Evenementen & Exposities

Op deze pagina besteden wij graag wat extra aandacht aan speciale evenementen en exposities in het Land van Leeghwater. Voor een completer aanbod kunt u ook een kijkje nemen in onze agenda.


Expositie Nynke van Zwol in Museum Jan Boon

Purmerendse kunstenaar Nynke van Zwol in Museum Jan Boon
Nynke atelier  Onder de titel ‘The Silent Land’ laat beeldend kunstenaar Nynke van Zwol uit Purmerend in Museum Jan Boon in De Rijp in de maand september een selectie van haar werk zien. Speciaal voor het museum heeft ze een aantal nooit eerder vertoonde werken uitgekozen, namelijk haar architectuur- en landschapsschilderijen. De opening is op zaterdag 7 september om 16.00 uur.
De keuze voor juist deze werken was snel gemaakt. ‘Het Walhuis, waar het museum in gevestigd is, staat aan de achterkant in het water. Een paar van mijn architectuurschilderijen laten ook gebouwen in het water zien. Die overeenkomst was te leuk om niet te gebruiken’, vertelt de kunstenaar.
De gebouwen die ze schildert, zijn leeg en verlaten, alsof ze al jaren niet meer in gebruik zijn. Sommige staan in stil zeewater, weerspiegeld door kalme golven. Andere zijn in een kale, onherbergzame vlakte geplaatst. Het is duidelijk dat deze wereld al heel lang niet meer bewoond wordt.
Naast schilderijen van verlaten gebouwen toont de kunstenaar ook een ruim aantal kleine collages van landschappen in aquarel en Chinese inkt. Ook hier is de leegte een gemene deler. ‘In mijn schilderijen ben je altijd de enige aanwezige. Het landschap, het gebouw erin, is helemaal voor jou alleen’, zegt Van Zwol. ‘Je kunt je er eenzaam voelen, maar je kunt ook genieten van de rust. Dat is wat ik altijd doe.’
Nynke van Zwol is in 2015 aan de Amsterdamse Wackers Academie afgestudeerd. Sindsdien exposeert ze geregeld en is ze een bekend gezicht op gerenommeerde beurzen als de Affordable Art Fair. Naast landschappen maakt ze ook abstract werk met betekenisloos schrift en schilderijen van niet-knuffelbare dieren als kikkers, kwallen en insecten.
Vanaf 7 september tot en met 29 september is de tentoonstelling op zaterdag en zondag (13.00-17.00 uur) open voor publiek. De opening is zaterdag 7 september om 16.00 uur. Museum Jan Boon is gevestigd in Het Walhuis. De ingang van het museum bevindt zich aan de Rechtestraat, tussen de percelen 146 en 148. Gratis entree en gratis Jan Boon wandelroute.
www.museumjanboon.nl. Kijk voor actuele informatie op de Facebookpagina.

 

 


 

Expositie Sebastiaan Groot, winnaar Project Rembrandt

Sebastiaan Groot, winnaar Project Rembrandt
Houten Huis Sebastiaan Groot kl1
Hij ‘hangt’ al in het Rijksmuseum als aanstormend schildertalent en won het populaire tv programma Project Rembrandt. Sebastiaan Groot exposeert in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp vanaf 2 augustus, 15 werken, schetsen en werken o.a. uit het programma.
Na acht intrigerende uitzendingen kwam Sebastiaan als onbetwiste winnaar van Project Rembrandt uit de bus en hij kan sindsdien terecht in elk museum. De 21-jarige student kunstgeschiedenis uit Egmond liet een grote indruk achter bij de vakjury van Project Rembrandt. Het winnende meesterwerk ‘Een vallend boek’ is nu in het Rijksmuseum te bewonderen en de schets, met uitleg van de jonge meester zelf op tv-scherm, is te vinden in De Rijp. Een ander winnend doek is van de oma Nel Belleman van Sebastiaan, Sebas voor intimi. Dit ontroerende schilderij hangt in de galerij, net als de naaktcompositie, de olifant in Blijdorp en de gitarist e.a.

Tentoonstellingsperiode: 2 augustus tot en met 10 november 2019.

 

 

 

 

.

Expositie Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk

Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk presenteert nieuwe expositie
De nieuwe koers van het fraai gelegen museum en beeldentuin krijgt steeds meer glans: Tineke Hoogendam en Roy Valentijn exposeren vanaf 14 juli hun werk voor het oog van het publiek. Bezoekers van de Beeldentuin zullen deze zomer, dinsdag t/m zondag, aangenaam verrast worden door deze bijzondere kunst.
Op 14 juli is  de tweede expositie nieuwe stijl in Museum en Beeldentuin Nic Jonk in Grootschermer geopend. Ook deze keer is er weer een interessante kleurrijke mix te zien: Tineke Hoogendam toont zowel schilderijen als prachtige beelden en Outsider Art kunstenaar Roy Valentijn verrast met schilderijen in een zeer kleurrijk palet.

Outsider Art heeft een vaste plek gekregen in het museum. Deze kunststroming is steeds beter een podium aan het veroveren in de gevestigde kunstgalerieën en verdient een plek in de Nederlandse museumcollecties. De opening van het Outsider Art museum bij de Hermitage in Amsterdam speelt daar een positieve rol in.
De makers zijn vaak mensen die maatschappelijk niet zo gezien worden; ze zijn niet ‘besmet’ met de artistieke, culturele trends. De bezoeker stapt hier een compleet nieuwe wereld binnen en wordt meegenomen in de wilde achtbaan van deze kunstenaars.

Tineke Hoogendam werkt met keramiek en brons en maakt schilderijen en balanceert daarin tussen uitersten als vreugde en verdriet – ze probeert een evenwicht te vinden tussen vorm, kleur en verbeelding en is op zoek naar de balans tussen eenvoud en zeggingskracht.

Roy Valentijn exposeerde onder andere in Enkhuizen, Amsterdam, Hoorn en nu in Grootschermer. Banksy, Brood, Appel & Kandinsky lijken zijn inspiraties. Of juist niet? In ieder geval is het resultaat, in eigen woorden, een Sub-Fantalistische stijl. 'Een stijl die bedoelt is om mensen zelf te laten bepalen wat zij waarnemen, vernieuwing en kleur aan te brengen bij de mensen.' Waarvan akte.

Parel van Noord-Holland
Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk exploiteert sinds enige tijd Museum en Beeldentuin Nic Jonk, één van de weinige musea van Nederland opgericht door een kunstenaar en gericht op diens eigen werk. Het beheert, behoudt en presenteert een brede en gevarieerde collectie beelden, schilderkunst en opgravingen & verzamelingen van Nic Jonk in permanente opstellingen en exposeert daarnaast werk van diverse andere kunstenaars.

Openingstijden
Wo-do-vr van 11-17:00, za-zo van 13-17:00. Juli en augustus ook op dinsdag van 11 tot 17:00. Gesloten op maandag en Koningsdag. Met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn wij geopend.
Entree € 7.50. Met rondleiding door museum, beeldentuin en atelier: € 11.50.


Zie www.nicjonk.nl

 


 

Expositie "De Waterschappen in Oorlogstijd"

Vanaf 7 juli is er een nieuwe tentoonstelling in het museumgemaal Wilhelmina met de titel
"De Waterschappen in Oorlogstijd"
De frustraties, polder leeg gemaakt en de vijand zet hem weer vol. Geen diesel, stroom, kolen om het leeg te pompen, noem maar op. Alle verhalen en foto's welkom op : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het museum is alle zondagen in juli en augustus tot 15 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur    en tijdens de Leeghwaterdagen: de 1e zondag van april, mei, juni, juli, augustus en september van 11.00 tot 17.00 uur.

Tijdens het Open Monumentenweekend  op zaterdag 14 september in samenwerking met Noorderpolderhuis met toegangskaart en op zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur, vrije toegang!
U bent van harte welkom bij ons: Molendijk 9 Schermerhorn.

U kunt bij ons vandaan genieten van de Noordkustroute! Een mooie wandelroute van 1 uur (route en parkeren bij gemaal).

Inmiddels is er een aanlegsteiger ter hoogte van het bruggetje bij het Noorderpolderhuis.

 

Lees meer: https://www.museumgemaalwilhelmina.nl

 


 

Expositie in Raadhuis Graft: Gedateerd in Graft

Expositie in Raadhuis Graft: Gedateerd in Graft

Vanaf half april tot half oktober is het raadhuis in Graft weer open voor publiek. Museum In ’t Houten Huis organiseert jaarlijks een presentatie op de begane grond van dit fraaie stadhuis in renaissance bouwstijl uit 1613. Dit jaar wordt slibaardewerk met jaartallen uit de Gouden Eeuw tentoongesteld onder de noemer Gedateerd in Graft.

Houten Huis Graft KL slibaardewerk met jaartallen1
De presentatie is een onderdeel van een grote tentoonstelling die gaat over symboliek, teksten en jaartallen op dit specifieke Noord-Hollandse aardewerk. In Museum In ’t Houten Huis, vanaf deze week ook weer geopend van dinsdag tot en met zondagmiddag, komt vanaf 19 mei een tentoonstelling met de titel Symbolen voor het oprapen. Andere afgeleide presentaties zijn te zien in Museum Jan Boon (vanaf juni) in De Rijp en in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Adres: Raadhuis Graft, Raadhuisstraat 24, 1484 EN Graft

Openingstijden Raadhuis Graft:

In juli en augustus: woe tot en met zo 13 - 17 uur,
September tot en met 13 oktober: za en zo 13 - 17 uur,

 


 

Expositie Museum in 't Houten Huis: Symboliek & slibaardewerk uit Gouden Eeuw

Expositie Museum in 't Houten Huis:  Symboliek & slibaardewerk uit Gouden Eeuw
van 21 mei tot en met 27 oktober 2019

Houten Huis Slibaardewerk IMG 15501


Beeld spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Communiceren met symbolen is nog steeds dagelijkse kost en bevindt zich om ons heen, op de apps van onze smartphones en als verkeersbord in het verkeer. Museum In ’t Houten Huis duikt aan de hand van Noord-Hollands slibaardewerk uit de Gouden Eeuw in de wereld van de symboliek, met de tentoonstelling Symbolen voor het oprapen. Met een centrale plek voor slibaardewerk uit eigen collectie, aangevuld met veel bruiklenen van diverse bekende verzamelaars. Dit type keramiek is vooral opgegraven op het Schermereiland en vele voorwerpen zijn prachtig gerestaureerd.

Adres: Tuingracht 13, de Rijp.

 

 


 

Expositie: Erik Voorn

Expositie September in de Grote Kerk Schermerhorn: Werken van Erik Voorn, schilderijen.

 

In het weekend 28 / 29 september wordt expositie uitgebreid en
volgt zondag 29 september de veiling van de schilderijen.

 

Later meer info

 

Van 7 sept. t/m 29 sept. 2019.
Zaterdag van 13.00 – 17.00 uur;
Zondag van 11.00 – 17.00 uur.

 

Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn.   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   |   06 83 319 576

 

 

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

20180628 184338

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden met De Rijp. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Jan Jansz. Weltevree, Museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis.
De tentoonstelling is op de verdieping in de oude secretarie en gaat over de drie waterhelden die in De Rijp geboren zijn: Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Jan Jansz. Weltevree (1595-1657) en Jan Boon (1758-1847).
De Rijp was in de zeventiende eeuw het meest welvarende dorp van het voormalige Schermereiland. Rijper reders zoals Jan Boon hebben De Rijp met de haringvisserij en walvisvaart tot rijkdom gebracht. Dit is te zien aan de kolossale Grote Kerk en het rijk versierde raadhuis, van de hand van Jan Adriaansz. Leeghwater. En aan avonturiers zoals Jan Jansz. Weltevree die erop uit trok om de wereld te verkennen. De tentoonstelling in het raadhuis biedt een eerste kennismaking met hun verhaal en verwijst naar het museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis, zodat de bezoeker een totaalbeeld krijgt van de geschiedenis van het dorp.
Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding in het raadhuis kunt u terecht op de website www.dagjederijp.nl .

 

De VVV De Rijp is gevestigd in:

 

raadhuis

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.

Openingstijden 2019
Vanaf Goede Vrijdag 19 april 2019:

April, mei, juni, september:

ma t/m do: 12.00-15.00 uur
vrij t/m zo: 11.00-17.00 uur


Juli en Augustus:

ma t/m zo: 11.00-17.00 uur

Oktober:

zo 6 oktober: 12.00-15.00 uur


En tijdens de herfstvakanties van: (onder voorbehoud)

Regio zuid: za 12 oktober t/m zo 20 oktober 2019: 12.00-15.00 uur.
Regio noord en midden: za 19 oktober t/m zo 27 oktober 2019: 12.00-15.00 uur.

 

Let op: Gesloten van maandag 9 t/m maandag 16 september 2019 (kermis De Rijp).

Folder

VVV folder De Rijp

 

 

U kunt hier alvast onze

 

FOLDER DOWNLOADEN

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

 

De app is ontwikkeld om de vraag "wat is er op dit moment hier te doen?" te kunnen beantwoorden, vandaar dat de app volledig geo-codeerd is. Dus, één keer de gratis VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Metropool AmsterdamNationaal Landschap Laag Holland Museummolen Schermer Hart van Noord-Holland

Uit in het Land van Leeghwater

De Groene Zwaan: Kermis de Rijp

zondag 15 september 2019
Locatie: De Groene Zwaan, Rechtestraat 12-14 - De Rijp

 

De Groene Zwaan: They Shall Not Grow Old

donderdag 19 september 2019
Locatie: De Groene Zwaan, Rechtestraat 12-14 - De Rijp

 

Museumjeugduniversiteit naar De Rijp

zondag 22 september 2019
Locatie: Tuingracht 13, 1483 AP - De Rijp

 

EVENEMENTEN & EXPOSITIES

Prev Next

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden...

Lees verder...

Expositie: Erik Voorn

Expositie September in de Grote Kerk Schermerhorn: Werken van Erik Voorn, schilderijen.

 

In het weekend 28 / 29 september wordt expositie uitgebreid envolgt zondag 29 september de veiling van de schilderijen.

 

Later meer info

 

Van 7 sept. t/m 29 sept. 2019.Zaterdag van 13.00...

Lees verder...

Expositie in Raadhuis Graft: Gedateerd in Graft

Expositie in Raadhuis Graft: Gedateerd in Graft

Vanaf half april tot half oktober is het raadhuis in Graft weer open voor publiek. Museum In ’t Houten Huis organiseert jaarlijks een presentatie op de begane grond van dit fraaie stadhuis in renaissance...

Lees verder...

Expositie "De Waterschappen in Oorlogstijd"

Vanaf 7 juli is er een nieuwe tentoonstelling in het museumgemaal Wilhelmina met de titel "De Waterschappen in Oorlogstijd"De frustraties, polder leeg gemaakt en de vijand zet hem weer vol. Geen diesel, stroom, kolen om het leeg te pompen, noem...

Lees verder...

Expositie Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk

Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk presenteert nieuwe expositieDe nieuwe koers van het fraai gelegen museum en beeldentuin krijgt steeds meer glans: Tineke Hoogendam en Roy Valentijn exposeren vanaf 14 juli hun werk voor het oog van het publiek...

Lees verder...

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.