De Rijp

Als u door De Rijp loopt en de fraai gerestaureerde huizen uit de zeventiende eeuw ziet, begrijpt u waarom Jan Adriaanszn. Leeghwater in de 17de eeuw dit 'Het beste dorp van Holland' noemde.

Zijn geboorteplaats was in de zeventiende eeuw het welvarendste dorp van het voormalige Schermereiland. Het is nog steeds één van de mooiste dorpen van Noord-Holland en ook het culturele hart van het Land van Leeghwater.

 

 • HET OUDE RAADHUIS VAN DE RIJP

  HET OUDE RAADHUIS VAN DE RIJP

  VVV De Rijp is gevestigd in het oude Raadhuis van De Rijp uit 1630
 • Rechtestraat

  Rechtestraat

  Loop eens door straten met de fraai gerestaureerde huizen uit de 17de eeuw.
 • Kerkstraat

  Kerkstraat

  Jan Adriaanszn. Leeghwater (1575-1650) noemde De Rijp ' Het beste dorp van Holland '.
 • Beschermd dorpsgezicht

  Beschermd dorpsgezicht

  Met circa 120 fraai gerestaureerde Rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten is het dorp tot 'beschermd dorpsgezicht' verklaard.
 • 17e eeuws centrum

  17e eeuws centrum

  Verken het 17e eeuwse centrum van De Rijp te voet op per boot.
 • Koningsdag 2014

  Koningsdag 2014

  Op 26 april 2014 vierde de koninklijke familie de eerste echte Koningsdag in De Rijp.
 • Kunstenaars

  Kunstenaars

  In het dorp en directe omgeving zijn meerdere galerieën en beeldentuinen gevestigd.
 • Midwinterfeest De Rijp

  Midwinterfeest De Rijp

  De kerstmarkt in Dickensstijl en tientallen optredens van muziekgroepen, koren en straatartiesten brengen u terug in de tijd van 'toen'.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

 

Met circa 120 fraai gerestaureerde Rijksmonumenten en 27 Gemeentelijke monumenten - waaronder een groot aantal huizen - is het dorp  tot 'beschermd dorpsgezicht' verklaard.

 
Op uw wandeling proeft u de vervlogen tijden. Het Raadhuis met de Waag, de Nederlands Hervormde (Grote) Kerk (1655) - beroemd door zijn 23 gebrandschilderde ramen -,  de boerderijen en de houten huizen zien er nog net zo uit als toen. Gidsen vertellen u graag over de Rijper Glazen, de Van der Heyden brandspuit, de Haring- en Walvisvaart en nog veel meer.

Breng een bezoek aan Museum In't Houten Huis of het Jan Boon Museum. In het dorp zijn ook leuke winkeltjes, meerdere galerieën en diverse beeldende kunstenaars gevestigd, evenals een aantal uitstekende restaurants.

 

Op 26 april 2014 vierde de koninklijke familie de eerste echte Koningsdag in De Rijp. Bekijk HIER een reportage van deze historische dag. 

 

Koningsdag De Rijp

Foto: ANP

 

 

 

Een korte geschiedenis van het dorp De Rijp

 

Wapen Graft-De RijpDe Rijp kende begin 17e eeuw een enorme bloei dankzij de haringvangst. Het dorp had zich in 1607 losgemaakt van het moederdorp Graft. Beide dorpen kregen een eigen bestuur en een raadhuis: Graft in 1613 en De Rijp in 1630. In 1650 werd (zelfs) een derde haven in De Rijp gegraven voor circa 75 haringbuizen. Grafter en Rijper reders zochten naar meer expansie en vonden die in de walvisvaart. Rond 1680 bestond de walvisvloot uit 19 Groenlandvaarders die echter niet tot De Rijp konden varen. Ze bleven bij Zaandam liggen en met kleinere schepen werden traan en walvisproducten naar De Rijp overgevaren.

 

De Grote Brand van De RijpIn de 17e eeuw woedde er driemaal een grote brand in het dorp. De grootste was wel die van 1654 toen op 6 januari tweederde van het dorp werd verwoest. De drooglegging van de Beemster in 1612 en van de Schermer in 1633 betekende ook dat Graft en De Rijp geen directe doorgang meer hadden tot de Zuiderzee. Aanvankelijk was er door de welvaart genoeg geld om het dorp weer op te bouwen. In de 18e eeuw verminderde de welvaart geleidelijk: de walvissen waren zo goed als uitgeroeid en daarnaast speelden de Hollands-Engelse zeeoorlogen de walvisvaarders parten. Dit leidde uiteindelijk tot economische stilstand die het oude dorpsgezicht conserveerde. 

Het schilderij van de Grote Brand van De Rijp van Egbert van der Poel is in het Museum In 't Houten Huis te bewonderen.

Jan Adriaenszoon LeeghwaterJan Adriaenszoon Leeghwater (1575-1650)
Leeghwater, de beroemste bewoner geboren in De Rijp was een groot voorstander van de droogmaking van o.a. de Beemster (1612). Hij was een veelzijdig mens: timmerman net als zijn vader, molenmaker, ingenieur, architect en ontwerper van windwatermolens. 

Hij ontwierp het Raadhuis met Waag in 1630: zijn initialen J.A.L.W.: Jan Adriaenszoon Leegh Water met het jaartal 1632 staan op de houten balansarm van de weegschaal. 

Leeghwater ging de uitdaging aan om "zijn" eiland en geboortegrond tegen het water te beschermen en door het droogleggen van de meren, nieuwe welvaart te brengen. Bij de bedijking van de Beemster (1612) was hij betrokken als opzichter bij het maken en stellen van de 26 molens, die het meer droogmaalden. Net zoals bij de Purmer (1622), de Heerhugowaard (1625), de Wormer (1626), de Schermer (1635) en de Starnmeer (1643). Helaas zult u in De Rijp tevergeefs naar het geboortehuis van deze beroemde inwoner zoeken: het staat er niet meer. Een buste van Leeghwater vindt u in het dorp Middenbeemster.

Jan BoonJan Boon (1758-1847)
Laatste koopman en reder van De Rijp; tevens laatste Nederlander die in een kerk mocht worden begraven (Grote Kerk).

Jan Boon was steenrijk en overleed kinderloos. Hij liet bij testament zijn vermogen na aan De Rijp. De Stichting Jan Boon beheert het kapitaal en steunt locale activiteiten.

In Museum Jan Boon (In 't Walhuis) treft u informatie over deze laatste reder van De Rijp. Tijdens de zomermaanden worden hier ook wisselende exposities gehouden. 

 

Jan Janszn. Weltevree

Jan Janszn. Weltevree (1595 - 1657)
Rijper zeeman die als eerste Europeaan werkzaam was aan het hof van de koning van Korea, nadat hij in 1626 als schepeling op de Koreaanse kust was aangeland om water in te nemen voor de bemanning van het jacht 'Ouwerkerck'. Hij werd gevangen genomen en zijn verhaal is door latere schipbreukelingen (w.o. Hendrick Hamel) van het fluitschip 'De Sperwer' opgetekend.

Als herinnering aan Weltevree (in Korea 'Pak Yŏn Sang' genaamd) treft u naast de Grote Kerk in De Rijp een beeld gemaakt door Elly Baltus. Een kopie van dit beeld staat in Seoel (Zuid Korea). Zie ook de website https://www.janjansznweltevree.nl

De VVV De Rijp is gevestigd in:

 

raadhuis

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.

Openingstijden 2022:
Tijdens het Midwinterfeest Graft-deRijp 2022  open op:
Zaterdag 10 december:
11.00 - 22.00 uur;
Zondag 11 december:
11.00 -18.00 uur.
 
Openingstijden 2023:

Elke dag van 1 april t/m 30 september: 12.00 - 15.00 uur (met uitzondering van de kermisweek van 11 t/m 18 september);

Oktober: zo 1, za 7 en zo 8,: 12.00 - 15.00 uur,
de herfstvakanties: za 14 t/m zo 29 oktober 12.00 - 15.00 uur.

 

 
Folder

VVV folder De Rijp

 

 

U kunt hier alvast onze

 

FOLDER DOWNLOADEN

logo Alkmaar Marketing liggend fc transparant Hart van Noord-Hollandbanner laaghollandbanner museummolenMetropool AmsterdamHouten huis Logo ballen

Uit in het Land van Leeghwater

Film op Maandag: "The Duke"

maandag 30 januari 2023
Locatie: De Groene Zwaan, Rechtestraat 12-16 - De Rijp

 

De Groene Zwaan: PUNK!

vrijdag 03 februari 2023
Locatie: De Groene Zwaan, Rechtestraat 12 - De Rijp

 

Jeroen Booy Rockschool met Silver Fox, Rocking Chairs en Time Less

vrijdag 10 februari 2023
Locatie: De Groene Zwaan, Rechtestraat 12 - De Rijp

 

EVENEMENTEN & EXPOSITIES

Prev Next

Verhalende audiotour in Museum In ’t Houten Huis

Verhalende audiotour in Museum In ’t Houten Huis, Tuingracht 13, 1483 AP, De Rijp. Het zijn de verhalen die een bezoek aan Museum In ’t Houten Huis zo boeiend maken. Nu is er de audiotour die verhalend is ingesproken door...

Lees verder...

Verbonden Verleden in Museum In ’t Houten Huis

Museum In ’t Houten Huis Verbonden Verleden – oude en nieuwe bekenden van het Schermereiland Museum In ’t Houten Huis licht in de tentoonstelling historische figuren uit die de afgelopen 450 jaar op het Schermereiland hebben gewoond en bekendheid hebben...

Lees verder...

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.