Evenementen & Exposities

Op deze pagina besteden wij graag wat extra aandacht aan speciale evenementen en exposities in het Land van Leeghwater. Voor een completer aanbod kunt u ook een kijkje nemen in onze agenda.


Expositie Annet de Gruyter

Museum in 't Houten Huis

Expositie Annet de Gruyter in Museum In `t Houten Huis in de Rijp
De Rijp – Annet de Gruyter (`s-Hertogenbosch 1940) woont en werkt in De Rijp.
Van 20 mei t/m 29 juli 2018 exposeert zij met RIJPST - Collages en gemengde technieken in de galerij van het museum.


Afbeelding collage Annet de GruyterNa haar carrière als psychotherapeut en psychoanalytica is zij zich de laatste vijftien jaar professioneel gaan toeleggen op werk met gebruik van gemengde technieken op papier.

Zij heeft haar opleiding gevolgd bij diverse docenten van de Gooise Academie in Laren en MK 24 in Amsterdam.

Sinds 2015 heeft zij het collages maken ontdekt bij de Beeldproeverijen onder leiding van Harald Vlugt in zijn atelier te Amsterdam.

“Het is een spannend avontuur van spelen met en sturen van toeval, van controle en loslaten, van in het diepe springen en weer boven komen ”omschrijft de exposant dit werk”. De nadruk ligt niet op het streven naar het ideale plaatje, wat dat dan ook moge wezen, maar op het creatieve proces”.

 

Openingstijden museum:
- Mei - dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur
- Juni en juli - dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur 

Museum In 't Houten Huis
Tuingracht 13
1483 AP De Rijp
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
W. www.houtenhuis.nl

 

Expositie Jo Frijns en Saskia Keyer

Expositie van Jo Frijns en Saskia Keyer in de Dorpskerk Grootschermer, Zuideinde 5.

Zaterdag 9 juni 2018 start de eerste expositie van deze zomer in de Dorpskerk Grootschermer. Jo Frijns en Saskia Keyer zorgen gezamenlijk voor een gevarieerd aanbod van fotografie en keramiek. De expositie wordt op 9 juni om 16.30 uur officieel geopend door Marten Ris. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

 Jo Frijns first date 2

De bouwkundige achtergrond van Jo Frijns uit Landsmeer is een inspirerende leidraad in zijn kunstwerken. Hij fotografeert details van gebouwen, boten, bruggen, voorwerpen op straat, langs de kades, in het water. Door betekenissen en beelden samen te voegen creëert hij zijn kunstwerken. Plots blijken de foto’s te bestaan uit verschillende lagen. Elke foto heeft een eigen boodschap, sfeer en karakter. De foto’s van Jo zijn over de hele wereld geëxposeerd, van Nederland tot Japan.

 

Saskia Keyer uit Beverwijk exposeert met haar keramisch werk.

Saskia Keyer Roos

Als docent Kunst en Ckv interesseert zij zich in diverse disciplines, maar architectuur is voor haar toch wel het meest interessant. Verder is de natuur haar grote inspiratiebron. Het werk van Saskia kenmerkt zich tot organische vormen. De laatste tijd maakt ze meer menselijke figuren die ze combineert met natuur, architectuur, de liefde of gebeurtenissen die in de wereld plaatsvinden. Schilderen met glazuren op haar werk is nu de grootste uitdaging voor Saskia.

 

De expositie duurt van 9 juni t/m 1 juli 2018 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk.

Voor meer informatie: www.dorpskerkgrootschermer.nl

Expositie van Anoushka van Velzen in Museum Jan Boon

Expositie van Anoushka van Velzen in Museum Jan Boon.

anoushka van Velzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geopend  vanaf 6 mei t/m 28 mei op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur.

Tegels kijken in het Grafter Raadhuis

Tegels van de wand

Van 14 april t/m 14 oktober te zien in het Grafter raadhuis de tentoonstelling: Tegels van de wand, 17de t/m 19de eeuwse tegels uit Graft en De Rijp.

Kindertegel met tollende jongen

Museum In ’t Houten Huis organiseert jaarlijks een kleine tentoonstelling op de begane grond van het Grafter raadhuis. De thema’s van de tentoonstellingen hebben meestal een relatie met de geschiedenis van Graft en omgeving.
Dit jaar is er gekozen voor tegels die grotendeels op de wanden van de huizen in Graft en De Rijp hebben gezeten.

Het museum heeft een behoorlijke collectie tegels en tegeltableaus in zijn bezit.
Een tiental prachtige tableaus hangt in de vaste collectie, maar de meeste tegels en veel tableaus bevinden zich in het depot.
Met name deze collectie willen wij graag aan een groter publiek tonen.
De meeste tegels zijn vervaardigd in de periode 1600 – 1800.

De tegels die te zien zijn vertonen een enorme verscheidenheid aan decoraties: Herders, Bijbelse verhalen, kinderspelen, dieren, landschappen, schepen, bloemen en vruchten, u zult het allemaal tegenkomen.

Op een klein paneel wordt uitleg gegeven hoe tegels vroeger en nog steeds handmatig vervaardigd worden.

U bent van harte uitgenodigd om deze Tegels van de wand te komen bekijken.

 

Openingstijden raadhuis Graft:
Vanaf 14 april t/m juni: zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur
Juli en augustus: woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.
September t/m 14 oktober zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

 

Locatie : Grafter raadhuis, Raadhuisstraat 22, 1484 Graft.

Meer info: www.houtenhuis.nl

Karavaan Festival - Boerenpeil

Boerenpeil

Theater over het boerenleven anno nu, op vier Noord-Hollandse boerderijen.
Het programma van Karavaan Festival over het boerenleven anno nu.

Boerenpeil is het programma van Karavaan Festival over het boerenleven, de Noord-Hollandse landbouw en de dilemma’s van de boer anno nu. Op verschillende boerderijen in Noord-Holland ontdek je deze boerenthema’s in:

 Screen Shot 2018 04 06 at 16.24.56 1000x684

Aardappelvreters – Grootse oeropera over de ondergang van een boerenfamilie (31 mei t/m 9 juni)
Op boerderij Valkering in Egmond aan den Hoef beleef je de landelijke première van Aardappelvreters. Over boeren die koste wat het kost door willen gaan op grond die al generaties lang van de familie is. Maar ook over stoppen zolang het nog kan, om het faillissement vóór te zijn. Over schaalvergroting en vergane glorie, kansen en ondergang, stamhouderschap en afgekapte wortels.

 

Koning van het grasland – Raak toneelstuk over boer vs natuur (6 t/m 10 juni)
Op het boerenerf van Koning in Stompetoren kom je voor de bejubelde voorstelling Koning van het Grasland, van de makers van de succesvoorstelling Mansholt. Over de dilemma’s waar het moderne boerenbedrijf mee te maken heeft. Over kiezen tussen groeien en grutto, en alles wat daar tussen zit.

 

Wrongel Ziener – Theatrale installatie over boeren en weidevogels (1 t/m 10 juni)
In een kaastobbe op boerderij Zeilzicht in Zuidschermer zie je bloemige weide, zwermen vogels, dansende koeien en geurige mest op romige melk. Een bijzondere verbeelding over de relatie tussen productie, koe en weidevogel.

 

Victoria – Een theatrale en muzikale ode aan de boerenstand (1 t/m 10 juni)
Op een afgelegen boerderij in Heiloo treffen we de twee oudere, wat conservatieve broers Walter en Harold. Dit is de plek waar ze al hun leven wonen, en heel hun leven boeren. In eenzaamheid wachten ze de loop der dingen af. Zwijgend rijgen de dagen zich aaneen zonder hoogte- of dieptepunten. En ineens is ze daar, met haar hoodie en haar rugzak. De broers Har en Walt zijn er beduusd van, zeker omdat ze niet praat. ‘Die is niet van hier’, zegt de een tegen de ander. Hoe gaan de wereldvreemde broers om met het tienermeisje? En hoe reageert de wispelturige Victoria op het boerenbestaan?

Meer info: zie karavaan.nl

Expositie in Grote Kerk Schermerhorn

Collectief “KUNST in UITVOERING”

kerkSchermerhorn010Expositie in de maand mei tijdens de openingstijden van de kerk in het weekend.
Thema: Licht en donker

“Met ons vieren vormen wij de leden van het collectief “KUNST in UITVOERING”. Wij combineren onze kunst-uitingen tot een evenwichtig geheel, waarbij ieders eigen stijl niet verloren gaat. Alle elementen komen aan bod, van mens tot materie, van uitdagend tot ingetogen, van spanning tot rust, van oude tot nieuwe meesters, in figuratieve vorm tot abstractie, uitgebeeld in steen, brons, keramiek, stof en schilderijen in diverse technieken.
Wij nodigen u uit om een kijkje te nemen en u mee te laten voeren in onze belevingswereld.”

Trudy Keyzer
Jan Kerssens
Vera Verzijlenberg
Hetty van de Meen

Expositie Jan Boon in Museum het Walhuis

walhuisMuseum Jan Boon in gebouw 'het Walhuis' in de Rijp: 

Jan Boon Junior (1758-1847).

Jan Boon was de laatste telg uit de doopsgezinde familie Boon die behoorde tot een van de belangrijkste reders- en koopmansgeslachten uit de Rijp.

Als Rijper notabelen oefenden zo’n tiental van deze geslachten door hun economisch overwicht een grote invloed uit op alle terreinen van het maatschappelijk leven waardoor de arbeiders-klasse en middenstand zeer afhankelijk van hen waren. Enkele andere namen in dit verband zijn die van de familie Bek en Beets.

Walhuis
Na ruim 100 jaar leegstand werd in 1983 besloten de voormalige schuur achter het pand van de Maatschappij - het Walhuis (1725) - te restaureren en daar een sociaal culturele bestemming aan te geven. De documenten die tijdens de restauratie werden aangetroffen hebben, gezamenlijk met stukken die in het pand van de Maatschappij aanwezig waren, inmiddels een betere bestemming gekregen. Om nu alles in goede staat te houden zijn de documenten in het streekarchief te Alkmaar ondergebracht en worden de kaarten bewaard in de klimaatkamer van Museum In ’t Houten Huis.

Open elk weekend  t/m 30 december 2018 op Zaterdag en Zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

 

 Adres: Rechtestraat 146 achter, 1483 BG De Rijp.

Midwinterfeest De Rijp op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018

De Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp organiseert op  zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 alweer het negende Midwinterfeest. Na het overweldigende succes van de vorige edities, wordt u ook nu weer van harte uitgenodigd dit geweldige feest te bezoeken. Opnieuw zal een groot aantal verenigingen, groepen en individuele deelnemers de gelegenheid worden geboden om te laten zien wat zij in huis hebben.

Het programma zal ook nu weer een grote variatie aan muzikale, kunstzinnige en culturele optredens omvatten waarbij verschillende locaties in het centrum van het dorp ook nu weer de deuren openzetten om de bezoekers

hartelijk te ontvangen.

De prachtige dorpskern, het oudste gedeelte van De Rijp wordt, zoals tijdens de vorige edities, het decor voor de kerstmarkt. Het feestterrein, bevolkt door burgers en buitenlui in nostalgische kleding, zal het aanzien geven van een dorp  in de Leeghwater tijd en de periode van Jan Boon.

Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website van Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp.

De VVV De Rijp is gevestigd in:

 

raadhuis

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.

Openingstijden 2018

Vanaf Goede Vrijdag 30 maart 2018:

 

Maart, april, mei, juni, september:

ma t/m do: 12.00-15.00 uur
vrij t/m zo: 11.00-17.00 uur


Juli en Augustus:

ma t/m zo: 11.00-17.00 uur

 

Oktober:

zo 7 oktober: 12.00-15.00 uur


En tijdens de herfstvakanties van:

Regio zuid: za 13 oktober t/m zo 21 oktober 2018: 12.00-15.00 uur.
Regio noord en midden: za 20 oktober t/m zo 28 oktober 2018: 12.00-15.00 uur.

 

Let op: Gesloten van maandag 10 t/m maandag 17 september (kermis De Rijp).

Folder

VVV folder De Rijp

 

 

U kunt hier alvast onze

 

FOLDER DOWNLOADEN

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

 

De app is ontwikkeld om de vraag "wat is er op dit moment hier te doen?" te kunnen beantwoorden, vandaar dat de app volledig geo-codeerd is. Dus, één keer de gratis VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Metropool AmsterdamNationaal Landschap Laag Holland Museummolen Schermer Hart van Noord-Holland

Uit in het Land van Leeghwater

Expositie Annet de Gruyter

woensdag 23 mei 2018
Locatie: Tuingracht 13, 1483 AP - De Rijp

 

Markt op het Wollandje in de Rijp

donderdag 24 mei 2018
Locatie: Wollandje, 1483 WG, - De Rijp

 

Expositie Annet de Gruyter

donderdag 24 mei 2018
Locatie: Tuingracht 13, 1483 AP - De Rijp

 

EVENEMENTEN & EXPOSITIES

Prev Next

Expositie Annet de Gruyter

Museum in 't Houten Huis

Expositie Annet de Gruyter in Museum In `t Houten Huis in de Rijp De Rijp – Annet de Gruyter (`s-Hertogenbosch 1940) woont en werkt in De Rijp. Van 20 mei t/m 29 juli 2018 exposeert zij...

Lees verder...

Expositie Jan Boon in Museum het Walhuis

Museum Jan Boon in gebouw 'het Walhuis' in de Rijp: 

Jan Boon Junior (1758-1847).

Jan Boon was de laatste telg uit de doopsgezinde familie Boon die behoorde tot een van de belangrijkste reders- en koopmansgeslachten uit de Rijp.

Als Rijper notabelen oefenden zo’n...

Lees verder...

Midwinterfeest De Rijp op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018

De Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp organiseert op  zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 alweer het negende Midwinterfeest. Na het overweldigende succes van de vorige edities, wordt u ook nu weer van harte uitgenodigd dit geweldige feest te bezoeken. Opnieuw...

Lees verder...

Expositie in Grote Kerk Schermerhorn

Collectief “KUNST in UITVOERING”

Expositie in de maand mei tijdens de openingstijden van de kerk in het weekend.Thema: Licht en donker

“Met ons vieren vormen wij de leden van het collectief “KUNST in UITVOERING”. Wij combineren onze kunst-uitingen tot een evenwichtig geheel...

Lees verder...

Expositie Jo Frijns en Saskia Keyer

Expositie van Jo Frijns en Saskia Keyer in de Dorpskerk Grootschermer, Zuideinde 5.

Zaterdag 9 juni 2018 start de eerste expositie van deze zomer in de Dorpskerk Grootschermer. Jo Frijns en Saskia Keyer zorgen gezamenlijk voor een gevarieerd aanbod van fotografie...

Lees verder...

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.