Webcam De Rijp: KIJK !

Een korte geschiedenis de dorpen Graft en De Rijp

Wapen Graft-De RijpDe Rijp kende begin 17e eeuw een enorme bloei dankzij de haringvangst. Het dorp had zich in 1607 losgemaakt van het moederdorp Graft. Beide dorpen kregen een eigen bestuur en een raadhuis: Graft in 1613 en De Rijp in 1630. In 1650 werd (zelfs) een derde haven in De Rijp gegraven voor circa 75 haringbuizen. Grafter en Rijper reders zochten naar meer expansie en vonden die in de walvisvaart. Rond 1680 bestond de walvisvloot uit 19 Groenlandvaarders die echter niet tot De Rijp konden varen. Ze bleven bij Zaandam liggen en met kleinere schepen werden traan en walvisproducten naar De Rijp overgevaren.

 

De Grote Brand van De RijpIn de 17e eeuw woedde er driemaal een grote brand in het dorp. De grootste was wel die van 1654 toen op 6 januari tweederde van het dorp werd verwoest. De drooglegging van de Beemster in 1612 en van de Schermer in 1633 betekende ook dat Graft en De Rijp geen directe doorgang meer hadden tot de Zuiderzee. Aanvankelijk was er door de welvaart genoeg geld om het dorp weer op te bouwen. In de 18e eeuw verminderde de welvaart geleidelijk: de walvissen waren zo goed als uitgeroeid en daarnaast speelden de Hollands-Engelse zeeoorlogen de walvisvaarders parten. Dit leidde uiteindelijk tot economische stilstand die het oude dorpsgezicht conserveerde. 

Het schilderij van de Grote Brand van De Rijp van Egbert van der Poel is in het Museum In 't Houten Huis te bewonderen.

Jan Adriaenszoon LeeghwaterJan Adriaenszoon Leeghwater (1575-1650)
Leeghwater, de beroemste bewoner geboren in De Rijp was een groot voorstander van de droogmaking van o.a. de Beemster (1612). Hij was een veelzijdig mens: timmerman net als zijn vader, molenmaker, ingenieur, architect en ontwerper van windwatermolens. 

Hij ontwierp het Raadhuis met Waag in 1630: zijn initialen J.A.L.W.: Jan Adriaenszoon Leegh Water met het jaartal 1632 staan op de houten balansarm van de weegschaal. 

Helaas zult u in De Rijp tevergeefs naar het geboortehuis van deze beroemde inwoner zoeken: het staat er niet meer. Een buste van Leeghwater vindt u in het dorp Middenbeemster. 

Jan BoonJan Boon (1758-1847)
Laatste koopman en reder van De Rijp; tevens laatste Nederlander die in een kerk mocht worden begraven (Grote Kerk).

Jan Boon was steenrijk en overleed kinderloos. Hij liet bij testament zijn vermogen na aan De Rijp. De Stichting Jan Boon beheert het kapitaal en steunt locale activiteiten.

In museum Jan Boon (In 't Walhuis) treft u informatie over deze laatste reder van De Rijp. Tijdens de zomermaanden worden hier ook wisselende exposities gehouden. 

 

Jan Janszn. Weltevree

Jan Janszn. Weltevree (1595 - 1657)
Rijper zeeman die als eerste Europeaan werkzaam was aan het hof van de koning van Korea, nadat hij in 1626 als schepeling op de Koreaanse kust was aangeland om water in te nemen voor de bemanning van het jacht 'Ouwerkerck'. Hij werd gevangen genomen en zijn verhaal is door latere schipbreukelingen (w.o. Hendrick Hamel) van het fluitschip 'De Sperwer' opgetekend.

Als herinnering aan Weltevree (in Korea 'Pak Yŏn Sang' genaamd) treft u naast de Grote Kerk in De Rijp een beeld gemaakt door Elly Baltus. Een kopie van dit beeld staat in Seoel (Zuid Korea).

Evenementen & Exposities

Prev Next

Majolica 2, tentoonstelling

Museum in 't Houten Huis

MAJOLICA 2: Noord- Nederlandse majolica uit de Gouden Eeuw.

Tentoonstelling verlengd tot 13 mei 2018!U ziet een selectie uit de grootste collectie majolica uit Noord-Nederland. De belangrijke, meest voorkomende thema's hebben we een eigen kabinet gegeven en...

Lees verder...

Midwinterfeest De Rijp op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018

De Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp organiseert op  zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 alweer het negende Midwinterfeest. Na het overweldigende succes van de vorige edities, wordt u ook nu weer van harte uitgenodigd dit geweldige feest te bezoeken. Opnieuw...

Lees verder...

Expositie in de "Kemphaan" , de Woude

Van 30 maart t/m 2 april exposeert Jan Tybout in het kerkje "de Kemphaan".

Jan woont in Sint Pancras, en is geboren in Den Haag (1951) en is gestart als autodidact. In 2009 volgde hij een kunstopleiding bij Crejat in Alkmaar...

Lees verder...

Uit in De Rijp omgeving

Toneelgroep Wapenspel: Café Noir

zaterdag 17 maart 2018
Locatie: Het Schermer Wapen, Oterlekerweg 3, 1841 GP - Stompetoren

 

Deborah J. Carter

zaterdag 17 maart 2018
Locatie: Grote Kerk, Grote Dam 6 - De Rijp

 

Popkoor Remix Korenfestival 2018

zondag 18 maart 2018
Locatie: Hotel de Rijper Eilanden, Zuiddijk 2a - De Rijp

 

Majolica 2

zondag 18 maart 2018
Locatie: Tuingracht 13, 1483 AP - De Rijp

 

Warenmarkt op het Wollandje in de Rijp

donderdag 22 maart 2018
Locatie: Wollandje, 1483 WG, - De Rijp

 

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.