichtdoorlatend glas. Aangevuld met speciaal glas voor een regenboogeffect of aangepast fusion-glas waar speciale high-tech edelmetaal coatingen opgedampt worden voor honderden kleurreflecties. Daarna versmelten de lagen fusionglas zich in de glasoven tot een geheel nieuwe kleurrijke glasfusie creatie van één laag. De glaskunst varieert van schalen tot staande- en wandobjecten. Door te spelen met verschillende lichtinvallen hebben de objecten een heel eigen dynamiek waardoor de kleuren ‘tot leven’ komen en er bijzondere 2D en 3D glasobjecten ontstaan. Ook exposeert Anne zijn bronzen beelden met glasfusion elementen.

 

De expositie duurt van 1 t/m 30 juni 2019 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk. 

 

Voor meer informatie: www.dorpskerkgrootschermer.nl

 


 

Expositie: Erik Voorn

Expositie September in de Grote Kerk Schermerhorn: Werken van Erik Voorn, schilderijen.

 

In het weekend 28 / 29 september wordt expositie uitgebreid en
volgt zondag 29 september de veiling van de schilderijen.

 

Later meer info

 

Van 7 sept. t/m 29 sept. 2019.
Zaterdag van 13.00 – 17.00 uur;
Zondag van 11.00 – 17.00 uur.

 

Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn.   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   |   06 83 319 576

 

 

Expositie: Loet van Veen en Willy Tol

Expositie Augustus in de Grote Kerk Schermerhorn: Werken van Loet van Veen, brons en Willy Tol, schilderijen.

 

Loet v Veen
Extra:

zaterdag 24 augustus en 25 augustus

Kunstroute Schermer door het Cultuurplatform Schermer: meerdere kunstenaars

 

 

Van 3 aug. t/m 25 aug. 2019.
Zaterdag van 13.00 – 17.00 uur;
Zondag van 11.00 – 17.00 uur.

 

Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn.   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   |   06 83 319 576

 

 

 

 

Expositie: "De Steenvrouwen" uit Hoorn

Expositie Juli in de Grote Kerk Schermerhorn: Beeldhouwgroep van 12 kunstenaars: “De steenvrouwen” uit Hoorn,

 

 desteenvrouwe

De passie van de Steenvrouwen is het maken van beelden in steen. Zij beeldhouwen in verschillende steensoorten, zoals bijvoorbeeld marmer, dolomiet, kalksteen, hardsteen, speksteen, albast en serpentijn.

Het beeldhouwcollectief “De Steenvrouwe” werd in 1998 opgericht en bestaat uit maximaal 10 leden. Ze werken minimaal eenmaal in de week gezamenlijk in hun atelier in Venhuizen en soms individueel op de andere dagen. Naast hard werken zijn ze betrokken bij elkaar en hebben vooral veel plezier.

Ieder ontwikkelt een eigen stijl en heeft voorkeuren voor abstract, gestileerd, figuratief of combinaties daarvan.

Meer info: http://www.desteenvrouwe.nl/

 

Van 6 juli t/m 28 juli 2019.
Zaterdag van 13.00 – 17.00 uur;
Zondag van 11.00 – 17.00 uur.

 

Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn.   |   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   |   06 83 319 576

 

 

Expositie: Werken van Pauline Bakker

Expositie Juni in de Grote Kerk Schermerhorn: Werken van Pauline Bakker.

Pauline Bakker woont en werkt in Bergen.

 

Pauline Bakker Dsc03388 340x0


https://www.paulinebakker.nl/paintings


 

Van 8 juni tot 30 juni 2019.
Zaterdag van 13.00 – 17.00 uur;
Zondag van 11.00 – 17.00 uur.

 

Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn.   |   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   |   06 83 319 576

 

 

 

The tourist office is situated in the weighing house:

 

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telephone: +31 (02)99-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


During the winter you can only reach us by e-mail.

OPENINGHOURS  2019
From  Good Friday 19 april 2019:

April, May, June, September:

ma t/m do: 12.00-15.00 uur
vrij t/m zo: 11.00-17.00 uur


July and August:

ma t/m zo: 11.00-17.00 uur

October:

Sunday 6th of October: 12.00-15.00 uur


During autumnholidays from: (not certain yet-27-10-18)

Region South: Saturday October 12th till  Sunday 20th October 2019: 12.00-15.00 uur.
Region North and Center: Saturday 19th October t/m zo 27th October 2019: 12.00-15.00 uur.

Mind !: Closed from Monday 9th till Monday September 16th (yearly fair De Rijp).
 

.

Metropool AmsterdamNationaal Landschap Laag Holland Museummolen Schermer Hart van Noord-Holland

Travel to De Rijp from Amsterdam

De Rijp is an easy 45-minute trip from Amsterdam. Busline 301 travels to De Rijp twice an hour. Look out for the bus on the river side of Amsterdam Central Station.

bus de rijp

Take advantage of the Amsterdam & Region Travel Ticket which offers unlimited travel on buses, trams, trains and metros in the Amsterdam Area for 24 hours for: 1 day - € 19.50, 2 days - € 28.00, 3 days - € 36.50.

 

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.