Events & Exhibitions

Expositie Sebastiaan Groot, winnaar Project Rembrandt

Sebastiaan Groot, winnaar Project Rembrandt
Houten Huis Sebastiaan Groot kl1
Hij ‘hangt’ al in het Rijksmuseum als aanstormend schildertalent en won het populaire tv programma Project Rembrandt. Sebastiaan Groot exposeert in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp vanaf 2 augustus, 15 werken, schetsen en werken o.a. uit het programma.
Na acht intrigerende uitzendingen kwam Sebastiaan als onbetwiste winnaar van Project Rembrandt uit de bus en hij kan sindsdien terecht in elk museum. De 21-jarige student kunstgeschiedenis uit Egmond liet een grote indruk achter bij de vakjury van Project Rembrandt. Het winnende meesterwerk ‘Een vallend boek’ is nu in het Rijksmuseum te bewonderen en de schets, met uitleg van de jonge meester zelf op tv-scherm, is te vinden in De Rijp. Een ander winnend doek is van de oma Nel Belleman van Sebastiaan, Sebas voor intimi. Dit ontroerende schilderij hangt in de galerij, net als de naaktcompositie, de olifant in Blijdorp en de gitarist e.a.

Tentoonstellingsperiode: 2 augustus tot en met 10 november 2019.

 

 

 

 

.

Expositie Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk

Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk presenteert nieuwe expositie
De nieuwe koers van het fraai gelegen museum en beeldentuin krijgt steeds meer glans: Tineke Hoogendam en Roy Valentijn exposeren vanaf 14 juli hun werk voor het oog van het publiek. Bezoekers van de Beeldentuin zullen deze zomer, dinsdag t/m zondag, aangenaam verrast worden door deze bijzondere kunst.
Op 14 juli is  de tweede expositie nieuwe stijl in Museum en Beeldentuin Nic Jonk in Grootschermer geopend. Ook deze keer is er weer een interessante kleurrijke mix te zien: Tineke Hoogendam toont zowel schilderijen als prachtige beelden en Outsider Art kunstenaar Roy Valentijn verrast met schilderijen in een zeer kleurrijk palet.

Outsider Art heeft een vaste plek gekregen in het museum. Deze kunststroming is steeds beter een podium aan het veroveren in de gevestigde kunstgalerieën en verdient een plek in de Nederlandse museumcollecties. De opening van het Outsider Art museum bij de Hermitage in Amsterdam speelt daar een positieve rol in.
De makers zijn vaak mensen die maatschappelijk niet zo gezien worden; ze zijn niet ‘besmet’ met de artistieke, culturele trends. De bezoeker stapt hier een compleet nieuwe wereld binnen en wordt meegenomen in de wilde achtbaan van deze kunstenaars.

Tineke Hoogendam werkt met keramiek en brons en maakt schilderijen en balanceert daarin tussen uitersten als vreugde en verdriet – ze probeert een evenwicht te vinden tussen vorm, kleur en verbeelding en is op zoek naar de balans tussen eenvoud en zeggingskracht.

Roy Valentijn exposeerde onder andere in Enkhuizen, Amsterdam, Hoorn en nu in Grootschermer. Banksy, Brood, Appel & Kandinsky lijken zijn inspiraties. Of juist niet? In ieder geval is het resultaat, in eigen woorden, een Sub-Fantalistische stijl. 'Een stijl die bedoelt is om mensen zelf te laten bepalen wat zij waarnemen, vernieuwing en kleur aan te brengen bij de mensen.' Waarvan akte.

Parel van Noord-Holland
Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk exploiteert sinds enige tijd Museum en Beeldentuin Nic Jonk, één van de weinige musea van Nederland opgericht door een kunstenaar en gericht op diens eigen werk. Het beheert, behoudt en presenteert een brede en gevarieerde collectie beelden, schilderkunst en opgravingen & verzamelingen van Nic Jonk in permanente opstellingen en exposeert daarnaast werk van diverse andere kunstenaars.

Openingstijden
Wo-do-vr van 11-17:00, za-zo van 13-17:00. Juli en augustus ook op dinsdag van 11 tot 17:00. Gesloten op maandag en Koningsdag. Met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn wij geopend.
Entree € 7.50. Met rondleiding door museum, beeldentuin en atelier: € 11.50.


Zie www.nicjonk.nl

 


 

Expositie "De Waterschappen in Oorlogstijd"

Vanaf 7 juli is er een nieuwe tentoonstelling in het museumgemaal Wilhelmina met de titel
"De Waterschappen in Oorlogstijd"
De frustraties, polder leeg gemaakt en de vijand zet hem weer vol. Geen diesel, stroom, kolen om het leeg te pompen, noem maar op. Alle verhalen en foto's welkom op : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Het museum is alle zondagen in juli en augustus tot 15 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur    en tijdens de Leeghwaterdagen: de 1e zondag van april, mei, juni, juli, augustus en september van 11.00 tot 17.00 uur.

Tijdens het Open Monumentenweekend  op zaterdag 14 september in samenwerking met Noorderpolderhuis met toegangskaart en op zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur, vrije toegang!
U bent van harte welkom bij ons: Molendijk 9 Schermerhorn.

U kunt bij ons vandaan genieten van de Noordkustroute! Een mooie wandelroute van 1 uur (route en parkeren bij gemaal).

Inmiddels is er een aanlegsteiger ter hoogte van het bruggetje bij het Noorderpolderhuis.

 

Lees meer: https://www.museumgemaalwilhelmina.nl/

 


 

Expositie Typografiek en glaskunst in Dorpskerk Grootschermer

Laatste expositie dit seizoen in Dorpskerk Grootschermer: Typografiek en glaskunst in Grootschermer. 

Zaterdag 3 augustus 2019 start de derde, en tevens laatste, expositie van deze zomer in de Dorpskerk Grootschermer. Dit keer exposeren Dick Berendes en Harm Noordhoorn met hun ‘typografieken’, samen met Simone Tuinenburg met haar glaskunst. De expositie is op 3 augustus officieel geopend.  Dick Berendes 3Dick Berendes en Harm Noordhoorn zijn beide grafische kunstenaars. Zij noemen hun werk ‘typografiek’; een combinatie van typografie (tekstvormgeving) en grafiek (kunst op basis van druktechnieken). Dick is na zijn opleiding op de grafische school in Amsterdam begonnen als zetter/drukker waardoor de grafische technieken geen geheimen meer voor hem hebben. Later, als grafische vormgever, ontdekt hij ook de artistieke mogelijkheden van het oude drukkersvak. De letters vormen de belangrijkste bouwstenen voor het maken van grafiek, los van hun leesfunctie zijn het mooie grafische vormen.

 

 

 

 

 

Harm Noordhoorn Shaun

 

Harm creëert met oorspronkelijke grafische technieken en materialen een expressie van nu. In zijn werk hanteert hij vaak de kleurstelling van de klassieke avant-garde; zwart, rood en wit. Zo trekt hij een lijn van de vernieuwende kunststromingen van honderd jaar geleden naar het heden. In de ‘druksels’ van Harm zit regelmatig een knipoog, die geestigheid maakt ze luchtig en toegankelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simone Tuinenburg Drie op een rij klein

Simone Tuinenburg werkt momenteel werkt vooral met glas. Na 3 jaar glas-gieten op een werkplaats kreeg ze de behoefte aan een techniek, waar ze in haar eigen atelier mee kon werken en is ze begonnen met glasfusing en zandstralen. Simone gaat de uitdaging aan om in deze technieken opnieuw haar eigen vorm te vinden. Haar bomen staan voor verandering en opnieuw beginnen. Zij vindt het een bijzonder contrast: “Niets blijft hetzelfde maar de cyclus gaat altijd door.”

De expositie duurt van 3 augustus t/m 1 september 2019 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur, evenals de monumentale dorpskerk, vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk.  

Voor meer informatie: www.dorpskerkgrootschermer.nl

 


 

Expositie in Raadhuis Graft: Gedateerd in Graft

Expositie in Raadhuis Graft: Gedateerd in Graft

Vanaf half april tot half oktober is het raadhuis in Graft weer open voor publiek. Museum In ’t Houten Huis organiseert jaarlijks een presentatie op de begane grond van dit fraaie stadhuis in renaissance bouwstijl uit 1613. Dit jaar wordt slibaardewerk met jaartallen uit de Gouden Eeuw tentoongesteld onder de noemer Gedateerd in Graft.

Houten Huis Graft KL slibaardewerk met jaartallen1
De presentatie is een onderdeel van een grote tentoonstelling die gaat over symboliek, teksten en jaartallen op dit specifieke Noord-Hollandse aardewerk. In Museum In ’t Houten Huis, vanaf deze week ook weer geopend van dinsdag tot en met zondagmiddag, komt vanaf 19 mei een tentoonstelling met de titel Symbolen voor het oprapen. Andere afgeleide presentaties zijn te zien in Museum Jan Boon (vanaf juni) in De Rijp en in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Adres: Raadhuis Graft, Raadhuisstraat 24, 1484 EN Graft

Openingstijden Raadhuis Graft:

In juli en augustus: woe tot en met zo 13 - 17 uur,
September tot en met 13 oktober: za en zo 13 - 17 uur,

 


 

Expositie Museum in 't Houten Huis: Symboliek & slibaardewerk uit Gouden Eeuw

Expositie Museum in 't Houten Huis:  Symboliek & slibaardewerk uit Gouden Eeuw
van 21 mei tot en met 27 oktober 2019

Houten Huis Slibaardewerk IMG 15501


Beeld spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Communiceren met symbolen is nog steeds dagelijkse kost en bevindt zich om ons heen, op de apps van onze smartphones en als verkeersbord in het verkeer. Museum In ’t Houten Huis duikt aan de hand van Noord-Hollands slibaardewerk uit de Gouden Eeuw in de wereld van de symboliek, met de tentoonstelling Symbolen voor het oprapen. Met een centrale plek voor slibaardewerk uit eigen collectie, aangevuld met veel bruiklenen van diverse bekende verzamelaars. Dit type keramiek is vooral opgegraven op het Schermereiland en vele voorwerpen zijn prachtig gerestaureerd.

Adres: Tuingracht 13, de Rijp.

 

 


 

Expositie: Erik Voorn

Expositie September in de Grote Kerk Schermerhorn: Werken van Erik Voorn, schilderijen.

 

In het weekend 28 / 29 september wordt expositie uitgebreid en
volgt zondag 29 september de veiling van de schilderijen.

 

Later meer info

 

Van 7 sept. t/m 29 sept. 2019.
Zaterdag van 13.00 – 17.00 uur;
Zondag van 11.00 – 17.00 uur.

 

Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn.   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   |   06 83 319 576

 

 

Expositie: Loet van Veen en Willy Tol

Expositie Augustus in de Grote Kerk Schermerhorn: Werken van Loet van Veen, brons en Willy Tol, schilderijen.

 

Loet v Veen
Extra:

zaterdag 24 augustus en 25 augustus

Kunstroute Schermer door het Cultuurplatform Schermer: meerdere kunstenaars

 

 

Van 3 aug. t/m 25 aug. 2019.
Zaterdag van 13.00 – 17.00 uur;
Zondag van 11.00 – 17.00 uur.

 

Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn.   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   |   06 83 319 576

 

 

 

 

Meubelmakers Guus en Laura in Museum Jan Boon met nieuwe collectie

Meubelmakers Guus en Laura in Museum Jan Boon met nieuwe collectie.
Meubelmakers Guus van Velthuijsen en Laura Bosman uit Graft laten in de maand augustus hun nieuwe collectie meubelen en kleingoed zien.guus rai 2  Het duo is zojuist geslaagd aan het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam. Guus is net als vorig jaar Nederlands Kampioen Meubelmaken geworden. Eind augustus gaat hij naar Rusland om mee te doen aan de wereldkampioenschappen.
Guus (20) en Laura (21) leggen zich na het komende WK toe op de opdrachten die zij de afgelopen maanden met hun bedrijf Velthout wisten te verwerven. School en stage gingen voor, ook de voorbereidingen voor het NK Meubelmaken, begin dit jaar, vroegen veel aandacht. Vorige zomer behaalde Guus een verdienstelijke zesde plaats op het EK Meubelmaken in Boedapest, Hongarije. Vanwege een bovengemiddelde prestatie kreeg hij bovendien een medal of excellence.
In juli 2018 exposeerden de partners en compagnons met veel succes in Museum Jan Boon. Dit jaar laat het duo nieuw werk zien, waaronder hun meesterstuk, de afstudeeropdracht van hun opleiding.
Vanaf 3 augustus tot en met 1 september is de tentoonstelling op zaterdag en zondag (13.00-17.00 uur) open voor publiek.Museum Jan Boon is gevestigd in Het Walhuis. De ingang van het museum bevindt zich aan de Rechtestraat, tussen de percelen 146 en 148. Gratis entree en gratis Jan Boon Wandelroute (zolang de voorraad strekt). www.museumjanboon.nl. Kijk voor actuele informatie op de Facebookpagina.

 

 

 

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

20180628 184338

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden met De Rijp. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Jan Jansz. Weltevree, Museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis.
De tentoonstelling is op de verdieping in de oude secretarie en gaat over de drie waterhelden die in De Rijp geboren zijn: Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Jan Jansz. Weltevree (1595-1657) en Jan Boon (1758-1847).
De Rijp was in de zeventiende eeuw het meest welvarende dorp van het voormalige Schermereiland. Rijper reders zoals Jan Boon hebben De Rijp met de haringvisserij en walvisvaart tot rijkdom gebracht. Dit is te zien aan de kolossale Grote Kerk en het rijk versierde raadhuis, van de hand van Jan Adriaansz. Leeghwater. En aan avonturiers zoals Jan Jansz. Weltevree die erop uit trok om de wereld te verkennen. De tentoonstelling in het raadhuis biedt een eerste kennismaking met hun verhaal en verwijst naar het museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis, zodat de bezoeker een totaalbeeld krijgt van de geschiedenis van het dorp.
Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding in het raadhuis kunt u terecht op de website www.dagjederijp.nl .

 

The tourist office is situated in the weighing house:

 

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telephone: +31 (02)99-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


During the winter you can only reach us by e-mail.

OPENINGHOURS  2019
From  Good Friday 19 april 2019:

April, May, June, September:

ma t/m do: 12.00-15.00 uur
vrij t/m zo: 11.00-17.00 uur


July and August:

ma t/m zo: 11.00-17.00 uur

October:

Sunday 6th of October: 12.00-15.00 uur


During autumnholidays from: (not certain yet-27-10-18)

Region South: Saturday October 12th till  Sunday 20th October 2019: 12.00-15.00 uur.
Region North and Center: Saturday 19th October t/m zo 27th October 2019: 12.00-15.00 uur.

Mind !: Closed from Monday 9th till Monday September 16th (yearly fair De Rijp).
 

.

Metropool AmsterdamNationaal Landschap Laag Holland Museummolen Schermer Hart van Noord-Holland

Travel to De Rijp from Amsterdam

De Rijp is an easy 45-minute trip from Amsterdam. Busline 301 travels to De Rijp twice an hour. Look out for the bus on the river side of Amsterdam Central Station.

bus de rijp

Take advantage of the Amsterdam & Region Travel Ticket which offers unlimited travel on buses, trams, trains and metros in the Amsterdam Area for 24 hours for: 1 day - € 19.50, 2 days - € 28.00, 3 days - € 36.50.

 

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.