Events & Exhibitions

Expositie in de Dorpskerk Grootschermer

Expositie Dorpskerk Grootschermer Nel Steltenpool en Guido Schneider

Nel Steltenpool: Schilderen en keramiek zijn onlosmakelijk met Nel verbonden.
Zij past deze kunst al jaren toe. Haar schilderijen zijn semi-abstract. Zij schildert in acryl en voegt aan haar werk diverse materialen toe. Bijvoorbeeld: bladzilver of handgeschept papier.
De titels van haar werk zijn bijna altijd in het Italiaans. exposiitie dorpskerk 2022
Wat keramiek betreft zijn, het raku stoken en de saggar-firingtechniek, haar favorieten. De saggar-firingtechmiek houdt in dat het te bakken materiaal niet rechtstreeks in het vuur wordt gelegd maar ingepakt wordt, bijvoorbeeld in aluminiumfolie. Het geeft haar werk verrassende effecten.
Zij vormt, schept, creëert en schildert naar eigen verbeelding en fantasie.

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Guido Schneider: ‘Als jongen wilde ik al beeldhouwer worden. Dat mocht niet. Uiteindelijk ben ik 1997 begonnen met beeldhouwen. Inmiddels heb ik meer dan 700 sculpturen gemaakt. Mijn beelden zijn van marmer uit de hele wereld en gaan van figuratief tot geabstraheerd, abstract en kubistisch. De voorstellingen zijn: menselijke figuren, koppen, bloemen en dieren. Als ik een idee voor een beeld heb maak ik eerst een schets, daarna een kleifiguur en daarna ga ik hakken, vijlen en schuren. De beelden vallen bij veel mensen in de smaak; honderden beelden van mij zijn terug te vinden in tuinen en woonkamers.’

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

De expositie duurt van 13 augustus t/m 11 september 2022 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. U kunt de werken kopen. Een deel van de opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de kerk.
U bent van harte welkom!

 

Locatie: Dorpskerk Grootschermer
 
Website: www.dorpskerkgrootschermer.nl

 

 


 

Expositie in museum Jan Boon: Animal Nature

Expositie in het Museum Jan Boon, gebouw 'het Walhuis': "Animal Nature"

De Rijp - Voormalig praktiserend dierenarts en tegenwoordig fulltime beeldend kunstenaar Laura Blömer uit Laren exposeert onder de titel Animal Nature in de maand augustus in Museum Jan Boon. Haar werk is op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te zien. Zaterdag 6 augustus om 15.00 uur verricht Nynke van Zwol, voormalig studiegenoot en eerder exposant in Museum Jan Boon, de feestelijke opening.

Laura maakt veel figuratief werk van dieren, waaronder regelmatig katten. ‘Ik werk observerend en wil dieren tot hun recht laten komen zoals ze zijn. Dus zonder menselijk stempel, zoals zo vaak gebeurt.’ Achterliggende gedachte is de relatie van de mens ten opzichte van dieren.

‘Aan de ene kant heb je het grootschalige gebruik van dieren. Hoe we deze dieren behandelen, wordt buiten beeld gehouden, omdat we niet willen beseffen dat bijvoorbeeld het vlees dat we eten dieren zijn. Aan de andere kant vermenselijken en romantiseren wij dieren, alsof ze alleen maar lief en schattig in beeld mogen worden gebracht. In beide gevallen zien we het dier vanuit de mens en zijn behoefte. Ik wil juist de eigen identiteit en schoonheid van het dier zelf laten zien. Daarin zit een soort verzet tegen hoe de mens dieren beschouwt. Ik vind dat we dieren veel meer als gelijkwaardig moeten zien, maar dan met een eigen identiteit en hun eigen kenmerken.’

Laura doet dat in schilderijen, pasteltekeningen en grafiek (onder andere in linosneden in kleine oplagen). Zo zien we een Vlaamse reus op een operatietafel, een kat in een korset na een operatie in een hokje in een dierenkliniek of een kat die een mus binnenbrengt. Maar bijvoorbeeld ook wassende katten in allerlei lichaamshoudingen, insecten en vogels.Museum Jan Boon beeld expo augustus 2022 Laura Blomer 2

Laura was van 2001 tot 2015 praktiserend dierenarts. In 2012 ging ze in deeltijd studeren aan de Wackers Academie en vanaf 2014 drie dagen per week. In 2018 studeerde ze af. Naast het portretteren van dieren maakt ze landschappen, naakt model en portretten van mensen. Liefhebbers van haar werk roemen haar authentieke stijl. Ook haar boodschap wordt doorgaans goed begrepen. Anderen zijn met name getroffen door de ‘mooie plaatjes’.

Museum Jan Boon is gevestigd aan de Rechtestraat 146 in De Rijp en elk weekend open van 13.00 tot 17.00 uur. Gratis entree. Gratis Jan Boon Wandelroute.

 

Elke zaterdag en zondag vanaf  6 aug t/m 28 aug. 2022 van 13.00 - 17.00 uur.

Het Museum Jan Boon is gevestigd in het Walhuis, Rechtestraat 146 achter, 1483 BG De Rijp.

Website: www.museumjanboon.nl/

 

 

Zomerexpositie 375-jarig bestaan polder Noordeindermeer

Op zondagmiddag 3 juli 2022 is de 27ste zomertentoonstelling in ons aller museumgemaal Wilhelmina geopend door mw. Klazien Hartog, hoogheemraad van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Als portefeuillehouder cultuur is zij begaan met en geinteresseerd in watereducatie in het algemeen. Museum gemaal Wilhelmina 03

Het onderwerp van de tentoonstelling is een feestelijke, want het museumgemaal besteedt aandacht aan het 375- jarig bestaan van de polder Noordeindermeer (droog in 1647).

Een van de laatste droogmakerijen die in de 17de ‘Gouden’ eeuw is gerealiseerd en gelegen in het hart van de Eilandspolder in de driehoek Grootschermer-Noordeinde en Driehuizen. Een kleine polder van ruim 190 hectare heeft echter een grootse geschiedenis. Ondanks het feit dat de polder zeer innovatief van start ging, bleef het niets bespaard. Een overstroming in 1717 en grote problemen met het watermanagement. Nu is ‘De Meer’ een bijna vergeten stuk platteland. Maar dit blijkt onterecht. Kom dit polderfeest met ons meevieren.

Vanaf 3 juli is het museum open, iedere zondag van 12 tot 16.00 uur tot half September.

 

Adres: Molendijk 9, 1636 VK, Schermerhorn.

Zie ook: https://www.museumgemaalwilhelmina.nl

 


 

Verhalende audiotour in Museum In ’t Houten Huis

Verhalende audiotour in Museum In ’t Houten Huis, Tuingracht 13, 1483 AP, De Rijp.

Het zijn de verhalen die een bezoek aan Museum In ’t Houten Huis zo boeiend maken. Nu is er de audiotour die verhalend is ingesproken door een bekende acteur. Vanaf heden is die tour langs 20 topstukken en thema’s gratis te volgen, naar eigen interesse.
Wie leest er nog? In de wereld van podcasts worden teksten teruggedrongen in musea. Ieder heeft een voorkeur. Museum In ’t Houten Huis laat die keuze aan de bezoeker per 1 november. Met een audiotour om de nek – zonder koptelefoon – wordt de historie zeer aanstekelijk verteld. Door een prachtige stem van een bekende acteur, , muzikant en schrijver aan wie we hebben beloofd zijn naam niet te promoten, omdat hij vindt dat het om het verhaal gaat en niet om hem. Maar hij heeft een fijne, professionele stem om naar te luisteren, hoort het museum terug van de bezoekers.
Het voordeel van de audiotour is dat men niet de hele tour hoeft te volgen. Er hangen 20 zogeheten identifiers bij topstukken of thema’s in het museum. Per onderwerp valt een verhaal te volgen; de keuze is aan de luisteraar. Een ander voordeel is weggelegd voor de bezoeker die liever luistert dan leest, maar de lezer houdt het museum evengoed in ere. De beperking dat een audiotour een gezamenlijke beleving in de weg staat, gaat niet op omdat het apparaat nabij het oor gehouden kan worden, waardoor afsluiting van de omgeving niet aan de orde is. Interactie blijft mogelijk.
De audiotour is gratis verkrijgbaar, dankzij een genereuze subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds. Een mooie reden om het verhaal van Museum In ’t Houten Huis weer eens met andere oren te beluisteren.

 

audiotour Museum In t Houten HuisT 0299 671 286
E This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 

www.houtenhuis.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Streekdrachten, van kust tot kust.

Grafter Vrou staat model
De aanleiding van de komende tentoonstelling over streekdrachten komt voort uit de vraag of er een specifieke dracht bestond voor het Schermereiland. Het antwoord krijgt u op de tentoonstelling, die met inbreng van onze gastconservator, Leontine Kuijvenhoven, is vormgegeven. Die vraag borrelde op na de bewondering van een van de kleine portretten van Noord-Hollandse vrouwen die in 1556 door anonieme schilders zijn vastgelegd. Onder hen de Grafter Vrou. Zij wordt de beeldbepaler van ‘Streekdrachten, van kust tot kust’. Haar kleding is gedetailleerd, vervaardigd door Aaf Steur uit Volendam en het fotomodel is haar kleindochter Lisanne, die poseert als een volleerde vrouw uit 1556. Model Grafter Vrou 2

 

Vanaf 12 oktober is de tentoonstelling over streekdrachten met prachtige kleding van Marken en Volendam, uit de Zaanstreek, West-Friesland en de Egmonden (van kust tot kust) te bewonderen. Met hulp van kenner, historica en gastconservator Leontine Kuijvenhoven, maken we een interessante expositie over 18e en 19e eeuwse klederdracht met uitstapjes naar hedendaagse ontwerpers. De thema’s die voorbij komen zijn visserij, landbouw en handel. Niet alleen voor vrouwen!

Terug naar de Grafter Vrou. Dat paneeltje is onderdeel van een reeks in 1556 geschilderde Noord-Hollandse vrouwen uit de agrarische sector. De schilderijtjes op paneel (43,5 x 31,5 cm.) zijn zeer zeldzaam en worden om die reden niet uitgeleend. Niet voor één gat te vangen hebben we gemeend dan maar de kleding na te laten maken aan de hand van een reproductie van de Grafter Vrou. Dan komt ambacht om de hoek kijken en die heeft onze gastconservator gevonden in Aaf Steur uit Volendam. Gewend om met klederdracht van haar beroemde woonplaats bezig te zijn, gaf Aaf aan de kleding na te willen maken.

foto:Gervien Pielage

 

Aangezien vrouwen uit de 16e eeuw van geringere omvang en lengte waren dan hun 21e eeuwse seksegenoten, moest de kleindochter Lisanne er aan te pas komen om de jurk te showen. En dat deed ze met verve! Het leverde een serie prachtige modefoto’s op geschoten door onze hoffotograaf Gervien Pielage. Daarmee is de Grafter Vrou nieuw leven ingeblazen dankzij twee 21e eeuwse Volendammer vrouwen. Voor het complete verhaal komt u tussen 12 oktober en 22 september 2022 naar Museum In ’t Houten Huis!

 Grafter Vrouw klein

Vanaf 5 juni dagelijks open van 11.00 - 17.00 uur (m.u.v. maandag)
Museum In 't Houten Huis, Tuingracht 13 heet u weer van harte welkom. Om zeker te zijn van toegang wordt geadviseerd te reserveren (zie onder). In andere gevallen kunt je bij het museum informeren of toegang op dat moment mogelijk is.De coronamaatregelen zoals die zijn vastgesteld voor musea worden gevolgd.

 

 www.houtenhuis.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dirk Beintema te gast bij Nic Jonk

DIRK BEINTEMA TE GAST BIJ MUSEUM EN BEELDENTUIN NIC JONK

Dirk Beintema d290dddc6b
De expositie is op 27 maart 2022  geopend door Willem de Winter, kunsthandelaar en taxateur die ook regelmatig bij het tv programma Kunst & Kitsch te zien is.
Dirk Beintema is een landschapschilder met het noordelijke landschap, met name Fryslân, als geliefde onderwerp.
Hij abstraheert het soms in meer of mindere mate, al naar gelang zijn gevoel dat ingeeft.
“Het is voor mij een schier onuitputtelijke inspiratiebron: een sloot omringd met fluitenkruid, flarden land en wolken, de rode daken van de boerderijen, koeien, het wad, de terpdorpen, de duinen, de Harlinger buitenhaven, de wijdse vlakte van het Noorderleeg.
Fryslân is mijn land van water, wolken en van wind. Er is frisheid, zuiverheid en stilte. Het brengt mij in vervoering, nodigt uit tot een soms uitbundig kleurenpallet.”

 

De expositie is verlengd tot 29 augustus 2022. Openingstijden op afspraak.


Museum en beeldentuin Nic Jonk,
Haviksdijkje 5 | 1843 JG Grootschermer |

0299 - 671560 | 06 - 53325569 |

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |

www.nicjonk.nl

 

 


 

The tourist office is situated in the weighing house:

 

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telephone: +31 (02)99-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


During the winter you can only reach us by e-mail.

 

Openinghours 2022

From April 1st. till end of September all days open between 12.00 and 15.00 hours.

Mind: closed from 12th September till 19th september due to fair;

October: Sundays 2, 9 and 16: 12.00-15.00 hours;
During the autumn (school) holidays: from 17th  till 30st october 12.00-15.00 hours.

logo Alkmaar Marketing liggend fc transparant Hart van Noord-Hollandbanner laaghollandbanner museummolenMetropool AmsterdamHouten huis Logo ballen

Travel to De Rijp from Amsterdam

De Rijp is an easy 45-minute trip from Amsterdam. Busline 305 travels to De Rijp twice an hour. Look out for the bus on the river side of Amsterdam Central Station.

bus de rijp

Take advantage of the Amsterdam & Region Travel Ticket which offers unlimited travel on buses, trams, trains and metros in the Amsterdam Area for 24 hours for: 1 day - € 19.50, 2 days - € 28.00, 3 days - € 36.50.

 

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.