Webcam De Rijp: KIJK !

Fietsen in De Rijp en omgeving

fietsenEr zijn veel mogelijkheden om fietstochten te maken in De Rijp en omgeving. Brochures met beschrijvingen van een aantal fietsroutes zijn bij ons verkrijgbaar.

 

FIETSVERHUUR

Heeft u zelf geen fietsen bij de hand dan kunt u op diverse locaties  fietsen huren. Fietsverhuur in De Rijp is mogelijk bij  Fluisterboot- en Fietsverhuur De Gouw en buiten De Rijp kunt u o.a. fietsen huren bij Café De Vriendschap in Driehuizen, bij het Infocentrum Middenbeemster of de nabijgelegen NS-stations in Alkmaar, Heerhugowaard en Purmerend.


 

 

Haring- en Henneproute

De Haring- & Henneproute is vanaf 1 mei en tot 30 september weer open. De route, herkenbaar aan een aantal fraai vormgegeven informatiepanelen, leidt onder andere langs zes bijzondere monumenten in het Land van Leeghwater.

 

Het Land van Leeghwater ligt in het groene hart van Noord-Holland en omvat de gemeenten Beemster, Graft-De Rijp en Schermer. Het landschap is gevarieerd: natuur- en veenweidegebieden wisselen zich af met droogmakerijen. Sommige dorpen stammen uit de Gouden Eeuw, andere van ver daarvoor. Het Land van Leeghwater heeft een hoge cultuurhistorische waarde en leent zich bij uitstek ervoor om per fiets of per boot te worden verkend.

 

Via de Haring- & Henneproute kan iedereen op een bijzondere, plezierige en makkelijke wijze kennismaken met de historie en natuur van het Land van Leeghwater. De route leidt langs bijzondere monumenten en combineert kleine, toegankelijke historische presentaties op binnenlocaties met tekst- en beeldpanelen. De route is verder uitgebreid met de gemeenten Schermer en Beemster.

 

Het traject van de Haring- & Henneproute is boeiend en de zes locaties zijn op zich al het bezoeken waard. Bij elke locatie staat een paneel met allerlei wetenswaardigheden over dat betreffende monument. Ook is er een speciaal jeugdblokje, op ooghoogte van kinderen. Binnen vindt de bezoeker een kleine interessante expositie.

De route kan op elk willekeurig punt worden gestart, maar het beste is om te beginnen of te eindigen bij het museum In 't Houten Huis, Tuingracht 13, De Rijp.

 

Bij de VVV's is een folder met uitgebreide informatie en routebeschrijving verkrijgbaar à € 2,50.

 

Nieuw! De route is nu ook aangesloten op het verhalenplatform Oneindig Noord Holland met QR bordjes. Zie ook:  oneindig noordholland


Leeghwaterroute (47 km)

De Leeghwaterroute door Beemster en Schermer is een tocht door waterkunst van wereldformaat. Met deze route zijn twee oude, maar populaire routes (de Leeghwaterroute en De Reiswijzer door de Schermeer) samengevoegd en in een nieuw kleurrijk jasje gestoken.

 

De 24 pagina's tellende vlot geschreven brochure geeft de totale route van 47 km weer. De routes door de Beemster (28km) en Schermer (32 km) kunnen ook afzonderlijk worden gefietst.

 

 

De route heeft een eigen markering, maar volgt voor het grootste deel het nieuwe fietsknooppunten-bewegwijzeringsplan. De verschillende routes zijn duidelijk aangegeven op de uitklapkaart van de brochure.

 

De route begint bij de VVV in De Rijp én bij het Infocentrum Beemster Werelderfgoed in Middenbeemster. Er kan ook gestart worden bij de VVV Alkmaar.


Beemsterroute (28 km)

Deze afwisselende fietstocht, onderdeel van de Leeghwaterroute, gaat door een van de mooiste droogmakerijen van Noord-Holland.

 

De Beemster droogmakerij heeft sinds 1999 het predicaat Unesco Werelderfgoed.

 

De fietstocht gaat o.a. langs vijf forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Natuurlijk fietst u ook langs tientallen prachtige stolpboerderijen. Als u in het voorjaar fietst, zult u prachtige bloeiende fruitbomen en bollenvelden aantreffen.


Schermerroute (32km)

Deze route is ook een onderdeel van de Leeghwaterroute.


 

Pontjesroute en Vaartijden Pontje Spijkerboor (44 km)

Aantrekkelijke fietsroute rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer waarin vijf pontjes zijn opgenomen.

 

Onderweg ziet u dat hoogteverschillen tussen water en land duidelijk maken hoe belangrijk dijken, molens en gemalen zijn.

 

Let op: Pontveer Spijkerboor het hele jaar in de vaart.
Het pontveer Jan Hop, nabij 't Heerenhuis te Spijkerboor, vaart het gehele jaar.

De Jan Hop is onderdeel van de pontjesroutes rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. De exploitatie verzorgd door SWETSODV.


Vaartijden en Tarieven 2017 Pontveer Jan Hop - Spijkerboor

1 april 2017 t/m 25 oktober 2017 zaterdag, zondag en feestdagen 10:00-19:00 uur;
16 april 2017 t/m 25 oktober 2017 maandag t/m vrijdag 7.30-18.30 uur.

 

Wat kost de pontveer Jan Hop?

Gezinsjaarkaart € 16,50

De jaarkaart is verkrijgbaar bij de schipper op de pont.

Voor een enkele overzet betaalt u:

Voetgangers € 0,80, Fietsers € 1,00, Bromfietsers € 1,25, Motoren € 1,50

 

Regio Alkmaar wandel- en fietsroutes

 

De gemeente Alkmaar biedt u gratis wandel- en fietsroutes aan, om de mooie omgeving van regio Alkmaar te ontdekken op een sportieve en actieve manier.

 

Op de volgende website kunt u ook app's downloaden.

 

Zie : regio alkmaarroutes

 

 

Evenementen & Exposities

Prev Next

Majolica 2, tentoonstelling

Museum in 't Houten Huis

MAJOLICA 2: Noord- Nederlandse majolica uit de Gouden EeuwU ziet een selectie uit de grootste collectie majolica uit Noord-Nederland. De belangrijke, meest voorkomende thema's hebben we een eigen kabinet gegeven en staan verspreid door het hele...

Lees verder...

Midwinterfeest De Rijp op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018

De Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp organiseert op  zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 alweer het negende Midwinterfeest. Na het overweldigende succes van de vorige edities, wordt u ook nu weer van harte uitgenodigd dit geweldige feest te...

Lees verder...

Uit in De Rijp omgeving

Nadjazzda met 'A Soulful Christmas'

zaterdag 16 december 2017
Locatie: Kerk, Graftdijkplein 3, - West-Graftdijk

 

Majolica 2

zondag 17 december 2017
Locatie: Tuingracht 13, 1483 AP - De Rijp

 

Warenmarkt op het Wollandje in de Rijp

donderdag 21 december 2017
Locatie: Wollandje, 1483 WG, - De Rijp

 

Kaarslichtconcert: Eik en Linde

donderdag 21 december 2017
Locatie: Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn - Andere gemeente(n)

 

Het Dak kan er Af!

vrijdag 22 december 2017
Locatie: De Groene Zwaan, Rechtestraat 12-14 - De Rijp

 

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.