Events

Monthly View
By Month
Categories
By Categories
Search
Search
De Groene Zwaan: They Shall Not Grow Old
Datum: Thursday 19 September 2019, 19:30 - 23:30
 Location : De Groene Zwaan, Rechtestraat 12-14 - De Rijp

De Groene Zwaan: They Shall Not Grow Old

 

Vorig jaar ging in Londen They Shall Not Grow Old in première, een ingekleurde documentaire van Peter Jackson met beelden uit de Eerste Wereldoorlog. Dat zou je niet meteen verwachten van de regisseur van The Lord of the Rings en The Hobbit, maar het heeft te maken met zijn familieverleden: Jacksons opa raakte in 1916 bij de Slag aan de Somme gewond en ontmoette tijdens verlof in Engeland zijn latere vrouw. Ofwel: zonder oorlog geen Jackson, die als kind al gefascineerd raakte door zijn vaders grote verzameling boeken over de Eerste Wereldoorlog. Toen hem werd gevraagd om op basis van het enorme archief van het Imperial War Museum een documentaire samen te stellen, aarzelde Jackson dan ook geen moment. Hij kon in de IVM- en BBC-archieven kiezen uit tachtig uur deels niet eerder vertoond beeldmateriaal en honderden uren audiomateriaal, interviews met veteranen uit de jaren zeventig en tachtig. Hij wilde, verklaarde hij in een interview, ‘deze mannen uit het verleden trekken en hun een menselijk gezicht geven, zodat een hedendaags publiek weer kennis met hen kan maken’.

Liplezers werden ingeschakeld om te achterhalen wat de soldaten op de geluidloze beelden zeiden, waarna hun tekst door acteurs bij de beelden werd ingesproken. ‘In deze documentaire zitten alleen de woorden van mensen die er hebben gevochten. Dus geen historici, geen voice-over.’

Volgens hem oogt They Shall Not Grow Old ‘alsof het twee weken geleden met de modernste camera’s is opgenomen. De frontsoldaten verdienen betere beelden dan de schokkerige opnamen die nu van hen in de archieven liggen.’ Tegenover het bestaande, historische beeld van de Eerste Wereldoorlog wil Jackson het verhaal van de soldaten plaatsen, verteld door de stemmen van de veteranen die de oorlog aan den lijve ondervonden. Kortom, het menselijk aspect staat centraal. De titel is ontleend aan de vierde strofe (bij herdenkingen vaak gebruikt als ‘Ode of Remembrance’) uit het gedicht ‘For the fallen’ van Laurence Binyon.

Vóór de documentaire, tijdens de pauze en na de documentaire zijn er boeken over de Eerste Wereldoorlog aanwezig, die tegen een klein bedrag kunnen worden gekocht. De boeken zijn afkomstig uit de persoonlijke collectie van een verzamelaar, die helaas is overleden. De opbrengst is voor De Groene Zwaan.

 

De zaal gaat om 19:30 uur open. De documentaire start om 20:30 uur. De entree is 6 euro.

 

Meer informatie of reserveren? Mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel 0299-671697.

 www.degroenezwaan.nl 

Contact This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The tourist office is situated in the weighing house:

 

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telephone: +31 (02)99-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


During the winter you can only reach us by e-mail.

OPENINGHOURS  2020
From  Good Friday 10 april 2020:

April, May, June, September:

Mondays - Thursdays: 12.00-15.00 hours;
Fridays - Sundays : 11.00-17.00 hours.


July and August:

Mondays - Sundays: 11.00-17.00 hours

October:

Sunday October 4th: 12.00-15.00 hours


During autumnholidays from:

Region North: Saturday October 10th till  Sunday  October 18th 2020: 12.00-15.00 hours
Region South and Center: Saturday 17th October t/m zo 25th October 2020: 12.00-15.00 hours.

Mind !: Closed from Thursday 17th till Tuesday September 22nd 2020 (yearly fair De Rijp).
 

.

Metropool AmsterdamNationaal Landschap Laag Holland Museummolen Schermer Hart van Noord-Holland

Travel to De Rijp from Amsterdam

De Rijp is an easy 45-minute trip from Amsterdam. Busline 301 travels to De Rijp twice an hour. Look out for the bus on the river side of Amsterdam Central Station.

bus de rijp

Take advantage of the Amsterdam & Region Travel Ticket which offers unlimited travel on buses, trams, trains and metros in the Amsterdam Area for 24 hours for: 1 day - € 19.50, 2 days - € 28.00, 3 days - € 36.50.

 

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.