Print

De Groene Zwaan

De Groene Zwaan werd in 1788 door de Lutherse gemeenschap in De Rijp als kerk in gebruik genomen. Na de Tweede Wereldoorlog nam het kerkbezoek sterk af, waardoor het toen al nodige onderhoud niet meer betaald kon worden. Om de kerk te behoeden voor dreigend verval werd in 1969 de Stichting De Groene Zwaan opgericht. Sindsdien is de kerk in gebruik als cultureel centrum. De drie panden (kerk, pastorie en consistorie), alle drie afzonderlijk Rijksmonument, zijn in 2018 geheel gerestaureerd.
Het kerkje heeft aan weerszijden van de gevel twee kleine hoektorentjes in neogotische stijl en is een beeldbepalend pand in het beschermd dorpsgezicht van De Rijp. Op het dak prijkt nog altijd een windvaan in de vorm van een zwaan, symbool van het Luthers geloof. En binnen zijn de kansel en het predikantenbord uit de achttiende eeuw bewaard gebleven. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw maakte de Mexicaanse kunstschilder Luis Filcer wandschilderingen in de kerkzaal; een aantal hiervan is nog steeds op de muren te zien.
De Groene Zwaan is alleen geopend tijdens culturele evenementen. Kijk even op de website voor de agenda en meer informatie.

 

ADDRESS:

De Groene Zwaan
Rechtestraat 12
1483BD
De Rijp

Contact:

0299 671697

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.