Events

Monthly View
By Month
Categories
By Categories
Search
Search
Midwinterfeest Graft-De Rijp 2022
Datum: Saturday 10 December 2022, 19:00 - 22:00
 Location : Centrum - De Rijp

Midwinterfeest Graft- de Rijp 2022.

Eindelijk na inmiddels 4 jaar wachten, kan de 10 editie van het Midwinter feest plaatsvinden.

 Midwinterfeest Graft de Rijp foto MCvAmmers

Het thema: de eigen Rijper geschiedenis

Met ingang van het Midwinterfeest 2018 zijn we terug gegaan naar de eigen rijke geschiedenis van De Rijp. Tot dan toe stond Dickens centraal tijdens ons culturele, historische winterevenement. In De Rijp stond in de tijd van Dickens (de eerste helft van de negentiende eeuw) een heel ander persoon centraal: Jan Boon (1758–1847). Deze laatste, zeer vermogende reder van De Rijp leeft voort door zijn nalatenschap, waar De Rijp nu nog financieel gebruik van maakt. Ook Jan Adriaanszoon Leeghwater en Jan Janszoon Weltevree waren internationaal bekende Rijpers. Minder bekend, maar minstens zo belangrijk, was Adriaan Reland, hoogleraar oosterse talen, cartograaf en Neolatijns dichter. Zijn boek over de islam (1717) veroorzaakte in heel Europa opschudding. Reland ligt begraven in de Grote Kerk. Niet alleen de bekende Rijpers, ook belangrijke activiteiten uit het verleden, zoals de haringvisserij en walvisvangst worden tijdens het Midwinterfeest belicht.

 

Midwinterfeest algemeen

Het Midwinterfeest in De Rijp is een evenement dat in een belangrijke mate bijdraagt aan de bekendheid en populariteit van de plaats die door molenontwerper en inpolderexpert Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650, De Rijp) ‘beste dorp van Holland’ werd genoemd. Het puur Hollandse beeld van De Rijp en omgeving wordt via het Midwinterfeest bij een breed publiek landelijk onder de aandacht gebracht. Niet alleen het goed bewaard gebleven historische karakter van De Rijp wordt via het evenement uitzonderlijk goed onderstreept, ook de omliggende regio met natuurgebied, polders, molens, dijken, waterpartijen en pittoreske dorpen komt via aanrijdroutes onder de aandacht.

 

Oorsprong

Het Midwinterfeest in De Rijp is in 2003 gestart als een dag waarbij culturele groepen door optredens bij elkaar in de keuken zouden kunnen kijken en van elkaar zouden kunnen leren. Een mooie traditie was geboren. In 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016 en 2018 werd het evenement herhaald. Het Midwinterfeest heeft landelijke bekendheid en kan zich meten met vooraanstaande winterse festivals. Anno 2021 is er een goed geoliede organisatie, die bestaat uit uitsluitend vrijwilligers, ruim vijfhonderd in totaal, die met veel enthousiasme en een grote inzet maanden bezig is om de komende editie wederom tot een groot succes te maken.

 

Formule

Een groot deel van de kosten van het Midwinterfeest wordt gedekt door sponsors. In de loop der jaren heeft de organisatie een vaste kern van sponsors aan zich weten te binden. Het zijn ondernemingen, organisaties en overheden, onderverdeeld in ‘gewone’ sponsors, topsponsors en hoofdsponsors. In 2016 is daar een founder bijgekomen. 

 

Sfeervolle versiering

Tot slot zijn ook de inwoners en ondernemers van het centrum van De Rijp belangrijk in het welslagen van het evenement. De mooie, monumentale panden vormen een prachtige basis. Kerstbomen, sfeerverlichting, historische attributen rond de huizen en in de tuinen en kleding uit vroeger tijden completeren het Midwinterfeest. Hun inspanningen leveren een prachtig totaalbeeld op!

 

Er is dit jaar een nieuwe Founder van het Midwinterfeest, jaren was dit firma Ranko uit de Rijp.

Die wij natuurlijk hartelijk danken. Dit jaar is het Hotel de Rijper Eilanden eveneens uit De Rijp.

Daarom worden er ook dit jaar weer programmaboekjes/loten verkocht, vooraf in het dorp, maar ook tijdens het weekend zelf.

Hier zijn natuurlijk weer mooie prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door de verschillende sponsoren.

Menig vertrouwde locatie zal ook dit jaar weer bezocht kunnen worden, maar ook zullen er een aantal locaties niet terugkomen. Nieuw is dit jaar in ieder geval de schuur tussen de Jacobsbuurt en de Meelzak en Smederij Bruntink op het Oosteinde.

De kerstmarkt wordt goed gepromoot en uiteraard hopen we weer op een grote kerstmarkt midden in de oude dorpskern van De Rijp.

Artiesten/Koren & Toneelverenigingen worden benaderd en het is altijd weer een hele klus om deze door het weekend heen onder te brengen in de diverse locaties.

 

Openingsdata en -tijden

zaterdag 10 dec 2022 van 11:00 - 22:00 uur en

zondag 11 dec 2022 van 12:00 - 18:00 uur.
 

Info: http://www.midwinterfeest-graftderijp.nl

Contact http://www.midwinterfeest-graftderijp.nl

The tourist office is situated in the weighing house:

 

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telephone: +31 (02)99-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


During the winter you can only reach us by e-mail.

 

Openinghours 2022

From April 1st. till end of September all days open between 12.00 and 15.00 hours.

Mind: closed from 12th September till 19th september due to fair;

October: Sundays 2, 9 and 16: 12.00-15.00 hours;
During the autumn (school) holidays: from 17th  till 30st october 12.00-15.00 hours.

logo Alkmaar Marketing liggend fc transparant Hart van Noord-Hollandbanner laaghollandbanner museummolenMetropool AmsterdamHouten huis Logo ballen

Travel to De Rijp from Amsterdam

De Rijp is an easy 45-minute trip from Amsterdam. Busline 305 travels to De Rijp twice an hour. Look out for the bus on the river side of Amsterdam Central Station.

bus de rijp

Take advantage of the Amsterdam & Region Travel Ticket which offers unlimited travel on buses, trams, trains and metros in the Amsterdam Area for 24 hours for: 1 day - € 19.50, 2 days - € 28.00, 3 days - € 36.50.

 

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.