Evénements & Expositions

De winterschilders

De Winterschilders.

Het museum in  't Houten Huis, Tuingracht 13, de Rijp.De Balkenhaven van Arie Spaarman KLEIN
Het Schermereiland met zijn fraaie landschapstaferelen en rustieke plaatsen, leent zich uitstekend voor wintertaferelen. Uiteenlopende kunstschilderende huisschilders hebben dit in een schilderij vastgelegd. Uit de collectie van Museum In ’t Houten Huis zijn een aantal van die werken, vooral van vader en zoon Spaarman, vanaf 5 december 2019  tot eind januari 2020 te zien onder de titel De Winterschilders.

Willem Spaarman (1848-1917) en zijn zoon Arie (1883-1971)zijnin De Rijp en omgeving begrippen. De productieve schilders bekwaamden zich in dorpsgezichten en landschappen, ook in wintertooi. De titel Winterschilders verwijst vooral naar hen; in het dagelijks leven waren zij huis- en rijtuigenschilders. In de wintertijden moeten deze broodschilders hun kost verdienen met het uitoefenen van de schilderskunst. De schilderijen leveren mooie plaatjes op in een jaargetijde waarin de winter kan toeslaan maar wellicht ook doet verlangen naar die ouderwetse winters. Het publiek kan zich vanaf heden tot en met eind januari 2020 warmen aan deze kunstvorm.

Expositie Museum in 't Houten Huis: Beklemmend en BEVRIJDEND!

Beklemmend & BEVRIJDEND!
Beklemmend & Bevrijdend is de tilel van de nieuwe tentoonstelling, die ingaat op enkele beklemmende regionale gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdend is de aandacht die er is vanwege 75 jaar bevrijding. Indringende interviews van Gervien Pielage en Cora Bruin zijn te beluisteren, objecten uit 1940-1945 van verzamelaars Johan Vet en Jan Wullink zijn te bewonderen net als originele foto's en documenten van de Oudheidkundige Vereniging Schermereiland en van het museum zelf. Ook heel veel aangeleverd materiaal van diverse dorpsbewoners, waaronder een inmiddels bijzondere collectie bevrijdingsrokken, zijn te bewonderen. Opening 19 december, voor publiek vanaf 20 december tot en met 5 mei 2020.
Beklemmend en bevrijdend KLEIN1

Adres: Museum in 't Houten Huis, Tuingracht 13, de Rijp.

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

20180628 184338

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden met De Rijp. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Jan Jansz. Weltevree, Museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis.
De tentoonstelling is op de verdieping in de oude secretarie en gaat over de drie waterhelden die in De Rijp geboren zijn: Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Jan Jansz. Weltevree (1595-1657) en Jan Boon (1758-1847).
De Rijp was in de zeventiende eeuw het meest welvarende dorp van het voormalige Schermereiland. Rijper reders zoals Jan Boon hebben De Rijp met de haringvisserij en walvisvaart tot rijkdom gebracht. Dit is te zien aan de kolossale Grote Kerk en het rijk versierde raadhuis, van de hand van Jan Adriaansz. Leeghwater. En aan avonturiers zoals Jan Jansz. Weltevree die erop uit trok om de wereld te verkennen. De tentoonstelling in het raadhuis biedt een eerste kennismaking met hun verhaal en verwijst naar het museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis, zodat de bezoeker een totaalbeeld krijgt van de geschiedenis van het dorp.
Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding in het raadhuis kunt u terecht op de website www.dagjederijp.nl .

Heures d`Ouverture 2020

De Vendredi Saint avril 10 et dates suivantes:

En avril, mai, juin, et septembre:

les lundis jusqu'au jeudis: de 12.00 à 15.00 heures

les vendredis jusqu'au les dimanches de 11.00 heures à 17.00 heures.

En juillet et août:

les lundis jusqu'au les dimanches de 11.00 à 17.00 heures.

En octobre:

seul les dimanches le 4me de 12.00 à 15.00 heures.

Ouvert extra en octobre:

le samedi 10me  jusqu'au 25me du octobre de 12.00 à 15.00 heures (vacances d'écoles en les Pays Bas du nord, sud  et centre).

Attention: En septembre 2020 17me jusquáu 22me fermé (Kermesse en de Rijp).