Webcam De Rijp: KIJK !

Majolica 2, tentoonstelling

Museum in 't Houten Huis

MAJOLICA 2: Noord- Nederlandse majolica uit de Gouden Eeuw
U ziet een selectie uit de grootste collectie majolica uit Noord-Nederland. De belangrijke, meest voorkomende thema's hebben we een eigen kabinet gegeven en staan verspreid door het hele museum. Leidraad is het meerjarig onderzoek dat Pieter Tichelaar naar majolica heeft verricht.

We vertellen iets over de productiemethode, de relatief korte bloeitijd en de route die majolica heeft afgelegd via Antwerpen naar Nederland.

 

Bodemvondsten in het Schermereiland
In de gemeente Alkmaar ligt ingeklemd tussen Beemster en Schermer het veengebied Schermer
eiland, met o.a. de dorpen De Rijp, Graft, Noordeinde en Grootschermer.Dit gebied is voor Nederland een belangrijk vondstgebied voor majolica en slib- en krasaardewerk. In de Gouden Eeuw was het Schermereiland een rijke streek. In de huizen van de gegoede stand werd gepronkt met het gekleurde majolica. Op het platteland is deze kunstuiting langer volgehouden dan in de stad.
Wellicht is het gebruik van de ‘zomerstal’ met een uitdragerij aan borden en ander ‘pronkgoed’ in de dars daar debet aan. Scherven van gebroken aardewerk werden gebruikt om slootkanten te verstevigen. In de veengrond zijn de aardewerkresten goed bewaard gebleven om nu als bodemvondsten weer gerestaureerd te worden. Uit de vroege 17e eeuw zijn hele, onbeschadigde schotels een zeldzaamheid.

Wat is majolica?
Majolica is de naam voor een grof en bros soort keramiek, gemaakt van gebrande klei, met een bontgekleu
rde beschildering van glazuur. De naam majolica is een verbastering van het Spaanse Mallorca, een eiland in de Middellandse Zee en het middeleeuwse centrum voor de productie van dat type aardewerk. In een gleibakkerij werken vaklui in drie
disciplines samen: de kleivormer, de keramiekbakker en de glazuurschilder. Na het vormen en bakken van de kleiproducten, meestal schotels, worden deze bedekt met tinglazuur, alleen aan de bovenkant. Het tamelijk giftige, maar goedkopere, loodglazuur wordt gebruikt aan de onderkant. Het glazuur in kleuren voor de afbeeldingen zijn afkomstig van metaaloxiden, zo is het blauw bijvoorbeeld afkomstig van kobalt, het groen van koper, het paars van mangaan, het wit van tin. Lood maakt een transparant glazuur.

 

Met dank aan
Samen met gastconservator Pieter Tichelaar hebben we een mooi overzicht van 180 objecten gemaakt; uit eigen collectie, het Archeologisch Centrum Alkmaar, het Archeologisch Museum Haarlem en veel particuliere verzamelingen in Nederland.

Esther Derkx, productontwerper van o.a. hedendaags en hergebruikt aardewerk, maakte het ontwerp van de tentoonstelling zoals zij dat voor de eerste expo ook zo geweldig gedaan heeft. Bovendien geeft zij een eigentijdse reactie op het historische aardewerk met een installatie in de rederskamer van het museum.

Film & posters & boekje
Maart dit jaar eindigde de succesvolle tentoonstelling MAJOLICA 1. Het Korfje verscheen bij die tentoonstelling en is in onze museumwinkel te koop.
Deze tentoonstelling heet MAJOLICA 2 .

Bekijk op ons YouTube-kanaal een film (2minuut43) waarin Marijke Top van Atelier 't Schervengericht haar werk laat zien; het restaureren van een schotel.

Praktisch
Van 5 november 2017 t/m 25 maart 2018. In deze periode zijn we iedere zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.

MAJOLICA 1 én 2 zijn mede-mogelijk gemaakt door het Victoriefonds Alkmaar.

 

Museum In 't Houten Huis
Tuingracht 13
1483 AP De Rijp
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W. www.houtenhuis.nl

 

Evenementen & Exposities

Majolica 2, tentoonstelling

Museum in 't Houten Huis

MAJOLICA 2: Noord- Nederlandse majolica uit de Gouden EeuwU ziet een selectie uit de grootste collectie majolica uit Noord-Nederland. De belangrijke, meest voorkomende thema's hebben we een eigen kabinet gegeven en staan verspreid door het hele...

Lees verder...

Uit in De Rijp omgeving

Warenmarkt op het Wollandje in de Rijp

donderdag 23 november 2017
Locatie: Wollandje, 1483 WG, - De Rijp

 

Russisch duo vertolkt Debussy in Markenbinnen

vrijdag 24 november 2017
Locatie: Dorpsstraat 43, 1536 AE - Markenbinnen

 

Majolica 2

zondag 26 november 2017
Locatie: Tuingracht 13, 1483 AP - De Rijp

 

Bijzondere Boekenmarkt in het Museum in 't Houten Huis

zondag 26 november 2017
Locatie: Tuingracht 13, 1483 AP - De Rijp

 

Warenmarkt op het Wollandje in de Rijp

donderdag 30 november 2017
Locatie: Wollandje, 1483 WG, - De Rijp

 

Partnerprogramma

Partners van VVV De Rijp hebben een streepje voor. Er zijn 3 programma's: GOUD - ZILVER - BRONS. Ook VVV-partner worden? Lees dan verder...>>>

 

Word VVV-partner

VVV APP

Raadpleeg actuele vrijetijdsinformatie via de mobiele telefoon via de gratis VVV-app.

De app is volledig geo-codeerd, dus één keer de VVV-app downloaden en u hebt uit & thuis altijd de meest actuele vrijetijdsinformatie bij de hand.

 

Download VVV-app voor iPhones

Download VVV-app voor Androids

 

Contact

De Waag
Kleine Dam 1
1483 BJ De Rijp


Telefoon: 0299-671979
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

N.B. In het winterseizoen zijn wij alleen via e-mail te bereiken.