Uit in De Rijp en omgeving

Maandelijkse weergave
Bekijk per maand
Categories
Bekijk per categorie
Search
Zoeken
Midwinterfeest Graft-De Rijp 2022
Datum: Zaterdag 10 December 2022, 19:00 - 22:00
 Locatie : Centrum - De Rijp

Midwinterfeest Graft- de Rijp 2022.

Eindelijk na inmiddels 4 jaar wachten, kan de 10 editie van het Midwinter feest plaatsvinden.

 Midwinterfeest Graft de Rijp foto MCvAmmers

Het thema: de eigen Rijper geschiedenis

Met ingang van het Midwinterfeest 2018 zijn we terug gegaan naar de eigen rijke geschiedenis van De Rijp. Tot dan toe stond Dickens centraal tijdens ons culturele, historische winterevenement. In De Rijp stond in de tijd van Dickens (de eerste helft van de negentiende eeuw) een heel ander persoon centraal: Jan Boon (1758–1847). Deze laatste, zeer vermogende reder van De Rijp leeft voort door zijn nalatenschap, waar De Rijp nu nog financieel gebruik van maakt. Ook Jan Adriaanszoon Leeghwater en Jan Janszoon Weltevree waren internationaal bekende Rijpers. Minder bekend, maar minstens zo belangrijk, was Adriaan Reland, hoogleraar oosterse talen, cartograaf en Neolatijns dichter. Zijn boek over de islam (1717) veroorzaakte in heel Europa opschudding. Reland ligt begraven in de Grote Kerk. Niet alleen de bekende Rijpers, ook belangrijke activiteiten uit het verleden, zoals de haringvisserij en walvisvangst worden tijdens het Midwinterfeest belicht.

 

Midwinterfeest algemeen

Het Midwinterfeest in De Rijp is een evenement dat in een belangrijke mate bijdraagt aan de bekendheid en populariteit van de plaats die door molenontwerper en inpolderexpert Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650, De Rijp) ‘beste dorp van Holland’ werd genoemd. Het puur Hollandse beeld van De Rijp en omgeving wordt via het Midwinterfeest bij een breed publiek landelijk onder de aandacht gebracht. Niet alleen het goed bewaard gebleven historische karakter van De Rijp wordt via het evenement uitzonderlijk goed onderstreept, ook de omliggende regio met natuurgebied, polders, molens, dijken, waterpartijen en pittoreske dorpen komt via aanrijdroutes onder de aandacht.

 

Oorsprong

Het Midwinterfeest in De Rijp is in 2003 gestart als een dag waarbij culturele groepen door optredens bij elkaar in de keuken zouden kunnen kijken en van elkaar zouden kunnen leren. Een mooie traditie was geboren. In 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016 en 2018 werd het evenement herhaald. Het Midwinterfeest heeft landelijke bekendheid en kan zich meten met vooraanstaande winterse festivals. Anno 2021 is er een goed geoliede organisatie, die bestaat uit uitsluitend vrijwilligers, ruim vijfhonderd in totaal, die met veel enthousiasme en een grote inzet maanden bezig is om de komende editie wederom tot een groot succes te maken.

 

Formule

Een groot deel van de kosten van het Midwinterfeest wordt gedekt door sponsors. In de loop der jaren heeft de organisatie een vaste kern van sponsors aan zich weten te binden. Het zijn ondernemingen, organisaties en overheden, onderverdeeld in ‘gewone’ sponsors, topsponsors en hoofdsponsors. In 2016 is daar een founder bijgekomen. 

 

Sfeervolle versiering

Tot slot zijn ook de inwoners en ondernemers van het centrum van De Rijp belangrijk in het welslagen van het evenement. De mooie, monumentale panden vormen een prachtige basis. Kerstbomen, sfeerverlichting, historische attributen rond de huizen en in de tuinen en kleding uit vroeger tijden completeren het Midwinterfeest. Hun inspanningen leveren een prachtig totaalbeeld op!

 

Er is dit jaar een nieuwe Founder van het Midwinterfeest, jaren was dit firma Ranko uit de Rijp.

Die wij natuurlijk hartelijk danken. Dit jaar is het Hotel de Rijper Eilanden eveneens uit De Rijp.

Daarom worden er ook dit jaar weer programmaboekjes/loten verkocht, vooraf in het dorp, maar ook tijdens het weekend zelf.

Hier zijn natuurlijk weer mooie prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door de verschillende sponsoren.

Menig vertrouwde locatie zal ook dit jaar weer bezocht kunnen worden, maar ook zullen er een aantal locaties niet terugkomen. Nieuw is dit jaar in ieder geval de schuur tussen de Jacobsbuurt en de Meelzak en Smederij Bruntink op het Oosteinde.

De kerstmarkt wordt goed gepromoot en uiteraard hopen we weer op een grote kerstmarkt midden in de oude dorpskern van De Rijp.

Artiesten/Koren & Toneelverenigingen worden benaderd en het is altijd weer een hele klus om deze door het weekend heen onder te brengen in de diverse locaties.

 

Openingsdata en -tijden

zaterdag 10 dec 2022 van 11:00 - 22:00 uur en

zondag 11 dec 2022 van 12:00 - 18:00 uur.
 

Info: http://www.midwinterfeest-graftderijp.nl

Contact http://www.midwinterfeest-graftderijp.nl

De VVV De Rijp is gevestigd in:

 

raadhuis

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.

Openingstijden 2022:
Tijdens het Midwinterfeest Graft-deRijp 2022  open op:
Zaterdag 10 december:
11.00 - 22.00 uur;
Zondag 11 december:
11.00 -18.00 uur.
 
Openingstijden 2023:

Elke dag van 1 april t/m 30 september: 12.00 - 15.00 uur (met uitzondering van de kermisweek van 11 t/m 18 september);

Oktober: zo 1, za 7 en zo 8,: 12.00 - 15.00 uur,
de herfstvakanties: za 14 t/m zo 29 oktober 12.00 - 15.00 uur.

 

 
Folder

VVV folder De Rijp

 

 

U kunt hier alvast onze

 

FOLDER DOWNLOADEN

logo Alkmaar Marketing liggend fc transparant Hart van Noord-Hollandbanner laaghollandbanner museummolenMetropool AmsterdamHouten huis Logo ballen

Uit in het Land van Leeghwater

Film op Maandag: "The Duke"

maandag 30 januari 2023
Locatie: De Groene Zwaan, Rechtestraat 12-16 - De Rijp

 

De Groene Zwaan: PUNK!

vrijdag 03 februari 2023
Locatie: De Groene Zwaan, Rechtestraat 12 - De Rijp

 

Jeroen Booy Rockschool met Silver Fox, Rocking Chairs en Time Less

vrijdag 10 februari 2023
Locatie: De Groene Zwaan, Rechtestraat 12 - De Rijp

 

EVENEMENTEN & EXPOSITIES

Prev Next

Verhalende audiotour in Museum In ’t Houten Huis

Verhalende audiotour in Museum In ’t Houten Huis, Tuingracht 13, 1483 AP, De Rijp. Het zijn de verhalen die een bezoek aan Museum In ’t Houten Huis zo boeiend maken. Nu is er de audiotour die verhalend is ingesproken door...

Lees verder...

Verbonden Verleden in Museum In ’t Houten Huis

Museum In ’t Houten Huis Verbonden Verleden – oude en nieuwe bekenden van het Schermereiland Museum In ’t Houten Huis licht in de tentoonstelling historische figuren uit die de afgelopen 450 jaar op het Schermereiland hebben gewoond en bekendheid hebben...

Lees verder...

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.