Evenementen & Exposities

Op deze pagina besteden wij graag wat extra aandacht aan speciale evenementen en exposities in het Land van Leeghwater. Voor een completer aanbod kunt u ook een kijkje nemen in onze agenda.


Expositie Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk

Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk presenteert nieuwe expositie
De nieuwe koers van het fraai gelegen museum en beeldentuin krijgt steeds meer glans: Tineke Hoogendam en Roy Valentijn exposeren vanaf 14 juli hun werk voor het oog van het publiek. Bezoekers van de Beeldentuin zullen deze zomer, dinsdag t/m zondag, aangenaam verrast worden door deze bijzondere kunst.
Op 14 juli is  de tweede expositie nieuwe stijl in Museum en Beeldentuin Nic Jonk in Grootschermer geopend. Ook deze keer is er weer een interessante kleurrijke mix te zien: Tineke Hoogendam toont zowel schilderijen als prachtige beelden en Outsider Art kunstenaar Roy Valentijn verrast met schilderijen in een zeer kleurrijk palet.

Outsider Art heeft een vaste plek gekregen in het museum. Deze kunststroming is steeds beter een podium aan het veroveren in de gevestigde kunstgalerieën en verdient een plek in de Nederlandse museumcollecties. De opening van het Outsider Art museum bij de Hermitage in Amsterdam speelt daar een positieve rol in.
De makers zijn vaak mensen die maatschappelijk niet zo gezien worden; ze zijn niet ‘besmet’ met de artistieke, culturele trends. De bezoeker stapt hier een compleet nieuwe wereld binnen en wordt meegenomen in de wilde achtbaan van deze kunstenaars.

Tineke Hoogendam werkt met keramiek en brons en maakt schilderijen en balanceert daarin tussen uitersten als vreugde en verdriet – ze probeert een evenwicht te vinden tussen vorm, kleur en verbeelding en is op zoek naar de balans tussen eenvoud en zeggingskracht.

Roy Valentijn exposeerde onder andere in Enkhuizen, Amsterdam, Hoorn en nu in Grootschermer. Banksy, Brood, Appel & Kandinsky lijken zijn inspiraties. Of juist niet? In ieder geval is het resultaat, in eigen woorden, een Sub-Fantalistische stijl. 'Een stijl die bedoelt is om mensen zelf te laten bepalen wat zij waarnemen, vernieuwing en kleur aan te brengen bij de mensen.' Waarvan akte.

Parel van Noord-Holland
Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk exploiteert sinds enige tijd Museum en Beeldentuin Nic Jonk, één van de weinige musea van Nederland opgericht door een kunstenaar en gericht op diens eigen werk. Het beheert, behoudt en presenteert een brede en gevarieerde collectie beelden, schilderkunst en opgravingen & verzamelingen van Nic Jonk in permanente opstellingen en exposeert daarnaast werk van diverse andere kunstenaars.

Openingstijden
Wo-do-vr van 11-17:00, za-zo van 13-17:00. Juli en augustus ook op dinsdag van 11 tot 17:00. Gesloten op maandag en Koningsdag. Met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn wij geopend.
Entree € 7.50. Met rondleiding door museum, beeldentuin en atelier: € 11.50.


Zie www.nicjonk.nl

 


 

Expositie "De Waterschappen in Oorlogstijd"

Vanaf 7 juli is er een nieuwe tentoonstelling in het museumgemaal Wilhelmina met de titel
"De Waterschappen in Oorlogstijd"
De frustraties, polder leeg gemaakt en de vijand zet hem weer vol. Geen diesel, stroom, kolen om het leeg te pompen, noem maar op. Alle verhalen en foto's welkom op : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het museum is alle zondagen in juli en augustus tot 15 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur    en tijdens de Leeghwaterdagen: de 1e zondag van april, mei, juni, juli, augustus en september van 11.00 tot 17.00 uur.

Tijdens het Open Monumentenweekend  op zaterdag 14 september in samenwerking met Noorderpolderhuis met toegangskaart en op zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur, vrije toegang!
U bent van harte welkom bij ons: Molendijk 9 Schermerhorn.

U kunt bij ons vandaan genieten van de Noordkustroute! Een mooie wandelroute van 1 uur (route en parkeren bij gemaal).

Inmiddels is er een aanlegsteiger ter hoogte van het bruggetje bij het Noorderpolderhuis.

 

Lees meer: https://www.museumgemaalwilhelmina.nl/

 


 

Expositie Typografiek en glaskunst in Dorpskerk Grootschermer

Laatste expositie dit seizoen in Dorpskerk Grootschermer: Typografiek en glaskunst in Grootschermer. 

Zaterdag 3 augustus 2019 start de derde, en tevens laatste, expositie van deze zomer in de Dorpskerk Grootschermer. Dit keer exposeren Dick Berendes en Harm Noordhoorn met hun ‘typografieken’, samen met Simone Tuinenburg met haar glaskunst. De expositie wordt op 3 augustus om 16.30 uur officieel geopend. Alle belangstellenden zijn van harte welkom. Dick Berendes 3

Dick Berendes en Harm Noordhoorn zijn beide grafische kunstenaars. Zij noemen hun werk ‘typografiek’; een combinatie van typografie (tekstvormgeving) en grafiek (kunst op basis van druktechnieken). Dick is na zijn opleiding op de grafische school in Amsterdam begonnen als zetter/drukker waardoor de grafische technieken geen geheimen meer voor hem hebben. Later, als grafische vormgever, ontdekt hij ook de artistieke mogelijkheden van het oude drukkersvak. De letters vormen de belangrijkste bouwstenen voor het maken van grafiek, los van hun leesfunctie zijn het mooie grafische vormen.

 

 

 

 

 

Harm Noordhoorn Shaun

 

Harm creëert met oorspronkelijke grafische technieken en materialen een expressie van nu. In zijn werk hanteert hij vaak de kleurstelling van de klassieke avant-garde; zwart, rood en wit. Zo trekt hij een lijn van de vernieuwende kunststromingen van honderd jaar geleden naar het heden. In de ‘druksels’ van Harm zit regelmatig een knipoog, die geestigheid maakt ze luchtig en toegankelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simone Tuinenburg Drie op een rij klein

Simone Tuinenburg werkt momenteel werkt vooral met glas. Na 3 jaar glas-gieten op een werkplaats kreeg ze de behoefte aan een techniek, waar ze in haar eigen atelier mee kon werken en is ze begonnen met glasfusing en zandstralen. Simone gaat de uitdaging aan om in deze technieken opnieuw haar eigen vorm te vinden. Haar bomen staan voor verandering en opnieuw beginnen. Zij vindt het een bijzonder contrast: “Niets blijft hetzelfde maar de cyclus gaat altijd door.”

De expositie duurt van 3 augustus t/m 1 september 2019 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur, evenals de monumentale dorpskerk, vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk.  

Voor meer informatie: www.dorpskerkgrootschermer.nl

 


 

Kleurrijk de Rijp

Kleurrijk De Rijp

Kleurrijk De Rijp posterVan maandag 1 juli - woensdag 31 juli.
Doorlopende exposities en Mexicaans eten en drinken
Expositie werken Luis Filcer op 10 locaties: Museum In 't Houten Huis, Museum Jan Boon, Grote Kerk, Raadhuis De Rijp, Raadhuis Graft, Wapen van Munster, Restaurant Bij Ernst, Koffie & Lekkers, Restaurant De Reghter en Lunchroom De Walvis. De elfde locatie, De Groene Zwaan, is op zondag 14 juli open voor bezichtiging muurschilderingen.

De deelnemende horeca heeft een Mexicaans gerecht en/of drankje op de kaart/buiten de kaart om.

Zondag 28 juli
Dinnershow
Dinnershow in Hotel De Rijper Eilanden. Concert door Trio Nadjazzda. Nadja Filtzer en twee instrumentalisten brengen Mexicaanse, Braziliaanse en Argentijnse muziek, jazz, Franse en Nederlandse chansons. Ook met Russische en Jiddische liedjes geïnspireerd op de favoriete muziek van Nadja's vader Luis Filcer.
Aanvang 17.00 uur. Toegang tot concert en driegangen diner 27,50 euro. Zonder diner: 12,50 euro.

Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


 

Expositie in Raadhuis Graft: Gedateerd in Graft

Expositie in Raadhuis Graft: Gedateerd in Graft

Vanaf half april tot half oktober is het raadhuis in Graft weer open voor publiek. Museum In ’t Houten Huis organiseert jaarlijks een presentatie op de begane grond van dit fraaie stadhuis in renaissance bouwstijl uit 1613. Dit jaar wordt slibaardewerk met jaartallen uit de Gouden Eeuw tentoongesteld onder de noemer Gedateerd in Graft.

Houten Huis Graft KL slibaardewerk met jaartallen1
De presentatie is een onderdeel van een grote tentoonstelling die gaat over symboliek, teksten en jaartallen op dit specifieke Noord-Hollandse aardewerk. In Museum In ’t Houten Huis, vanaf deze week ook weer geopend van dinsdag tot en met zondagmiddag, komt vanaf 19 mei een tentoonstelling met de titel Symbolen voor het oprapen. Andere afgeleide presentaties zijn te zien in Museum Jan Boon (vanaf juni) in De Rijp en in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Adres: Raadhuis Graft, Raadhuisstraat 24, 1484 EN Graft

Openingstijden Raadhuis Graft:

Van 14 april t/m juni: za en zo 13 - 17 uur,
In juli en augustus: woe tot en met zo 13 - 17 uur,
September tot en met 13 oktober: za en zo 13 - 17 uur,

 


 

Expositie Museum in 't Houten Huis: Symboliek & slibaardewerk uit Gouden Eeuw

Expositie Museum in 't Houten Huis:  Symboliek & slibaardewerk uit Gouden Eeuw
van 21 mei tot en met 27 oktober 2019

Houten Huis Slibaardewerk IMG 15501


Beeld spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Communiceren met symbolen is nog steeds dagelijkse kost en bevindt zich om ons heen, op de apps van onze smartphones en als verkeersbord in het verkeer. Museum In ’t Houten Huis duikt aan de hand van Noord-Hollands slibaardewerk uit de Gouden Eeuw in de wereld van de symboliek, met de tentoonstelling Symbolen voor het oprapen. Met een centrale plek voor slibaardewerk uit eigen collectie, aangevuld met veel bruiklenen van diverse bekende verzamelaars. Dit type keramiek is vooral opgegraven op het Schermereiland en vele voorwerpen zijn prachtig gerestaureerd.

Adres: Tuingracht 13, de Rijp.

 

 


 

Expositie Frea May en Martin Griek in Dorpskerk Grootschermer

Expositie in de Dorpskerk Grootschermer:  Frea May en Martin Griek

Schilderijen en beelden

Zaterdag 6 juli 2019 start de tweede expositie van deze zomer in de Dorpskerk Grootschermer.

Frea May en Martin Griek exposeren gezamenlijk hun schilderijen en beelden. De expositie wordt op 6 juli om 15.30 uur officieel geopend door Willem Messchaert uit Kolhorn. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

 Frea May

Frea May past verschillende schildertechnieken toe zoals olieverf, acryl, pastel, aquarel en gemengde technieken. Haar visie op de wereld verbeeld zij in verschillend werk, zowel qua onderwerp, materiaalgebruik als werkwijze. Voor Frea is schilderen iets wat uitstijgt boven het logisch begrijpelijke en direct waarneembare. Kortom een middel om achter de dingen te kijken waar misschien niets of misschien alles is. Een persoonlijke ervaring, emotie of gebeurtenis vormt vaak de aanleiding voor een nieuwe schilderij. Kleurkracht, een natuurlijke ingetogenheid, harmonie, evenwicht en een spannende expositie bepalen het beeld. Frea ziet haar werk als “het mooiste vak van de wereld”.

 

 

 

 

Martin Griek BedachtzaamMartin Griek exposeert met zijn werk in steen. Voor zijn beelden laat Martin zich inspireren door de natuur en door het karakter van de steen waarmee hij werkt. De vormen zijn rond, vloeiend en glad en daarbij zo helder mogelijk. Door de voorkeur voor hardere steensoorten zoals marmer en hardsteen, zijn de beelden over het algemeen geschikt om buiten geplaatst te worden.
Martin was tot 2010 docent beeldende vorming in het voorgezet onderwijs. Sinds hij is gestopt met lesgeven, en er rust kwam om tijd te besteden aan eigen creatief werk, is hij dagelijks aan het beeldhouwen.

 

De expositie duurt van 6 t/m 28 juli 2019 en is elke zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk. Voor meer informatie zie www.dorpskerkgrootschermer.nl.

 

 

Voor meer informatie: www.dorpskerkgrootschermer.nl

 


 

Expositie: Erik Voorn

Expositie September in de Grote Kerk Schermerhorn: Werken van Erik Voorn, schilderijen.

 

In het weekend 28 / 29 september wordt expositie uitgebreid en
volgt zondag 29 september de veiling van de schilderijen.

 

Later meer info

 

Van 7 sept. t/m 29 sept. 2019.
Zaterdag van 13.00 – 17.00 uur;
Zondag van 11.00 – 17.00 uur.

 

Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn.   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   |   06 83 319 576

 

 

Expositie: Loet van Veen en Willy Tol

Expositie Augustus in de Grote Kerk Schermerhorn: Werken van Loet van Veen, brons en Willy Tol, schilderijen.

 

Loet v Veen
Extra:

zaterdag 24 augustus en 25 augustus

Kunstroute Schermer door het Cultuurplatform Schermer: meerdere kunstenaars

 

 

Van 3 aug. t/m 25 aug. 2019.
Zaterdag van 13.00 – 17.00 uur;
Zondag van 11.00 – 17.00 uur.

 

Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn.   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   |   06 83 319 576

 

 

 

 

Expositie: "De Steenvrouwen" uit Hoorn

Expositie Juli in de Grote Kerk Schermerhorn: Beeldhouwgroep van 12 kunstenaars: “De steenvrouwen” uit Hoorn,

 

 desteenvrouwe

De passie van de Steenvrouwen is het maken van beelden in steen. Zij beeldhouwen in verschillende steensoorten, zoals bijvoorbeeld marmer, dolomiet, kalksteen, hardsteen, speksteen, albast en serpentijn.

Het beeldhouwcollectief “De Steenvrouwe” werd in 1998 opgericht en bestaat uit maximaal 10 leden. Ze werken minimaal eenmaal in de week gezamenlijk in hun atelier in Venhuizen en soms individueel op de andere dagen. Naast hard werken zijn ze betrokken bij elkaar en hebben vooral veel plezier.

Ieder ontwikkelt een eigen stijl en heeft voorkeuren voor abstract, gestileerd, figuratief of combinaties daarvan.

Meer info: http://www.desteenvrouwe.nl/

 

Van 6 juli t/m 28 juli 2019.
Zaterdag van 13.00 – 17.00 uur;
Zondag van 11.00 – 17.00 uur.

 

Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn.   |   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   |   06 83 319 576

 

 

De VVV De Rijp is gevestigd in:

 

raadhuis

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.

Openingstijden 2019
Vanaf Goede Vrijdag 19 april 2019:

April, mei, juni, september:

ma t/m do: 12.00-15.00 uur
vrij t/m zo: 11.00-17.00 uur


Juli en Augustus:

ma t/m zo: 11.00-17.00 uur

Oktober:

zo 6 oktober: 12.00-15.00 uur


En tijdens de herfstvakanties van: (onder voorbehoud)

Regio zuid: za 12 oktober t/m zo 20 oktober 2019: 12.00-15.00 uur.
Regio noord en midden: za 19 oktober t/m zo 27 oktober 2019: 12.00-15.00 uur.

 

Let op: Gesloten van maandag 9 t/m maandag 16 september 2019 (kermis De Rijp).

Folder

VVV folder De Rijp

 

 

U kunt hier alvast onze

 

FOLDER DOWNLOADEN

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

 

De app is ontwikkeld om de vraag "wat is er op dit moment hier te doen?" te kunnen beantwoorden, vandaar dat de app volledig geo-codeerd is. Dus, één keer de gratis VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Metropool AmsterdamNationaal Landschap Laag Holland Museummolen Schermer Hart van Noord-Holland

Uit in het Land van Leeghwater

Cartouche presenteert: TIHMS

woensdag 24 juli 2019
Locatie: Grote Kerk, Grote Dam 6 - De Rijp

 

Bric & Brac curiosa & Rommelmarkt

zaterdag 27 juli 2019
Locatie: Noordervaart 168, 1841 JD - Stompetoren

 

Taxateur Arie Molendijk komt naar de Rijp

zaterdag 27 juli 2019
Locatie: Kleine Dam 1, 1483 BJ - De Rijp

 

EVENEMENTEN & EXPOSITIES

Prev Next

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden...

Lees verder...

Expositie: "De Steenvrouwen" uit Hoorn

Expositie Juli in de Grote Kerk Schermerhorn: Beeldhouwgroep van 12 kunstenaars: “De steenvrouwen” uit Hoorn,

 

 

De passie van de Steenvrouwen is het maken van beelden in steen. Zij beeldhouwen in verschillende steensoorten, zoals bijvoorbeeld marmer, dolomiet, kalksteen, hardsteen, speksteen, albast en...

Lees verder...

Expositie: Loet van Veen en Willy Tol

Expositie Augustus in de Grote Kerk Schermerhorn: Werken van Loet van Veen, brons en Willy Tol, schilderijen.

 

Extra:

zaterdag 24 augustus en 25 augustus

Kunstroute Schermer door het Cultuurplatform Schermer: meerdere kunstenaars

 

 

Van 3 aug. t/m 25 aug. 2019.Zaterdag van 13.00 – 17.00 uur;Zondag...

Lees verder...

Expositie: Erik Voorn

Expositie September in de Grote Kerk Schermerhorn: Werken van Erik Voorn, schilderijen.

 

In het weekend 28 / 29 september wordt expositie uitgebreid envolgt zondag 29 september de veiling van de schilderijen.

 

Later meer info

 

Van 7 sept. t/m 29 sept. 2019.Zaterdag van 13.00...

Lees verder...

Expositie Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk

Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk presenteert nieuwe expositieDe nieuwe koers van het fraai gelegen museum en beeldentuin krijgt steeds meer glans: Tineke Hoogendam en Roy Valentijn exposeren vanaf 14 juli hun werk voor het oog van het publiek...

Lees verder...

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.