Evenementen & Exposities

Op deze pagina besteden wij graag wat extra aandacht aan speciale evenementen en exposities in het Land van Leeghwater. Voor een completer aanbod kunt u ook een kijkje nemen in onze agenda.


Museum Jan Boon toont maquette nieuwe ontmoetingsplek De Rijp

Museum Jan Boon toont maquette nieuwe ontmoetingsplek De Rijp

Het zou deze bijna vergeten historische plek een wezenlijk onderdeel van het oude dorp kunnen laten worden. De beslotenheid van de ring heeft alle potentie voor een nieuwe ontmoetingsplek, zowel voor Rijpers als toeristen. De gashouderring van de voormalige gasfabriek in De Rijp, aan de Meelzak, nu nog verstopt onder de parkeerplaats, zou het oude centrum een enorm positieve vibe geven. Kunstenares Joyce Ennik uit De Rijp heeft een maquette gemaakt van de gashouderring, waarbij het industrieel erfgoed in een halve cirkel wordt omringd door bomen. De maquette is in de maand september te zien in Museum Jan Boon. Museum Jan Boon is elke zaterdag en zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.

Toen Joyce Ennik werd gevraagd of zij dit jaar zou willen exposeren in Museum Jan Boon, kwam zij op het idee om niet haar toonaangevende kunst –haar werk is regelmatig te zien in musea in binnen-en buitenland- te exposeren, maar een maquette van de gashouderring te maken. Na het zien van de afgegraven fundering zag zij een readymade kunstwerk; een object dat inspireert voor kleine optredens, muziekpresentaties, een ontmoetingsplek die uitnodigt te gaan zitten. Ook voor mensen van buitenaf die het oude dorp komen bezoeken. Joyce: ‘Het maken van de maquette is voor mij een leuk uitstapje tussen het maken van mijn normale werk door. Mooi om na al die jaren aandacht te kunnen besteden aan een bijna vergeten stuk historie van De Rijp waar ik me indertijd voor heb ingezet om het te behouden. Op vakantie in het buitenland ben ik vaak gefascineerd door oude Romeinse arena’s. Mensen zoeken elkaar door de eeuwen heen op in omringende ruimtes. Maar ook hedendaagse kunstenaars, zoals André Volten heeft een zitring ontworpen bij de Stopera in Amsterdam. Ik denk dat de gashouderring een wezenlijk deel van het hart van het dorp kan worden. Een echte ontmoetingsplek.‘

Museum Jan Boon expo Joyce beeld 1

Foto 1: De maquette van de gashouderring, in september te zien in Museum Jan Boon in De Rijp.

 Museum Jan Boon is de juiste locatie om de maquette te laten zien. Want tien jaar na de ingebruikname van de gasfabriek (1867) nam de Maatschappij tot Bevordering van Nijverheid in De Rijp –de nalatenschap van Jan Boon- het bedrijf over en exploiteerde dit met succes. Het kwam maar weinig voor dat zo’n relatief kleine plaats kon beschikken over ‘stadsgas’. De gemeente werd een grote afnemer. Het gas werd gebruikt voor straatverlichting en de verlichting van enkele gemeentelijke gebouwen. Het ging zo goed met de gasfabriek, dat in 1901 een nieuwe fabriek werd neergezet. In 1959 fuseerden de plaatselijke gasfabrieken tot een regionaal gasbedrijf en werd de fabriek verkocht aan het Regionale Gasbedrijf Zaanstreek-Waterland. Daarmee sloot de fabriek in De Rijp. De gebouwen zijn daarna gesloopt. Tot vandaag aan toe wordt er regelmatig door lokale sociaal-culturele instellingen een beroep gedaan op het fonds dat Jan Boon ter beschikking heeft gesteld.

Museum Jan Boon is gevestigd in Het Walhuis. De ingang van het museum bevindt zich aan de Rechtestraat, tussen de percelen 146 en 148. Gratis entree en gratis Jan Boon wandelroute (zolang de voorraad strekt). www.museumjanboon.nl. Kijk voor actuele informatie op de Facebookpagina.

 

Museum Jan Boon expo Joyce beeld 2 Foto 2: Kunstenaar Joyce Ennik, maker van de maquette. Zij wist in 1992 deze fundering van de gasbriek te redden van sloop. Diverse betrokken partijen scharen zich achter haar plan om de ring weer zichtbaar te maken en voor te dragen voor de status beschermd industrieel erfgoed.

Foto’s: Kees de Gooijer

 

www.museumjanboon.nl Kijk voor actuele informatie op de Facebookpagina.

 

 

Expositie: "De Koeien van Weeshoff"

De Koeien van Weeshoff.
 In de galerij van het museum zijn koeien te zien van onder andere Hendrik Weeshoff (1830-1860), huisschilder van beroep. Te zien van 3 augustus t/m 28 oktober.

Onze collectie bevat veel werk van Hendrik Weeshoff. Het zijn vooral tekeningen. We hebben een selectie gemaakt van koeien en stieren uit de periode 1843 tot 1851.
In de hal voor de expositieruimte en in de vaste collectie is ook werk te zien van Klaas Weeshoff, onder andere de ´Prijskoe in de Schermerhorn´.
Daarnaast zijn in de voorhal nog enkele koeien te zien op tegels, een schoolplaat en oude foto’s.
Getekende koeien Weeshoff
Ga ook naar Alkmaar
Met deze expositie sluit het museum aan bij de tentoonstelling ´De Koe, het grazen voorbij´ in Stedelijk Museum Alkmaar. Fotograaf Hans van der Meer onderzoekt in deze tentoonstelling de nieuwe werkelijkheid van de melkveehouderij als productiebedrijf. Waar men in het Stedelijk Museum Alkmaar kijkt naar de toekomst van de koe, blikt het museum met de koeien van Weeshoff terug in de tijd, waarbij het nog niet ging om de productieve eigenschappen maar de koe beoordeeld werd op zijn uiterlijke schoonheid.

Korting
Beide tentoonstellingen zijn in combinatie met elkaar te bezoeken. Na vertoon van een entreeticket van Museum In ’t Houten Huis kan met een korting (€ 8,00 i.p.v. € 12,00) de tentoonstelling in Alkmaar bezocht worden.

Openingstijden museum:

augustus dinsdag t/m zondag 11 - 17 uur
Van 1 september t/m 16 oktober dinsdag t/m zondag 13 - 17 uur
Van 17 oktober t/m 14 april zondag 13 - 17 uur

Museum In 't Houten Huis
Tuingracht 13
1483 AP De Rijp
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
W. www.houtenhuis.nl

 

De drie Rijper Waterhelden

Waterhelden in hoofdrol in raadhuis De Rijp

20180628 184338

De Rijper geschiedenis is in een overzichtelijke tentoonstelling in beeld gebracht aan de hand van de drie lokale waterhelden: Jan Adriaansz. Leeghwater, Jan Jansz. Weltevree en Jan Boon. Deze historische figuren zijn onlosmakelijk verbonden met De Rijp. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Jan Jansz. Weltevree, Museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis.
De tentoonstelling is op de verdieping in de oude secretarie en gaat over de drie waterhelden die in De Rijp geboren zijn: Jan Adriaansz. Leeghwater (1575-1650), Jan Jansz. Weltevree (1595-1657) en Jan Boon (1758-1847).
De Rijp was in de zeventiende eeuw het meest welvarende dorp van het voormalige Schermereiland. Rijper reders zoals Jan Boon hebben De Rijp met de haringvisserij en walvisvaart tot rijkdom gebracht. Dit is te zien aan de kolossale Grote Kerk en het rijk versierde raadhuis, van de hand van Jan Adriaansz. Leeghwater. En aan avonturiers zoals Jan Jansz. Weltevree die erop uit trok om de wereld te verkennen. De tentoonstelling in het raadhuis biedt een eerste kennismaking met hun verhaal en verwijst naar het museum Jan Boon en Museum in ’t Houten Huis, zodat de bezoeker een totaalbeeld krijgt van de geschiedenis van het dorp.
Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding in het raadhuis kunt u terecht op de website dagjederijp .

 

Tegels kijken in het Grafter Raadhuis

Tegels van de wand

Van 14 april t/m 14 oktober te zien in het Grafter raadhuis de tentoonstelling: Tegels van de wand, 17de t/m 19de eeuwse tegels uit Graft en De Rijp.

Kindertegel met tollende jongen

Museum In ’t Houten Huis organiseert jaarlijks een kleine tentoonstelling op de begane grond van het Grafter raadhuis. De thema’s van de tentoonstellingen hebben meestal een relatie met de geschiedenis van Graft en omgeving.
Dit jaar is er gekozen voor tegels die grotendeels op de wanden van de huizen in Graft en De Rijp hebben gezeten.

Het museum heeft een behoorlijke collectie tegels en tegeltableaus in zijn bezit.
Een tiental prachtige tableaus hangt in de vaste collectie, maar de meeste tegels en veel tableaus bevinden zich in het depot.
Met name deze collectie willen wij graag aan een groter publiek tonen.
De meeste tegels zijn vervaardigd in de periode 1600 – 1800.

De tegels die te zien zijn vertonen een enorme verscheidenheid aan decoraties: Herders, Bijbelse verhalen, kinderspelen, dieren, landschappen, schepen, bloemen en vruchten, u zult het allemaal tegenkomen.

Op een klein paneel wordt uitleg gegeven hoe tegels vroeger en nog steeds handmatig vervaardigd worden.

U bent van harte uitgenodigd om deze Tegels van de wand te komen bekijken.

 

Openingstijden raadhuis Graft:
Vanaf 14 april t/m juni: zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur
Juli en augustus: woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.
September t/m 14 oktober zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

 

Locatie : Grafter raadhuis, Raadhuisstraat 22, 1484 Graft.

Meer info: www.houtenhuis.nl

Expositie Jan Kieft

Museum in 't Houten Huis

JAN KIEFT (1798-1870) - Schilder en Schutter
Museum In ’t Houten Huis besteedt in de zomerexpositie aandacht aan de Rijper portretschilder Jan Kieft (1798-1870).

Zelfportret Jan Kieft
Al vóór 1700 woonden de Kievitenfamilie in De Rijp. De naam Kievit onderging een verbastering naar Kieft. Jan werd als zoon van Jan Jansz. Kieft en Trijntje Fiers op 10 juli 1798 geboren, deze zomer dus 220 jaar geleden.

Het talent van Jan junior werd ontwikkeld als leerling van Thomas Ferdinand Joseph Bianchi, portretschilder te Amsterdam. Jan zocht zijn geluk en werk in diverse plaatsen: in 1822 te Amsterdam, in 1824 te De Rijp, in 1834 te Maarssen, in de periode 1835 – 1837 te Utrecht, en vanaf 1838 weer in Amsterdam. Een studiereis naar België en Duitsland maakte hij in 1828.

In augustus 1831 heeft Jan Kieft als lid van de Schutterij in De Rijp de tiendaagse veldtocht meegemaakt. De opstand van de Belgen werd snel onderdrukt, maar de militaire inbreng van Jan is niet bekend. Wel leverde de veldtocht Jan werk op; in 1831 heeft hij verschillende hoge officieren geportretteerd. Bijvoorbeeld is generaal der Infanterie Gijsbertus Martinus Cort Heijligers (1770-1849) op het doek vastgelegd.

Jan Kieft staat bekend als een zeer bekwaam portretschilder en schilder van figuurstukken; landschappen, waarin figuren het hoofdmotief vormen. In 1839 werd hij tot lid benoemd van de Amsterdamse Academie.
Uit zijn huwelijk met de veertien jaar jongere Henrietta Stephina Bresser werden een dochter en drie zoons geboren. Jan overleed op 72-jarige leeftijd op 20 december 1870 te Amsterdam.

Van de vele werken van Kieft is het portret van Jan Boon jr. het meest bekend in De Rijp. Jan Boon was de laatste reder in het dorp en liet, kinderloos, zijn bezittingen na in een Maatschappij ter bevordering van de nijverheid, later de Stichting Jan Boon.
De beroemde Beemsterling Jacobus Bouman, agrariër, historicus en grondlegger van de Hollandse Maatschappij van Landbouw, is ook door Jan Kieft geportretteerd, evenals zijn ouders en vrouw Aaltje Olij.

Museum In ’t Houten Huis heeft in haar collectie ook diverse werken van Kieft. Vorig jaar zomer heeft een schenking plaats gevonden van de portretten van Maria Elisabeth Kemper en Gerrit Ruyter (Beemster familie).

Het recent gerestaureerde zelfportret van Jan Kieft, in militair uniform, is in de expositie te bewonderen, evenals de bruiklenen van verschillende musea en particulieren.
De tentoonstelling in Museum In ’t Houten Huis duurt van 3 juni t/m 28 oktober 2018.

Openingstijden museum:
Juni t/m augustus: di t/m zo 11 – 17 uur
September t/m 15 oktober: di t/m zo 13 – 17 uur.
Vanaf 16 oktober : zondag 13 – 17 uur

Museum In 't Houten Huis, Tuingracht 13, 1483 AP De Rijp
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W. www.houtenhuis.nl

 

Expositie Jan Boon in Museum het Walhuis

walhuisMuseum Jan Boon in gebouw 'het Walhuis' in de Rijp: 

Jan Boon Junior (1758-1847).

Jan Boon was de laatste telg uit de doopsgezinde familie Boon die behoorde tot een van de belangrijkste reders- en koopmansgeslachten uit de Rijp.

Als Rijper notabelen oefenden zo’n tiental van deze geslachten door hun economisch overwicht een grote invloed uit op alle terreinen van het maatschappelijk leven waardoor de arbeiders-klasse en middenstand zeer afhankelijk van hen waren. Enkele andere namen in dit verband zijn die van de familie Bek en Beets.

Walhuis
Na ruim 100 jaar leegstand werd in 1983 besloten de voormalige schuur achter het pand van de Maatschappij - het Walhuis (1725) - te restaureren en daar een sociaal culturele bestemming aan te geven. De documenten die tijdens de restauratie werden aangetroffen hebben, gezamenlijk met stukken die in het pand van de Maatschappij aanwezig waren, inmiddels een betere bestemming gekregen. Om nu alles in goede staat te houden zijn de documenten in het streekarchief te Alkmaar ondergebracht en worden de kaarten bewaard in de klimaatkamer van Museum In ’t Houten Huis.

Open elk weekend  t/m 30 december 2018 op Zaterdag en Zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

 

 Adres: Rechtestraat 146 achter, 1483 BG De Rijp.

Midwinterfeest De Rijp op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018

De Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp organiseert op  zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 alweer het negende Midwinterfeest. Na het overweldigende succes van de vorige edities, wordt u ook nu weer van harte uitgenodigd dit geweldige feest te bezoeken. Opnieuw zal een groot aantal verenigingen, groepen en individuele deelnemers de gelegenheid worden geboden om te laten zien wat zij in huis hebben.

Het programma zal ook nu weer een grote variatie aan muzikale, kunstzinnige en culturele optredens omvatten waarbij verschillende locaties in het centrum van het dorp ook nu weer de deuren openzetten om de bezoekers

hartelijk te ontvangen.

De prachtige dorpskern, het oudste gedeelte van De Rijp wordt, zoals tijdens de vorige edities, het decor voor de kerstmarkt. Het feestterrein, bevolkt door burgers en buitenlui in nostalgische kleding, zal het aanzien geven van een dorp  in de Leeghwater tijd en de periode van Jan Boon.

Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website van Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp.

De VVV De Rijp is gevestigd in:

 

raadhuis

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp

 

Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.

Openingstijden 2018

Vanaf Goede Vrijdag 30 maart 2018:

 

Maart, april, mei, juni, september:

ma t/m do: 12.00-15.00 uur
vrij t/m zo: 11.00-17.00 uur


Juli en Augustus:

ma t/m zo: 11.00-17.00 uur

 

Oktober:

zo 7 oktober: 12.00-15.00 uur


En tijdens de herfstvakanties van:

Regio zuid: za 13 oktober t/m zo 21 oktober 2018: 12.00-15.00 uur.
Regio noord en midden: za 20 oktober t/m zo 28 oktober 2018: 12.00-15.00 uur.

 

Let op: Gesloten van maandag 10 t/m maandag 17 september (kermis De Rijp).

Folder

VVV folder De Rijp

 

 

U kunt hier alvast onze

 

FOLDER DOWNLOADEN

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

 

De app is ontwikkeld om de vraag "wat is er op dit moment hier te doen?" te kunnen beantwoorden, vandaar dat de app volledig geo-codeerd is. Dus, één keer de gratis VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Metropool AmsterdamNationaal Landschap Laag Holland Museummolen Schermer Hart van Noord-Holland

Uit in het Land van Leeghwater

Starnmeer 375 jaar: De Agrarische Dag

zaterdag 22 september 2018
Locatie: Graftdijkerweg 2a - Starnmeer

 

Bezichtiging Raadhuis Grootschermer

zaterdag 22 september 2018
Locatie: Raadhuis Grootschermer - Grootschermer

 

Bezichtiging Raadhuis Grootschermer

zondag 23 september 2018
Locatie: Raadhuis Grootschermer - Grootschermer

 

EVENEMENTEN & EXPOSITIES

Prev Next

Expositie: "De Koeien van Weeshoff"

De Koeien van Weeshoff. In de galerij van het museum zijn koeien te zien van onder andere Hendrik Weeshoff (1830-1860), huisschilder van beroep. Te zien van 3 augustus t/m 28 oktober. Onze collectie bevat veel werk van Hendrik Weeshoff. Het zijn...

Lees verder...

Expositie Jan Boon in Museum het Walhuis

Museum Jan Boon in gebouw 'het Walhuis' in de Rijp: 

Jan Boon Junior (1758-1847).

Jan Boon was de laatste telg uit de doopsgezinde familie Boon die behoorde tot een van de belangrijkste reders- en koopmansgeslachten uit de Rijp.

Als Rijper notabelen oefenden zo’n...

Lees verder...

Midwinterfeest De Rijp op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018

De Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp organiseert op  zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 alweer het negende Midwinterfeest. Na het overweldigende succes van de vorige edities, wordt u ook nu weer van harte uitgenodigd dit geweldige feest te bezoeken. Opnieuw...

Lees verder...

Tegels kijken in het Grafter Raadhuis

Tegels van de wand

Van 14 april t/m 14 oktober te zien in het Grafter raadhuis de tentoonstelling: Tegels van de wand, 17de t/m 19de eeuwse tegels uit Graft en De Rijp.

Museum In ’t Houten Huis organiseert jaarlijks een kleine tentoonstelling...

Lees verder...

Expositie Jan Kieft

Museum in 't Houten Huis

JAN KIEFT (1798-1870) - Schilder en SchutterMuseum In ’t Houten Huis besteedt in de zomerexpositie aandacht aan de Rijper portretschilder Jan Kieft (1798-1870).

Al vóór 1700 woonden de Kievitenfamilie in De Rijp. De naam Kievit...

Lees verder...

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.